Aναλαμβάνει εργολάβος για τις βλάβες ύδρευσης σε Λίνδο και Νότια Ρόδο

Aναλαμβάνει εργολάβος για τις βλάβες ύδρευσης σε Λίνδο και Νότια Ρόδο

Aναλαμβάνει εργολάβος για τις βλάβες ύδρευσης σε Λίνδο και Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 968 ΦΟΡΕΣ

Έτσι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια

«Αρρυθμίες» παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, καθώς επίσης και η αποκατάσταση των βλαβών που παρουσιάζονται στις Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου.

Αιτία φαίνεται πως αποτελεί το ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί από το 2012 και μετά, όταν οι συγκεκριμένες περιοχές εντάχθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ, έπειτα από την ενοποίηση των δέκα πρώην δήμων του νησιού.

Ειδικότερα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο Δήμος Ρόδου στις αυξημένες ανάγκες που υπήρχαν, αλλά και στα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονταν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί, στην ουσία παραχωρούσε τους εργαζόμενους του στη ΔΕΥΑΡ, η οποία από την άλλη πλευρά διέθετε υλικά και μηχανήματα.

Τα παραπάνω φαίνεται πως δημιούργησαν σύγχυση ως προς τη διαχείριση του προσωπικού του Δήμου Ρόδου στην περιοχή, αφού υπενθυμίζεται πως η ΔΕΥΑΡ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διαθέτει δικούς της εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί που είναι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου (σ.σ. στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν 15 χωριά, τα περισσότερα εκ των οποίων συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο του τουρισμού στο νησί), ήταν οι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία των δεξαμενών ύδρευσης των χωριών της περιοχής και όχι κάποιος υπάλληλος της ΔΕΥΑΡ.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο Τύπου του αντιδημάρχου Λινδίων και Νότιας Ρόδου κ. Νίκου Καραμαρίτη, το προσωπικό του δήμου έχει αποκαταστήσει πάνω από 350 βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης των δύο ενοτήτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα.
Συνεπώς είναι κατανοητό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αναλώνονταν μέχρι πρότινος σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω και της λειψυδρίας που έπληξε το νησί μας.

Β. Μανέττας: «Σε 15 ημέρες αναλαμβάνει εργολάβος τις βλάβες»
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου κ. Βασίλης Μανέττας αναγνώρισε κατ’ αρχάς το ζήτημα σημειώνοντας πως «πράγματι η ΔΕΥΑΡ είχε μια άψογη συνεργασία με τους εργαζόμενους υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους του δήμου στην περιοχή και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά ζητάμε από τους καταναλωτές λίγη υπομονή.

Σε 15 περίπου ημέρες θα αναλάβει εργολάβος την αποκατάσταση των βλαβών στις Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου. Έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και περιμένουμε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μόλις συμβεί αυτό απλώς χρειάζεται η παρέμβασή μας προς τον Επίτροπο για να ενεργοποιηθεί η σύμβαση».

Ο κ. Μανέττας δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία τόσο με το προσωπικό του δήμου όσο και με τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Εμείς δεν εκφράσαμε την αντίρρησή μας ώστε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, όμως σιγά – σιγά θα τακτοποιηθούν όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν έχει κανείς μαγικό ραβδάκι».

Ν. Καραμαρίτης: «Ζητάμε ίση μεταχείριση»
Σε δηλώσεις του χθες στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης, ανέφερε αρχικά για το ζήτημα: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και των Δημοτικών Ενοτήτων Λινδίων και Νότιας Ρόδου, πράγμα που δεν συμβαίνει από το 2012 που έγινε ο ενιαίος δήμος» και συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής: «Να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο τουριστικές δημοτικές ενότητες, ίσως τις πλέον τουριστικές του νησιού μας, στις οποίες η αποκατάσταση των βλαβών ύδρευσης μέχρι χθες γινόταν από υπαλλήλους του δήμου. Ζητάμε ισονομία και ίση μεταχείριση για όλες τις δημοτικές ενότητες».

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων
Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο «απελευθερώνεται» σημαντικό μέρος του προσωπικού στις δύο αυτές δημοτικές ενότητες, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί για άλλες σημαντικές εργασίες, που έρχονταν πάντα εξ ανάγκης σε δεύτερη μοίρα. Κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των προέδρων των Κοινοτήτων οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε καν μια απλή λάμπα στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού!

Δεν παραλείπουν όμως να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στη «Ροδιακή» των προέδρων των Κοινοτήτων Πυλώνας και Καλάθου, Σωτήρη Καραμαρία και Στέφανου Κανύχη.

Ο κ. Καραμαρίας υπογράμμισε ότι «ήδη έχουμε τρεις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης Πυλώνας και δεν έχει εμφανιστεί κανείς να τις αποκαταστήσει. Δεν μας αφορά ποιος έχει την αρμοδιότητα, αρκεί να αποκαθίστανται έγκαιρα τα προβλήματα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κανύχης: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δύο – τρεις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της Καλάθου, που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη. Εκείνο που ζητάμε είναι να δίνονται άμεσα λύσεις».

Ανταποδοτικότητα και αξιοπιστία
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν αναγκαστεί να δημοσιοποιήσουν την αγανάκτησή τους για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ, γεγονός που έχει μειώσει όλα αυτά τα χρόνια την αξιοπιστία της επιχείρησης, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ανταποδοτικότητα σε έργα από την είσπραξη των τελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 καταβάλλονται κανονικά τα σχετικά τέλη έργων αυξάνοντας κατακόρυφα το συνολικό ποσό των λογαριασμών, αλλά και το ποσοστό που αφορά τα τέλη διαχείρισης λυμάτων, αν και στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχει καν δίκτυο αποχέτευσης!

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι ο βιολογικός της Λάρδου, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις «βαλτώνει» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού δεν έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για τη σύνδεσή του με τις οικίες…

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων