Κ. Σφυρίου: Απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον Γιώργο Γεννηματά 26 χρόνια μετά τον θάνατό του

Κ. Σφυρίου: Απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον Γιώργο Γεννηματά 26 χρόνια μετά τον θάνατό του

Κ. Σφυρίου: Απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον Γιώργο Γεννηματά 26 χρόνια μετά τον θάνατό του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 94 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Στις 25 Απρίλη του 1994, πέθανε ο Γιώργος Γεννηματάς. Χθες συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τον θάνατό του.

Αυτή τη χρονιά, από την «έκρηξη» της επιδημίας του Covid-19 στην Κίνα, αργότερα όταν εξελίχθηκε σε πανδημία και τώρα που ο ιός «καλπάζει» (αφήνοντας στο πέρασμά του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, διεθνώς), οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Επειδή το όνομα του Γιώργου Γεννηματά είναι συνυφασμένο με το Ε.Σ.Υ, κρίνω πως είναι απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής, σήμερα να ανατρέξω σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (του Π.Α.ΣΟ.Κ), που ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία ο Γιώργος Γενηματάς, προωθώντας, για ψήφιση στην Βουλή, τον νόμο 1397 / 83.

Ο νόμος αυτός αρχίζει με την βασική αρχή (κατ’ επιταγή του Συντάγματος):
«Το κράτος έχει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών... ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση...».

Θεσμοθετεί τις υγειονομικές περιφέρειες & τα περιφερειακά συμβούλια υγείας (πεσυ), τα κέντρα υγείας (για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας)-κατασκευάστηκαν δεκάδες.

Κατατάσσει τα νοσοκομεία των περιφερειακών νομών σε περιφερειακά και νομαρχιακά (για δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας) - κατασκευάστηκαν σε αρκετές πόλεις.

Και στις έδρες των μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας (όπου λειτουργούν ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές), κατασκευάστηκαν πανεπιστημιακά νοσοκομεία ( για τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας) : στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλία, στηνΉπειρο, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική (το Άττικό νοσοκομείο).

Παρακολουθούμε, εδώ και δυό - τρεις μήνες, το ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυτών των νοσοκομείων (και άλλων βέβαια) να δίνει καθημερινές «μάχες» και να σώζει ζωές, από την πανδημία του covid-19.

Και ευγνωμονούνε αυτούς που έκαναν την κορυφαία μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ και δημιούργησαν αυτές τις υποδομές υγείας.

Ιδιαίτερα τον οραματιστή και στην κυριολεξία σοσιαλιστή πολιτικό Γιώργο Γενηματά που πίστευε στην απόλυτη ανάγκη «οικοδόμησης» στην Ελλάδα Κοινωνικού Κράτους.

Και την πίστη του αυτή αγωνίστηκε, να τη μετουσιώσει σε πράξη.

Τέλος, μέσα στο ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που δημιούργησε η πανδημία, μέσα σ’ αυτή την ιδιότυπη κρίση (υγειονομική, οικονομική και κοινωνική), αποκτά μεγάλη σημασία το νόημα της αγαπημένης φράσης - και πολιτικής στάσης - του Γιώργου Γενηματά, που την υπογράμμισε και στο τελευταίο γραπτό μήνυμα του λίγες ώρες πριν τον θάνατο του «...απαιτείται ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ στην κορυφή, διάλογος και ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ στη βάση».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες