Να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει νέος πολιτικός και γεωφυσικός χάρτης της Ρόδου

Να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει νέος πολιτικός και γεωφυσικός χάρτης της Ρόδου

Να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει νέος πολιτικός και γεωφυσικός χάρτης της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Υπάρχουν και κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες της νήσου-πόλεως Ρόδου, κυρίως τουριστικοί, τους οποίους εξέδωσαν κατά καιρούς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ή διάφοροι οργανισμοί και φορείς. Απαραίτητοι βέβαια για κάθε χρήση και ουσιαστικά ωφέλιμοι, όμως αποσπασματικοί.

Εφόσον σήμερα το νησί της Ρόδου είναι ένας δήμος, έχω τη γνώμη ότι τώρα απαιτείται. Είναι ανάγκη να τυπωθεί ένας νέος πολιτικός και γεωφυσικός χάρτης που να αποτυπώνει ακριβώς και με λεπτομερή τρόπο τη σημερινή πολεοδομική και χωροταξική μορφή και κατάσταση όχι μόνο της πόλεως Ρόδου, αλλά και όλων των κοινοτήτων και δραστηριοτήτων των κατοίκων και υποδομών στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, παντού.

Το νέο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης μιας πόλης, δήμου, νήσου, όπως της Ρόδου στη σημερινή μορφή και έκτασή της, απαιτεί πλήρη γνώση κυρίως από τους αρμοδίους, αλλά και από τους δημότες-πολίτες-κατοίκους της υφιστάμενης κατάστασης, της πραγματικής εικόνας που θα αναδείξει πρακτικά και θα γίνουν ορατά και κατανοητά τα τυχόν προβλήματα και οι προοπτικές ολόκληρου του νησιού, αλλά και ξεχωριστά της πόλης και των κοινοτήτων, σε έργα υποδομής, επενδύσεων και καθημερινόητας.

Η Ρόδος έχει ένα μεγάλο αριθμό μικρών κοινοτήτων, υπάρχουν περιοχές όπου οι όμορες κοινότητες από κοινού μπορούν να λύσουν προβλήματα. Αν απαιτείται ενοποίηση, επωφελεί το σύνολο, ενώ σήμερα για παράδειγμα σχεδόν όλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ύδρευση και αποχέτευση που όσο αυξάνεται ο τουρισμός και ο πληθυσμός το πρόβλημα οξύνεται, ενώ άλλες έχουν πρόβλημα στη ρυμοτόμηση και στην ανοικοδόμηση για τα οποία απαιτούνται νέοι σχεδιασμοί, για νέες αναγκαίες χρήσεις.

Για παράδειγμα, σε όλα τα χωριά μας, οι κάτοικοι σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στους στενούς δρόμους του χωριού, στις πλατείες, μπροστά από τις εκκλησίες, όταν είναι εύκολο, ο δήμος Ρόδου για παράδειγμα να οριοθετήσει έστω έναν σε κάθε χωριό χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, όπως επίσης και χώρο εναπόθεσης διαφόρων άχρηστων αντικειμένων και εν τοιαύτη περιπτώσει όλες οι κοινότητες να αποκτήσουν σχέδιο πόλης, όρια, επέκταση αν και όπου χρειάζεται άρτιο και σύγχρονο.

Θα δούμε πού θα πρέπει να αναπτύσσεται τουριστικά η Ρόδος και πόσο ο πρωτογενής τομέας αξιοποιεί τις εκτάσεις, το κυκλοφοριακό και άλλα.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες