Ανικανότητα ή απερίσκεπτη αδιαφορία η προστασία των οδηγών από τα αδέσποτα

Ανικανότητα ή απερίσκεπτη αδιαφορία η προστασία των οδηγών από τα αδέσποτα

Ανικανότητα ή απερίσκεπτη αδιαφορία η προστασία των οδηγών από τα αδέσποτα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 408 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Ειλικρινά ντρέπομαι γιατί επαναλαμβάνω ένα γνωστό θέμα. Όμως πιο πολύ από εμένα πρέπει να ντρέπονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και υπεύθυνοι που εδώ και χρόνια αδυνατούν να λύσουν ένα πρόβλημα, ένα σοβαρό θέμα, που εγκυμονεί σοβαρούς και πολλούς κινδύνους στους οδηγούς, ντόπιους και ξένους από τα αδέσποτα κατσίκια.

Τα συμπαθή αυτά ζώα, κινούνται ελεύθερα σχεδόν σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της Ρόδου και αποτελούν ανά πάσα στιγμή αποκλειστικό πρόβλημα της περιοχής μας αφού αλλού, σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν αδέσποτα κατσίκια. Αντίθετα επιτηρούνται συνεχώς κατά τη βοσκή και προστατεύονται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ακόμα και αν ένας οδηγός κινείται προσεκτικά με ταχύτητα κοντά στα 60 ή 70 χλμ., δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά, αν ξαφνικά από τα πλάγια του δρόμου πεταχτούν στο οδόστρωμμα τα ζώα. Τότε ή θα τα σκοτώσει, ή για να τα αποφύγει μπορεί να υποστεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ή ακόμη και να συγκρουσθεί με άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση.

Για κάποια ζώα, οι φιλοζωικές οργανώσεις κινούνται δραστήρια για την προστασία τους και καλά κάνουν, όμως αδιαφορούν για τα κατσίκια και τα πρόβατα που κατά καιρούς σκοτώνονται ως αδέσποτα, ή ακόμη, που συστηματικά συλλέγονται κατά καιρούς για να οδηγηθούν στο σφαγείο χωρίς οίκτο από κανέναν, ούτε και από τον ιδιοκτήτη.

Βέβαια τα αδέσποτα κάνουν ζημιές, πολλές φορές μεγάλες σε αγροτικές καλλιέργειες. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού καταστρέφουν δενδροφυτείες κυρίως από ελιές, είναι ένα σύνθετο πολύ σοβαρό πρόβλημα, που θα πρέπει να λυθεί μόνον με την υποχρεωτική συνεχή παρουσία βοσκού-κτηνοτρόφου ιδιοκτήτη και να οδηγούνται, να φυλάσσονται σε μόνιμες κτηνοτροφικές μονάδες.

Το πρόβλημα αφορά την ασφάλεια των οδηγών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και τις αγροτικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό οφείλετε σύντομα να δώσετε την πρέπουσα λύση, αλλιώς είστε ηθικοί αυτουργοί.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους