«Πλάτη» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις βάζει ο δήμος Ρόδου

«Πλάτη» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις βάζει ο δήμος Ρόδου

«Πλάτη» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις βάζει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6682 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο δέσμη έξι μέτρων

«Πλάτη» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού που πλήττονται από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, βάζει ο Δήμος της Ρόδου λαμβάνοντας μία πρώτη δέσμη έξι μέτρων ελάφρυνσης των δημοτών, τα οποία και εγκρίθηκαν χθες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο (δ.σ.), που συνεδρίασαν εκτάκτως, δια περιφοράς.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου της Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο Δήμος προχώρησε, στην ουσία, σε μία εξειδίκευση των ελαφρύνσεων που προβλέπονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, στα τοπικά μας δεδομένα. Έτσι, μετά από εντολή του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προσόδων κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, με τη συνδρομή και της νομικής υπηρεσίας, κατέθεσε τη σχετική εισήγηση για έγκριση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, στη χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ακολούθως, συνεδρίασε με τον ίδιο τρόπο το δ.σ. που επίσης ενέκρινε τα πρώτα αυτά μέτρα.

Η απόφαση, λοιπόν, που ελήφθη είναι η εξής: «Λήψη οικονομικών μέτρων υποστήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19: απαλλαγής από τέλη καθαριότητας/φωτισμού και κοινόχρηστου χώρου επιχειρήσεων, αναστολής από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων, παράτασης και αναστολής οφειλών εκμισθωτών και εργαζόμενων επιχειρήσεων σε απαγόρευση λειτουργίας, απαλλαγής τροφείων παιδικών σταθμών, αναστολής μισθωμάτων επαγγ. μισθώσεων και κυλικείων».

Όσο για το σκεπτικό της απόφασης και της σχετικής εντολής του Δημάρχου, όπως διατυπώνεται στην εισήγηση, είναι η ανάγκη λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων ελαφρύνσεων, ούτως ώστε άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, να υπάρξει υποστήριξη της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας και περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με την πρωτόγνωρη κρίση που μαζί με όλη τη χώρα περνά και ο Δήμος Ρόδου με την ιδιαιτερότητα των βαρειών επιπτώσεων στον τουρισμό, σε εξάντληση των ορίων που σχετικά επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και με επιφύλαξη συμπλήρωσης με ό,τι ενδεχομένως ακόμη βρεθεί ότι είναι νομικά εφικτό, ή που με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ή εγκυκλίους παρασχεθεί η σχετική δυνατότητα. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες, είναι προς το παρόν έξι μέτρα οικονομικής υποστήριξης, με τα τρία από αυτά να περιέχουν από δύο μερικότερα μέτρα και τα τρία τελευταία να έχουν αναγκαίο διαπιστωτικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνεται.

Όπως σημειώνεται, πάντως, στο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για μερική απαλλαγή επί του μισθώματος ακινήτων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, δεν μπορούν να περιληφθούν οι μισθωτές της Νέας Αγοράς, του Νεωρείου και της παλαιάς Λαχαναγορές καθώς βρίσκονται με καθεστώς αποζημίωσης χρήσης. Για τον λόγο αυτό και δόθηκε εντολή στη νομική υπηρεσία να συντάξει πρόταση για νομοθετική ρύθμιση η οποία θα σταλεί άμεσα στα αρμόδια Υπουργεία.
Αναλυτικά, τα μέτρα είναι τα εξής:

Α΄ΜΕΤΡΟ
με δύο κατηγορίες απαλλαγών

Από 14-03-2020, ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το από 14-03-2020 ΠΝΠ, για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊου COVID-19, την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που διέκοψαν και διακόπτουν, ή περιόρισαν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊου COVID-19 και συγκεκριμένα εκείνων που ο κύριος ΚΑΔ ανήκει στη λίστα που αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών καθώς και σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη απόφαση (ΦΕΚ ή Εγκύκλιο) από τα εξής τέλη:

1) Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού του α΄ εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 25/1975 (Α΄74), με ταυτόχρονη ρύθμιση από την υπηρεσία αυτοδικαίως, συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού άρθρου.
2)Το τέλος παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου, για όσους δεν κάνουν χρήση του χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13, με ταυτόχρονη ρύθμιση από την υπηρεσία αυτοδικαίως, συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Β΄ΜΕΤΡΟ
με δύο κατηγορίες αναστολών

Εισηγούμαστε επίσης, ακριβώς αντίστοιχα και αναλογικά (σ.σ. με την ΠΝΠ) επί των παρακάτω τελών:
1) Των τελών διαμονής παρεπιδημούντων όπως σήμερα ισχύει.
2) Των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων , περιλαμβανόμενου και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής και ειδικότερα τους τέλους ακαθαρίστων εσόδων όπως σήμερα ισχύει.

-Την χωρίς καταβολή τόκων και προσαυξήσεων, από 11-03-2020 παράταση και αναστολή μέχρι και την 31/08/2020, της είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών παραπάνω τελών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, επί οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020, καθώς επίσης έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, στην περίπτωση όμως που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης,

Γ΄ΜΕΤΡΟ
με δύο κατηγορίες αναστολών
Εισηγούμαστε επίσης, ακριβώς αντίστοιχα και αναλογικά:

-Την χωρίς καταβολή τόκων και προσαυξήσεων, από 11-03-2020 παράταση και αναστολή μέχρι και την 31/08/2020, της είσπραξης από τον Δήμο Ρόδου των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών, ή οφειλών που από 11-03-2020 και μέχρι τις 30-04-2020 έληξαν ή θα λήξουν, καθώς επίσης έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, επί των εξής κατηγοριών φυσικών προσώπων.

1) Των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 και είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο αυτής πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020. (Δηλαδή στα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, με συνέπεια την απώλεια για Μάρτιο και Απρίλιο 2020 του 40% του μισθώματος

2) Των μισθωτών των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, ή που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας λόγω υπολειτουργίας της επιχείρησης εξ αιτίας του φαινομένου του κορωνοϊού-COVID 19 και λειτουργικών αναγκών προσαρμογής της εργοδοτικής επιχείρησης στο δυσμενές περιβάλλον.

Δ΄ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
με πρόταση να συμπεριληφθεί και άλλη κατηγορία
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Π.Ν.Π. της 20-03-2020: 1. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση. Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Σύμφωνα με τη διατύπωση των παραπάνω διατάξεων, περιλαμβάνονται σαφώς και οι μισθωτές όλων των δημοτικών ακινήτων που με βάση ενεργείς μισθώσεις εκμισθώνονται από τον Δήμο Ρόδου σε τρίτους και διατηρούνται επαγγελματικές μισθώσεις, οι οποίοι έτσι τυγχάνουν της παραπάνω μερικής απαλλαγής 40% επί του μισθώματος για το Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, εφόσον υπάρχει στο μίσθιο εγκατεστημένη επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
Ωστόσο δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται ρητώς και οι αντίστοιχες περιπτώσεις μισθωτών δημοτικών ακινήτων όπως των συγκροτημάτων της Νέας Αγοράς, της πλατείας Νεωρείου, της Παλαιάς Λαχαναγοράς, που οι επαγγελματικές μισθώσεις τους έληξαν και οι μισθωτές παρέμειναν και παραμένουν με καθεστώς αποζημίωσης χρήσης, ταλανιζόμενοι ομοίως και υπαχθέντες στο καθεστώς αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Για τον λόγο αυτό προτείνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εντέλλεται ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου να συντάξει άμεσα εισήγηση του Δήμου Ρόδου, προς νομοθέτηση της απαιτούμενης ρύθμισης, όπου τέτοια απαιτείται, προκειμένου να διαβιβασθεί προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ε΄ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 37 της Π.Ν.Π. της 20-03-2020 ΦΕΚ Α 68: Από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
Το μέτρο αυτό συνεπώς ισχύει και για τα αντίστοιχα μισθωμένα κυλικεία εντός των δημοτικών κοιμητηρίων και για τα μισθωμένα κυλικεία εντός των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας των Σχολικών Επιτροπών Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου.

ΣΤ΄ΜΕΤΡΟ
Εισηγούμαστε αυτονόητα μεν, όπως επιβάλλεται δε για λόγους δημόσιου λογιστικού για την παράλειψη έκδοσης διαφορετικά βεβαιωτικών καταλόγων , την απαλλαγή καταβολής τροφείων των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ρόδου για τα παιδιά που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΡΩΝ
Αντί προσέλευσης στην Υπηρεσία, για την εφαρμογή των μέτρων των παραγράφων Α, Β. Γ, Δ, Ε , προτείνεται σε ηλεκτρονική διεύθυνση που να εντέλλεται να ανακοινώσει και να δέχεται η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα την οποία να εντέλλεται επίσης να διαμορφώσει άμεσα κατά το πρότυπο της «Εργάνης» η Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου, να γίνεται ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων.
Τέλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθησαν αποφάσεις για την προμήθεια όλων των απολυμαντικών μέσων καθώς και των μέσων ατομικής προστασίας των υπαλλήλων.

Διαβάστε ακόμη

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη