Γηροκομείο για απόρους θα γίνει στα Κολύμπια

Γηροκομείο για απόρους  θα γίνει στα Κολύμπια

Γηροκομείο για απόρους θα γίνει στα Κολύμπια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2487 ΦΟΡΕΣ

Γίνεται πράξη το τελευταίο όνειρο της Πάολας Νεστορίδου

Η σύμβαση για τη δημιουργία μίας νέας μονάδας για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, της Μονάδας Φροντίδας Άπoρων Ηλικιωμένων Ανθρώπων, στα Κολύμπια, μία ακόμα πολύτιμη δωρεά-παρακαταθήκη για τη Ρόδο από το Ίδρυμα «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», υπεγράφη χθες το μεσημέρι, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ευαγόρα Νικολάου και τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Παύλο Μπακίρη.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ονείρου χρόνων που είχε η αείμνηστη δωρήτρια της Ρόδου, Πάολα Νεστορίδου, τη δημιουργία ενός γηροκομείου για τους άπορους ηλικιωμένους το οποίο θα πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις και θα τους εξασφαλίζει τις πλέον ιδανικές συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτό το στάδιο της ζωής τους. Με τη σύμβαση που υπεγράφη χθες, επί της ουσίας δρομολογείται το πρώτο σκέλος της υποχρέωσης που αναλαμβάνει το Ίδρυμα και είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης «Μονάδας Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων» με 15 κλίνες στα Κολύμπια, με τη διαμόρφωση υφιστάμενου χώρου. Ο Προϋπολογισμός του έργου έχει ήδη εγκριθεί και είναι θέμα χρόνου για να αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η αύξηση των κλινών (κατά 7) στο Χαραλάμπειο Γηροκομείο.

Η σύμβαση υπεγράφη χθες σε μία σεμνή εκδήλωση-παρουσίαση στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, παρουσία της Προέδρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου κας Σουμέλα Καραχάλιου – Καμπουροπούλου, του μέχρι πρότινος Προέδρου του κ. Νίκου Φρόνα, καθώς και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο κ. Νικολάου

Μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν έκανε στο χαιρετισμό του ο κ. Νικολάου, εξιστορώντας τις δυσκολίες που πέρασε το Ίδρυμα και…τις γραφειοκρατικές περιπέτειες για να φθάσουμε στο σήμερα, από τα capital control μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού που πήγαν πίσω το έργο αυτό.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τη μεγάλη δωρήτρια της Ρόδου, αφού έχει να κάνει με την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής. Είπε χαρακτηριστικά: «Όπως συχνά μας έλεγε, τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στα δύο κτήρια-κοσμήματα που δώρισε στον Δήμο Ρόδου και στο πώς θα δημιουργήσει κάτι που θα βοηθήσει στα τελευταία στάδια της ζωής τους άπορους ανθρώπους. Το τελευταίο το φρόντισε με τη διαθήκη της».
Είπε σε άλλο σημείο σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύθηκε η Πάολα Νεστορίδου:

«…Αναλάβαμε να εκπληρώσουμε την τελευταία επιθυμία της Πάολας σε δύσκολες καταστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και τελευταία της Υγειονομικής κρίσης. Η γραφειοκρατία που συναντήσαμε ήταν αφάνταστα μεγάλη, παρόλη την καλή διάθεση των υπαλλήλων και των Υπηρεσιακών παραγόντων, που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης του Ιδρύματος».

Από το 2011, λοιπόν, που ξεκίνησαν οι προσπάθειες φθάνουμε στο 2018 με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά για την τροποποίηση της διαθήκης και συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Νικολάου:
Κατόπιν οδηγιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Τμήμα Δημόσιας Περιουσίας και την έγκριση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατατέθηκε αίτηση τροποποίησης της Διαθήκης στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά, επειδή στη Διαθήκη προβλεπόταν η ανέγερση Γηροκομείου και τελικά θα διαμορφώναμε υφιστάμενο χώρο.

Με την Απόφαση 120/2018 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, έγινε αποδεκτή η αίτηση των Εκτελεστών της Διαθήκης, για τροποποίηση του σκοπού της, ως εξής: «Σκοπός του ιδρύματος είναι η με ιδία κεφάλαια και σε συνεργασία με δημόσιους αρμόδιους φορείς:
α) Διαμόρφωση υφιστάμενου χώρου (κτηρίου και αυλής), στην τοποθεσία Κολύμπια Ρόδου (στη συμβολή των οδών Εθνικής Ρόδου-Λίνδου και κάθετης προς παραλία Κολυμπίων), σε Μονάδα φροντίδας άπορων ηλικιωμένων ανθρώπων.
β) Η διαμόρφωση πτέρυγας στον υφιστάμενο στην πόλη της Ρόδου (οδός Χειμάρας αριθ. 2) Οίκο Ευγηρίας Δωδεκανήσου «Χαραλάμπειο Γηροκομείο», προς επαύξηση των κλινών του. Θα φέρουν δε αυτά (κτίριο και πτέρυγα) το όνομα του ιδρύματος «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΟΛΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ» και

γ) Η διάθεση των κεφαλαίων του ιδρύματος, που τυχόν θα απομείνουν, μετά την ολοκλήρωση των σκοπών «α» και «β» και μέχρι την εξάντλησή τους, σε έργα συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων των υπό στοιχεία «α» και «β» δομών και σε προμήθεια αναγκαίου εκάστοτε λειτουργικού εξοπλισμού».
Μετά την έκδοση της Απόφασης 120/2018 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά και δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ιδρύματος, με τις ισοτιμίες συναλλάγματος, υπερκάλυπταν το κόστος των πιο πάνω έργων, άρχισε η διαδικασία έγκρισης του Οργανισμού και σύστασης του Ιδρύματος, κάτι που έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1632Β/13-5- 2019.

Ο κ. Μπακίρης
Στο χαιρετισμό του, στη συνέχεια, ανέφερε ο κ. Μπακίρης:
«…Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται να αγκαλιάσει άπορους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα ένα κενό που μέχρι σήμερα κάλυπταν κυρίως ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
Πολύ σύντομα, οι άποροι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, θα έχουν τη δική τους στέγη και θα τύχουν της φροντίδας που τους αξίζει σε μια σύγχρονη πολιτισμένη ανθρώπινη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία.
Αποτίοντας φόρο τιμής στην αείμνηστη δωρήτρια Πάολα Νεστορίδου, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», γιατί όπως ακούσαμε και από τον Πρόεδρο, με τιτάνιες προσπάθειες, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία διαμέσου μιας φοβερής οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια μιας υγειονομικής κρίσης, μιας πανδημίας, κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να είμαστε σήμερα εδώ για να υπογράψουμε τη σύμβαση για τη δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων στα Κολύμπια».

Ο κ. Μπακίρης, ευχαρίστησε, ακόμη, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου καθώς και όλους τους ανώνυμους εθελοντές «που καθημερινά με απλότητα προσφέρουν στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».
Όσον αφορά τη διοικητική λειτουργία των νέων μονάδων, το Δ.Σ. έχει ήδη προβεί, σε συνεργασία με τα στελέχη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, σε σχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας, ώστε με την παράδοση της Μονάδας από το Ίδρυμα, να αρχίσει άμεσα και η λειτουργία του. «Είναι ένα έργο, που θα αναβαθμίσει την περιοχή παρέχοντας σημαντική Κοινωνική προσφορά», τόνισε ο Πρόεδρος του Κέντρου και διαβεβαίωσε ότι, σταδιακά, θα ενημερώνουν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ
Στη σύμβαση που υπεγράφη χθες από τον κ. Νικολάου και τον κ. Μπακίρη, με θέμα «Διαμόρφωση από το «Ίδρυμα Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδου», υφιστάμενου χώρου (κτηρίου και αυλής), στην τοποθεσία Κολύμπια Ρόδου, σε «Μονάδα Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων», περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Το «Ίδρυμα Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», αναλαμβάνει:
1. Την ανάθεση σε μηχανικό της επικαιροποίησης της υπάρχουσας οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εγκρίθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το υπ. αριθμ. οικ. 220/2-3-2017 έγγραφο και αφορά τη Διαμόρφωση από το «Ίδρυμα Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», υφιστάμενου χώρου (κτηρίου και αυλής), στην τοποθεσία Κολύμπια Ρόδου (στη συμβολή των οδών Εθνικής Ρόδου – Λίνδου και κάθετης προς παραλία Κολυμπίων), σε «Μονάδα Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων».

2. Την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και την έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.
3. Την ανάθεση στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της διενέργειας του διαγωνισμού ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου και της παρακολούθησης της πορείας του, σύμφωνα με τη Σύμβαση που θα υπογραφεί.
4. Το συνολικό κόστος εκτέλεσης του έργου και την παράδοση του στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου περατωμένο και πλήρως εξοπλισμένο, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνει:
1. Να παραλάβει και να εντάξει στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη «Μονάδα Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων» , υπογράφοντας το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής με το «Ίδρυμα Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη».

2. Να αναρτήσει μαρμάρινη επιγραφή στην κεντρική είσοδο της μονάδας, κατάλληλων διαστάσεων, με τον τίτλο: Μονάδα Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη» και εξωτερικά, επί του κτηρίου, επιγραφή σε εμφανή θέση με την επωνυμία του Ιδρύματος. Να αναρτήσει επίσης τις φωτογραφίες των δωρητών σε περίοπτη θέση της μονάδας, σε εφαρμογή του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος, ΦΕΚ 1632Β/13-5-2019.

3. Να προβεί στις απαιτούμενες ρυθμίσεις της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε άμεσα η «Μονάδα Φροντίδας Άπορων Ηλικιωμένων Ανθρώπων», να τεθεί σε λειτουργία.
Τέλος, και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η πλήρης αποπεράτωση του έργου, επιβάλλεται να εκτελεστεί με ταχείς ρυθμούς, για να καλύψει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου στον τομέα της φιλοξενίας άπορων ηλικιωμένων ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο