Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2072 ΦΟΡΕΣ


Γράφει η
Σμαράγδη Καμπουράκη


Ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη για την οικονομία μας.

Οι χώρες της ΕΕ-28 αποτελούν την κύρια πηγή τουριστών για την Ελλάδα και εν γένει για τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Αντιπροσωπεύουν το 68% του συνόλου των αφίξεων και συγκεκριμένα η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία, αντιπροσωπεύουν το 35% όλων των αφίξεων.

Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν ότι οι προβλέψεις για την πορεία της τουριστικής σεζόν λόγω του κορωνοϊού είναι αρκετά δυσοίωνες. Κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση αντιμετώπισης της κατάστασης. Άλλες είναι στην αρχή, άλλες στη μέση και άλλες στο τέλος.


Το ερώτημα είναι λοιπόν, η Πολιτεία τι πρέπει αν κάνει για να μπορέσει να σωθεί η τουριστική σεζόν, το αρνητικό πρόσημο των αφίξεων/διανυκτερεύσεων να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται, να βρεθούν λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν το δύσκολο χειμώνα που προμηνύεται. Προκειμένου να υπάρξει μία σοβαρή και αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο (Δήμοι/νησιά), όσο και σε Περιφερειακό και Εθνικό, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Τουρισμού. Αποσπασματικές ενέργειες ή και κινήσεις πανικού, που πάνω στην αγωνία τους ή και από υπερβάλλοντα ζήλο θα μπορούσαν να κάνουν κάποιοι δήμαρχοι, μπορούν να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα και οφείλει η Περιφέρεια να το προλάβει.


Καθήκον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της πιο τουριστικής περιφέρειας της χώρας, είναι να χαράξει μια ενιαία στρατηγική διαχείρισης κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις απόψεις των ειδικών (φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού) μέσω διαβούλευσης, αλλά προπάντων τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιωτικού προορισμού.


Ο κώδων του κινδύνου έχει πλέον χτυπήσει. Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμοι, πρέπει να ανασκουμπωθούν και ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ να μπουν μπροστάρηδες για το Λαό, μαζί με τον Λαό που τους ψήφισε και τους εμπιστεύτηκε. Εξάλλου, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο Καλός ο Καπετάνιος στη Φουρτούνα φαίνεται…

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B