Έντεκα πιθανές αιτίες θολής όρασης

Έντεκα πιθανές αιτίες θολής όρασης

Έντεκα πιθανές αιτίες θολής όρασης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3399 ΦΟΡΕΣ

Η θολή όραση είναι συνήθης
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. «Όλοι μας, όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητά μας να εστιάζουμε σωστά», λέει ο Andrew Iwach, MD, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO). Η θεραπεία; Συνήθως μία συνταγή.
Αν κάτι αφεθεί χωρίς θεραπεία, όμως, άλλες αιτίες θολής όρασης, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, "μπορούν να οδηγήσουν σε προοδευτική, μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης", λέει ο Δρ. Iwach. Ανεξάρτητα από την αιτία, καλό είναι να κάνετε τακτικά εξετάσεις ματιών.

Γλαύκωμα
Ο κίνδυνος με το γλαύκωμα, μια κατάσταση που συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση, είναι ότι η θολή όραση και άλλα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι να γίνει πιο προχωρημένη η νόσος, λέει ο Neeti M. Alapati, MD, επίκουρος καθηγητής στις Υπηρεσίες Γλαύκωμα / Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου του Κάνσας. Το γλαύκωμα συμβαίνει συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, για αυτό και συνιστώνται ετήσιες εξετάσεις ματιών μετά από αυτή την ηλικία.

Σχετική με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Αυτή είναι μια άλλη κατάσταση που γίνεται πιο συνηθισμένη καθώς μεγαλώνετε, συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το National Eye Institute. Πρώτα επηρεάζει την κεντρική όρασή σας, ενώ το γλαύκωμα συνήθως αρχίζει με μεταβολές στην περιφερική όψη. "Βασικά προκαλεί παραμόρφωση στην όρση", λέει ο Δρ. Alapati.

Οθόνες
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αν κοιτάτε μια οθόνη συνέχεια, μπορεί να επιβραδύνετε το ανοιγοκλείσιμο από 15 φορές ανά λεπτό σε μόλις επτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια σας δεν λιπαίνονται. Κάνοντας διάλειμμα κάθε 20 λεπτά δίνετε στα μάτια σας την ευκαιρία να ανοιγοκλείσουν, λέει η Meredith R. Klifto, MD, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Ιατρικής Σχολής στο Chapel Hill. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά μένουν μακριά από τα προϊόντα που λένε ότι "παίρνουν το κόκκινο έξω", προσθέτει.

Φακοί επαφής
Εάν φροντίζετε τους φακούς επαφής σας και τους χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζετε προβλήματα. Αν σταματήσετε να τους χρησιμοποιείτε σωστά θα αναπτύξετε θολή όραση ή ακόμα και έλκος κερατοειδούς. Πάντα να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τους φακούς επαφής πριν τους τοποθετήσετε στο μάτι, να τους πετάτε όταν λήγουν και να μην κοιμάστε με αυτούς.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη επιπλοκή του κακώς ελεγχόμενου διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει θολή όραση.
Είναι αποτέλεσμα χρόνιων υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που διαβρώνουν τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, εξηγεί το National Eye Institute. Η πρώιμη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν έχει συμπτώματα και το Εθνικό Ινστιτούτο για τον διαβήτη και τα πεπτικά και νεφρικά νοσήματα (NIDDK) συνιστά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να βλέπουν οφθαλμίατρο ετησίως.

Έρπης
Αν και η μόλυνση με τον ιό του απλού έρπητα (HSV) συσχετίζεται συχνότερα με έρπητα των γεννητικών οργάνων, μπορεί επίσης να επηρεάσει το μάτι σας και να προκαλέσει θολή όραση μαζί με πόνο, ερυθρότητα, βλάβες γύρω από το μάτι σας και ευαισθησία στο φως. Όπως ο έρπης σε άλλα μέρη του σώματός σας, ο οφθαλμικός έρπης είναι αδρανής για χρονικές περιόδους και ενεργοποιείται, πιθανώς λόγω στρες ή εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενήσει.

Επιπεφυκίτιδα
Ο Δρ. Klifto λέει: "Υπάρχει φαγούρα και ερυθρότητα όχι μόνο θολή όραση", λέει ο Δρ. Klifto.
Οι περισσότερες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας περνάνε σε μια εβδομάδα έως δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το CDC. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να μην εξαπλωθεί η μόλυνση:
Πλένετε συχνά τα χέρια σας, μην αγγίζετε τα μάτια σας, μην μοιράζεστε πετσέτες ούτε είδη μακιγιάζ.

Καταρράκτες
Η θολή όραση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα. Σε αντίθεση με το γλαύκωμα και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, οι καταρράκτες θεραπεύονται. "Πρόκειται για μια διαδικασία μόλις 20 λεπτών", λέει ο Δρ. Klifto. "

Υψηλό σάκχαρο αίματος
"Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει θολή όραση", λέει ο Δρ. Iwach. Σύμφωνα με τον Kaiser Permanente, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί τη συλλογή περίσσειας νερού στο φακό που διογκώνει τον φακό πέρα ​​από το κανονικό του μέγεθος. Μόλις πάει σάκχαρο στο αίμα σας, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να υποχωρήσει το πρήξιμο, εξηγεί ο Kaiser.

Διαθλαστικά σφάλματα
Σύμφωνα με το National Eye Institute, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση: η μυωπία (δεν βλέπετε καλά μακριά), η οπισθοψία ή υπερμετρωπία (τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά είναι θολά), αστιγματισμός (τα αντικείμενα φαίνονται διαστρεβλωμένα) και η πρεσβυωπία, που έρχεται όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Ημικρανία
Η θολή όραση μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της αύρας που έρχεται μερικές φορές πριν ή στην αρχή μιας ημικρανίας, λέει ο Noah Rosen, MD, διευθυντής του κέντρου πονοκεφάλου της Northwell Health στο Great Neck της Νέας Υόρκης. Άλλο οπτικό σύμπτωμα μπορεί να είναι η διπλή όραση. "Αυτά τείνουν να είναι παροδικά και διαρκούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα", λέει.

(πηγή: iatronet.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου