Σμαράγδη Καμπουράκη: Να κοιτάξουμε κατάματα τα λάθη μας

Αναφέρει η συμπολίτισσά μας κ. Σμ. Καμπουράκη τα εξής:

«Η δραματική περιπέτεια που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, περιπέτεια που δεν ξεχωρίζει ούτε φύλο, ούτε εθνικότητα, ούτε πολιτικό ή πολιτισμικό επίπεδο, ούτε αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, θα είναι μια ιστορία για τους ιστορικούς και αναλυτές του μέλλοντος που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κόσμος-όταν τελειώσει  όλο αυτό-θα αλλάξει, άλλοι πάλι, ότι μόλις ξεχαστεί και περάσει ο φόβος θα γίνουμε όπως πριν, άπληστοι, κατά φαντασίαν άτρωτοι.

Αυτό που εγώ προσωπικά καταλαβαίνω είναι ότι ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία η ανθρωπότητα δεν είχε την ευκαιρία να σταματήσει ολόκληρη ταυτόχρονα τον ακράτητο καλπασμό της.

Να κάνει ένα διάλειμμα-αναγκαστικό έστω-από τον ξέφρενο ρυθμό της σε αυτόν τον πλανήτη. Να κάνει ένα βήμα πίσω, να πάρει μια βαθιά ανάσα και να έρθει αντιμέτωπη με το εαυτό της.

Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα τα λάθη μας,σαν είδος, αλλά και ο καθένας μας ατομικά; Ας είναι αυτή η ώρα του απολογισμού μας. Η ώρα που ο καθένας κλεισμένος στο «κελί» του, το «κελί» που έφτιαξε, θα έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σμαράγδη Καμπουράκη, Μητέρα και Πολίτης αυτού του  Κόσμου».