Η Κάρπαθος σε δύσκολα χρόνια

Η Κάρπαθος σε δύσκολα χρόνια

Η Κάρπαθος σε δύσκολα χρόνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 563 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ιωάννης Καρελλάς

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ποιος τα γνωρίζει αυτά τα σοφά λόγια των αρχαίων επί σφύρας και άκμονος η ζωή και η καθημερινότητα του πλανήτη. Τα ανυπολόγιστα βρήκαν τον πλανήτη στον ύπνο.

Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια. Η στατιστική εκπέμπει το μήνυμα το οποίο λέγει ότι μετά τη γαλήνη έρχεται η τρικυμία. Ασφαλώς δεν μπορούσε να εδραιώσει η εικόνα του παρελθόντος-για πάντα. Η εικόνα της σπατάλης, της ψευτοφιγούρας, της διαφθοράς, της αποδιοργάνωσης και της ταπεινομένης υγείας. Ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές τρελαίνονται στις αμοιβές. Ο γιατρός δεν έχει μπλούζα.

Η Κάρπαθος δεύτερο νησί της Δωδεκανήσου σαν εδαφική έκταση όμως ούτε λιμάνι απέκτησε ούτε και ασφαλείς δρόμους μετά από 72 χρόνια από την ενσωμάτωση. Αν πάμε στη διαδρομή της εικοσαετίας του 1980-2000 και μιλήσουμε για τη λεγόμενη ανάπτυξη θα δούμε ότι τα έργα που εκτελέστηκαν στην Κάρπαθο ήτανε χωρίς επίβλεψη και σωστή εκτέλεση.

Η Κάρπαθος ζει το σήμερον της πανδημίας όπως όλος ο πλανήτης. Το σήμερον της απόγνωσης. Δεν υπάρχει σκέψη για τουριστική σεζόν.

Χρειάζεται υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους. Πρώτα είναι η υγεία και μετά τα υπόλοιπα, αν θέλουμε το καλό της κοινωνίας καθώς και της Δωδεκανήσου.

Του φτωχού το σχοινί δεν φτάνει μόνο αλλά περισσεύει διπλά. Η Κάρπαθος δεν διαθέτει κέντρο υγείας πλήρως εξοπλισμένο για να αντιμετωπισθούν τυχόν κρούσματα. Κρατήστε λοιπόν ακόμα την προστασία της Καρπάθου όπως και της Δωδεκανήσου προτού βρεθούμε στα χειρότερα. Σε δύο μήνες πάμε στο φθινόπωρο με άδειο βαλάντιο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Τα φαινόμενα της καθημερινότητας και της βιωσιμότητας της Καρπάθου γίνονται όλο και περισσότερα με την πάροδο του χρόνου. Δεν μπορούν να σχολιαστούν προς το παρόν εκτός της προστασίας του περιβάλλοντος και της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Έχουμε δηλώσει στην Πυροσβεστική Καρπάθου όπως και στη Δασική Υπηρεσία ότι το περιβάλλον μας λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υψηλής θερμοκρασίας δεν τυγχάνει ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι ούτε και υδατοδεξαμενές για προμήθεια νερού για κατάσβεση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Υπάρχει μεγάλη μισθοδοσία που δεν ανταποκρίνεται στην οργάνωση και απόδοση. Να ληφθούν υπόψη προτού πάμε σε ολοκαύτωμα, όπου θα είναι καταστροφή για την Κάρπαθο.

Για τη θαλάσσια συγκοινωνία μας ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη για τη σταθερή συγκοινωνία παρά τις κλιματικές αλλαγές. Αλλά το δρομολόγιο του Ε.Ο.Γ. Blue Star Κάρπαθος-Ρόδος πηγαίνει έξι ώρες. Αυτό είναι κουραστικό για τους Καρπάθιους. Φορτωμένο πλοίο να πηγαίνει Κάσο για να πάρει πέντε επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα αγκυροβολούν και δένουν με το Ο/Γ Πρέβελης όπου εξυπηρεί την Κάσο. Υπάρχει και το ταχύπλοο του κ. Μανούσο, όπου εκτελεί τα δρομολόγια Κάσο-Κάρπαθο.

Ζητούμενο η σωστή συγκοινωνία της Καρπάθου όπως και η προστασία του δημοσίου χρήματος και η λειτουργία της σωστής οργάνωσης. Να μην αδικείται η Κάρπαθος περισσότερο. Θέμα της καθημερινότητας είναι επίσης η μέριμνα και η διοικητική φροντίδα του «Καλλικράτη» δήμου Καρπάθου προς τα χωριά του βορρά Όλυμπο-Διαφάνι.

Αυτά τα χωριά έχουν ξεχαστεί από υπεύθυνους του δήμου Καρπάθου όπως και από τους υπεύθυνους της πολιτείας. Εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχει γιατρός με οργανωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση της ακριτικής Ολύμπου, Διαφανίου.

Η υγεία επηρεάζεται πολύ από την καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση. Το αντλιοστάσιο όπου αντλεί το νερό από τη γεώτρηση βρίσκεται χωρίς πόρτα. Η αντλία χάνει νερό όπως και το δίκτυο. Οι δεξαμενές δεν καθαρίζονται ούτε και κανείς ελέγχει. Είμαστε μόνο για φόρους και μισθούς.

Οι δρόμοι μας γεμίσανε πεύκα, οι κατολισθήσεις των βράχων απειλούν τους οδηγούς. Ποιος τα βλέπει αυτά; Ποιος θα δώσει προστασία σ’ αυτόν τον τόπο; Η σκυτάλη της εξουσίας δεν είναι περιουσία κανενός. Όμως για να αποδώσει πρέπει να στηρίζεται επί της ειλικρίνειας της ικανότητας και της καλής εργασίας.

Είναι χρέος της πολιτείας όπως και της περιφέρειας να δείξουν λίγη στοργή στην αδικημένη Κάρπαθο. Να κατασκευαστεί ασφαλές λιμάνι στο Βρόντη Καρπάθου όπου θα ανοίξει το δρόμο προς τη σωστή ανάπτυξη της Καρπάθου.

Επίσης οι δρόμοι της Καρπάθου να αποκτήσουν σωστή κατασκευή για οδήγηση-χρέος της πολιτείας είναι και η προστασία της βιωσιμότητας της Καρπάθου όπως και του περιβάλλοντος της Καρπάθου από τυχόν πυρκαγιές.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)