Mεγάλη ζημιά θα υποστούν οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών

Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου θα λειτουργούν, τέσσερις φορές την εβδομάδα μέχρι το τέλος Απριλίου, οι Λαϊκές Αγορές του νησιού μας στις οποίες θα συμμετέχει μειωμένος κατά 50% αριθμός παραγωγών και επαγγελματιών.

Αυτό αποφασίστηκε προχθές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου στην οποία  έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου του Δήμου Ρόδου κ. Σάββας Καραταπάνης, ο πρόεδρος του σωματείου πωλητών-παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Νίκος Δημήτρας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες για τον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων που έχουν παρθεί για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να ικανοποιούν τους παραγωγούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μεγάλη ζημία» καθώς θα υποστούν μείωση στα εισοδήματά τους.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου πωλητών- παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Νίκος Δημήτρας, αποκάλυψε πως έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, το διάστημα που θα υπάρξουν οι αλλαγές, όμως δεν έγιναν αποδεκτές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρα, ζήτησαν να λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο η Λαϊκή Αγορά του Αγίου Δημητρίου, ούτως ώστε ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις αγορές του όλες τις ημέρες και να μην συνωστίζεται. Επίσης, το σωματείο πωλητών – παραγωγών Λαϊκών Αγορών προτείνει να αναλάβουν τα μέλη του τον έλεγχο για την τήρηση της απόστασης των πέντε μέτρων από τον ένα παραγωγό ή πωλητή στον άλλον, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν όλοι σε κάθε λαϊκή.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρας, το μέτρο της μείωσης κατά 50% του αριθμού των παραγωγών και επαγγελματιών στις Λαϊκές Αγορές λήφθηκε για την Αθήνα, όμως στο νησί μας υπάρχει άπλετος χώρος άρα και η δυνατότητα και όλοι οι επαγγελματίες να δουλέψουν και τα μέτρα προφύλαξης να τηρηθούν!

Ο πρόεδρος του σωματείου πωλητών-παραγωγών Λαϊκών Αγορών εξέφρασε εξάλλου το φόβο του πως αν ισχύσουν το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τότε θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο καθώς ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να έχει την ποικιλία που θα ήθελε, άρα δεν θα προτιμάει τις λαϊκές για τις αγορές του.

Για παράδειγμα ο κ. Δημήτρας ανέφερε πως χθες στη λαϊκή έπρεπε να βρίσκονται όσοι παραγωγοί και επαγγελματίες είχαν μονούς αριθμούς στους πάγκους τους. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι συμμετέχοντες συνολικά ανέρχονται στους 100, χθες από αυτούς οι 50 ήταν παραγωγοί. Όμως αύριο που θα πρέπει να βρίσκονται όσοι έχουν ζυγό αριθμό στους πάγκους τους, τότε οι παραγωγοί θα είναι ελάχιστοι και μετά βίας θα φθάνουν τους είκοσι!

«Ο νόμος βγήκε για να τηρείται η απόσταση μεταξύ των πάγκων στις Λαϊκές Αγορές. Εμείς μπορούμε με προσωπική ευθύνη του σωματείου να τηρήσουμε την απόσταση, έχοντας ένα πόστο γεμάτο, ένα άδειο και πάει λέγοντας, και να είμαστε όλοι οι παραγωγοί εδώ! Γιατί να μην το κάνουμε αυτό, δεν το κατάλαβα» τόνισε ο κ. Δημήτρας!

Ο ίδιος είπε επίσης πως έχει ζητήσει να ισχύσει δοκιμαστικά η πρότασή τους και σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το μέτρο τότε οι λαϊκές να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα όσα εξ αρχής έχουν αποφασιστεί. Όμως ούτε αυτό έγινε δεκτό, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρα. Ο ίδιος ερωτηθείς για τα προϊόντα που υπάρχουν δήλωσε πως «υπάρχει υπερπαραγωγή αν και με το σύστημα που θέλουν να εφαρμοστεί, το Σάββατο μέχρι τις δύο το μεσημέρι δεν θα υπάρχουν προϊόντα για να διατεθούν στον κόσμο»!

Εξηγώντας το σκεπτικό του αυτό, ο κ. Δημήτρας είπε πως «αυτό θα συμβεί διότι η συμμετοχή των παραγωγών θα είναι πολύ μικρή και πως αρκετοί συνάδελφοι του δεν θα θέλουν να έρθουν στη λαϊκή αλλά θα προτιμήσουν να μείνουν πίσω για να ολοκληρώσουν τις φυτείες τους»!

Οι αποφάσεις
Πάντως για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο νησί μας, εξεδόθη χθες ανακοίνωση από το Δήμο Ρόδου και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας (Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων) στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Στις 23-03-2020 ημέρα Δευτέρα διεξήχθη σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου στην οποία  έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ι. Φλεβάρης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου του Δήμου Ρόδου κος Σ. Καραταπάνης, ο πρόεδρος του σωματείου πωλητών-παραγωγών Λαϊκών Αγορών κος Ν. Δημήτρας και υπηρεσιακοί παράγοντες για τον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20006  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 943/20-03-2020 για τα «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού» και συμφωνηθήκαν να επιβληθούν οι παρακάτω περιορισμοί που αναφέρονται στην εν λόγω ΚΥΑ.

Αυτοί είναι:
1. Για το χρονικό διάστημα από 23-03-2020 έως 30-04-2020 όλες οι Λαϊκές Αγορές δηλ. Τετάρτης,     Πέμπτης, Παρασκευής, Σαββάτου, θα διεξαχθούν στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς του Αγ. Δημητρίου ο     οποίος είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα ελεγχόμενος.

2. Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες) και ο σχετικός πίνακας ονομάτων με τον     διαχωρισμό τους σε δύο ομάδες θα διανεμηθεί άμεσα στους πωλητές.

3. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον     ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα ώστε να αποφευχθεί η  συγκέντρωση πολλών πολιτών     γύρω από έναν πάγκο.

4. Απαγορεύεται η πώληση για το ανωτέρω διάστημα στις Λαϊκές Αγορές των βιομηχανικών ειδών της     κατηγορίας Ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 4497/2017 (π.χ. ρουχισμός), εκτός των ειδών     ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.         

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ι. Φλεβάρης και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου του Δήμου Ρόδου κος Σ. Καραταπάνης αφού ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του σωματείου πωλητών-παραγωγών Λαϊκών Αγορών κο Ν. Δημήτρα για την κατανόηση τόνισαν την ανάγκη για την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που επιβάΛλει αυτή την περίοδο η νομοθεσία, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών για την αποφυγή  και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού».