Στα μέσα Ιουνίου θα έχουμε την πρώτη εικόνα για τη σεζόν

Στα μέσα Ιουνίου θα  έχουμε την πρώτη εικόνα για τη σεζόν

Στα μέσα Ιουνίου θα έχουμε την πρώτη εικόνα για τη σεζόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1184 ΦΟΡΕΣ

Για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση

Όσο προχωρά ο Ιούνιος και όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα του μήνα τόσο εκτιμάται ότι θα είμαστε κοντά στο να έχουμε μία πρώτη εικόνα για τις προθέσεις και το πλάνο των αεροπορικών εταιρειών αναφορικά με τις φετινές πτήσεις.

Άνθρωποι της αγοράς που συνεργάζονται με τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι οι τελευταίες έχουν μπει σε μία διαδικασία εκδήλωσης κάποιου σχετικού ενδιαφέροντος, κάτι που είναι αρκετά θετικό για το χρονικό αυτό διάστημα.
Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη Ρόδο γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον που υπάρχει για καινούρια δρομολόγια από κάποιες εταιρείες όπως η Volotea και η Wizz air.

Όπως διαπιστώνεται, η διάθεση και η πρόθεση υπάρχουν ενώ την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα συστήματα των εταιρειών ώστε να δουν τι κρατήσεις θα γίνουν και περίπου στις 10 του μήνα θα μπορέσει κάποιος να αποτυπώσει την πρώτη εικόνα ώστε να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτή η διάθεση που υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιθυμία για ταξίδια, είναι θετικά τα μηνύματα, όμως είμαστε όλοι συγκρατημένοι γιατί δε ξέρουμε πώς θα εκφραστούν αυτά στην πράξη καθώς δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα μας η πραγματοποίηση πτήσεων και ταξιδιών. Περιμένουμε να δούμε και τι μέτρα θα πάρουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς αυτά αλλάζουν ακόμα και από μέρα σε μέρα.

Πάντως τα μέτρα που υπάρχουν ήδη στο αεροδρόμιο συμβάλλουν στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Πέρα από όσα εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή στο «Διαγόρας» εφαρμόζονται και επιπλέον νέα μέτρα και συγκεκριμένα απαγορεύεται η είσοδος στον τερματικό σταθμό χωρίς μάσκα, γίνεται σύσταση να μην μπαίνουν μέσα άνθρωποι εάν δεν ταξιδεύουν, ενώ τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των χειραποσκευών απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Δηλαδή καθένα από αυτά δεν επιστρέφει για χρήση από τον επόμενο ταξιδιώτη, πριν περάσει από απολύμανση από ειδικό συνεργείο.

Ανακοινώθηκαν τα πρωτόκολλα
Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την Κυριακή τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία αναμένονταν από καιρό από τον ξενοδοχειακό κόσμο.
Ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή» σχετικά, δήλωσε ότι τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν τα ξενοδοχεία μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά , όμως ανεβάζουν κατά πολύ το κοστολόγιο των μονάδων χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ποιο θα είναι το ύψος της δαπάνης γενικά καθώς εκτός από τα υποχρεωτικά υπάρχουν και προαιρετικά μέτρα και κάθε ξενοδοχείο θα αποφασίσει τι θα εφαρμόσει.

Στην παρούσα φάση πάντως οι ξενοδόχοι του νησιού μας είναι σε στάση αναμονής και περιμένουν να πληροφορηθούν από τους συνεργάτες τους με πόσες πτήσεις θα ξεκινήσουν για κάθε αγορά ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους. Πρόκειται όμως για μία διαδικασία που ίσως να διαρκέσει για μήνες και ειδικά με την αγγλική αγορά καθώς εκεί όλα είναι ρευστά. Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα και όλα παραπέμπουν στο επόμενο διάστημα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ξενοδοχεία στο νησί που αποφάσισαν να ανοίξουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ίσως επειδή έχουν πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορούν να αντέξουν μία χρονιά κλειστά ίσως και γιατί το άνοιγμα να είναι μονόδρομος…
Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θα πρέπει να καλύψουν επιταγές και να πληρώσουν δάνεια και έτσι δεν μπορούν να αντέξουν να παραμείνουν ένα χρόνο κλειστά.

Πρόστιμα και σήμα πιστοποίησης
Σημειώνεται ότι στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Επίσης, θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, (που εικονίζει τον Ιπποκράτη της Κω) το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω: Καλείται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα για αξιολόγηση του περιστατικού. Αν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, διακομίζεται προς την οικεία μονάδα υγείας, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης περιστατικού COVID-19 από τις υγειονομικές υποδομές της περιοχής πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά του ασθενή (ΕΚΑΒ, πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) στην πλησιέστερη μονάδα υγείας όπου μπορεί να το διαχειριστεί.
Αν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται από τον ιατρό δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID.

Εφόσον το περιστατικό αξιολογείται ως πιθανό COVID-19 από τον εξετάζοντα ιατρό, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου.
Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.

Ο ιατρός και το προσωπικό του ξενοδοχείου που θα εισέλθει στο δωμάτιο του ύποπτου ή αργότερα επιβεβαιωμένου κρούσματος πρέπει να χρησιμοποιήσει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) υψηλής προστασίας (μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες μιας χρήσης ρόμπες). Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό που θα ασχοληθεί με τον καθαρισμό δωματίου ασθενή με COVID-19.
Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID, μεταφέρεται στο ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας και αργότερα σε υγειονομική μονάδα η οποία θα φιλοξενεί τους ασθενείς με COVID-19 αν χρήζει νοσηλείας. Αν δεν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID, αντιμετωπίζεται στο χώρο του ξενοδοχείου με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Ο ασθενής μεταφέρεται με ΜΑΠ (απλή χειρουργική μάσκα) και ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Αν υπάρχει συνοδός του ασθενής, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για επεμβάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει
Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές