Ζητούνται διευκρινίσεις για την εξασφάλιση της μη διατάραξης της ησυχίας περιοίκων

Ζητούνται διευκρινίσεις για την εξασφάλιση της μη διατάραξης της ησυχίας περιοίκων

Ζητούνται διευκρινίσεις για την εξασφάλιση της μη διατάραξης της ησυχίας περιοίκων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1069 ΦΟΡΕΣ

Από την παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Γράφει ο Μιχάλης Μαντικός

Στο Συμβούλιο της Κοινότητας Ρόδου κατατίθενται δεκάδες αιτήσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για λήψη παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής.

Όμως, η μεταβολή των ισχυουσών διατάξεων δυσχεραίνει την εφαρμογή της Κανονιστικής Διάταξης του Δήμου Ρόδου αναγκάζοντάς με να ψηφίζω «παρόν» δεδομένου ότι κρίνω πως δεν τηρείται η κανονιστική απόφαση ως προς το μέρος των ρυθμιστέων θεμάτων σχετικά με την παράταση.

Ως εκ τούτου και με γνώμονα την επίτευξη της προϋπόθεσης ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων για την παροχή της αιτούμενης άδειας παράτασης λειτουργίας μουσικής, κατέθεσα Αίτηση παροχής πληροφοριών – Ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, με κοινοποίηση – για την κατά κρίση δικές τους ενέργειες- στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προκειμένου να διευκρινιστούν τα κατωτέρω:

- Ποια εκ των διαλαμβανομένων στο άρθρο 7 της Κανονιστικής απόφασης με Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-2015, Αριθ. Απόφασης: 82/2015, ΑΔΑ: 6ΝΡ1Ω1Ρ-Τ0Ν, 27-2-2015 παραμένουν σε ισχύ και το Συμβούλιο οφείλει να ζητά και να ελέγχει;
- Ποια άλλα άρθρα καθίστανται ανίσχυρα και ταλαιπωρούν τους αιτούντες συμπολίτες μας;
Το περιεχόμενο της αίτησης – ερώτησης είναι το εξής:

Αίτηση παροχής πληροφοριών- Ερώτηση
Ρόδος 17/6/2020
Προς: Νομική Υπηρεσία Δήμου Ρόδου (mail: nomikiyp@rhodes.gr)
Κοιν: α. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. ΣΟΚΟΡΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ (mail: proedrosds@rhodes.gr)
β. Πρόεδρο Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, κ. ΤΑΡΑΣΛΙΑ Κωνσταντίνο (mail: epz@rhodes.gr)
γ. Συμβούλιο Κοινότητας Ρόδου (mail: topikirodou@1491.syzefxis.gov.gr)

Η κανονιστική αρμοδιότητα της Διοικήσεως είναι αποτέλεσμα κοινωνικής εξελίξεως. Στη σύγχρονη εποχή, η κοινωνική πραγματικότητα διαρκώς μεταβάλλεται. Ο νομοθέτης αδυνατεί να προβλέψει όλες τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εφαρμοσθεί ένας νόμος. Για να καταστεί λοιπόν δυνατή η εφαρμογή του και η προσαρμογή του στην πραγματικότητα, είναι αναγκαία η επέμβαση του κανονιστικού νομοθέτη. (Δημήτρης Τομαράς, Η Κανονιστική Διοικητική Πράξη, σελ.13)

Επίσης, βάσει της θέσπισης κανονιστικών πράξεων δυνάμει του άρθρου 43, παρ. 2, εδαφ. β’ του Συντάγματος, επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της Διοικήσεως όταν τα ρυθμιστέα θέματα είναι ειδικότερα (i) λεπτομερειακά (ii) τεχνικά (iii) ή τοπικού ενδιαφέροντας (iv). (Δημήτρης Τομαράς, Η Κανονιστική Διοικητική Πράξη, σελ.26).

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου εξέδωσε την Κανονιστική απόφαση με Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-2015, Αριθ. Απόφασης: 82/2015, ΑΔΑ : 6ΝΡ1Ω1Ρ-Τ0Ν, 27-2-2015, στην οποία αναφέρει, σχετικά με την παράταση ωραρίου μουσικής καταστημάτων, τα εξής:
«Άρθρο 7- Παράταση
• Η άδεια λειτουργίας μουσικής μπορεί κατ’ εξαίρεση να παραταθεί ως
προς το ωράριο κατ’ ανώτατο μέχρι τις 03:00, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην αρμόδια υπηρεσία καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

• Αντίγραφο της ισχύουσας άδειας λειτουργίας μουσικής
• Φ/ο άδειας ΑΕΠΙ σε ισχύ
• Παράβολο αξίας 75,00€
• Δημοτική ενημερότητα(μπορεί να αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία)
• Τεχνική έκθεση μηχανικού για τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της σύμφωνα με την νομοθεσία, καθώς και κάτοψη των κλειστών χώρων όπου θα αποτυπώνεται η θέση των ηχείων. Η επιχείρηση θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει προθάλαμο στην είσοδο.
• Η αιτούμενη παράταση θα χορηγείται μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον δεν θα διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.

Συνεπώς θα εκτιμάται κατά περίπτωση και με ιδιαίτερη προσοχή μετά από επί τόπου αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας, η θέση του κατ/τος σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, το είδος της μουσικής πηγής που διαθέτει, η αποτελεσματικότητα ή μη της ηχομόνωσης, οι τυχόν διαμαρτυρίες των περιοίκων, η προηγούμενη συμπεριφορά του επιχειρηματία.

Εφόσον το κατάστημα γειτνιάζει άμεσα με κατοικίες ή ξενοδοχεία θα απαιτείται έγγραφη συναίνεση των γειτνιαζόντων, προκειμένου να χορηγηθεί παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής. Για τις παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτείται γνωμοδότηση της υγειονομικής υπηρεσίας.

• Σε περίπτωση λειτουργίας του κατ/τος σε πολυκατοικία, απαιτείται σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών των διαμερισμάτων (κατοικιών).
• Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται έγγραφη συναίνεση των γειτνιαζόντων ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει με απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών των διαμερισμάτων, σύμφωνη γνώμη τότε ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ηχοστάθμης ορίζονται τα 70db εντός του κατ/τος και τα 30db εκτός.
• Η άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) ημερολογιακό έτος (31-12 τρέχοντος έτους).

• Η άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής αφαιρείται προσωρινά για διάστημα (δεκαπέντε) 15 ημερών, από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας που τη χορήγησε, στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουλάχιστον δύο παραβάσεις για ηχορύπανση. Σε περίπτωση υποτροπής (άλλες δύο βεβαιωμένες παραβάσεις) η άδεια ανακαλείται οριστικά μέχρι τη λήξη της ισχύος της (31-12 τρέχοντος έτους).
• Η άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής δεν αντικαθίσταται σε περίπτωση αντικατάστασης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του κατ/τος ή της άδειας λειτουργίας μουσικής.

• Οι παραβάσεις που αφορούν στη λειτουργία μουσικής (ηχορύπανση)
κατά το διάστημα της παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής να αποστέλλονται στο αρμόδιο τμ. Προσόδων της Δνσης Οικονομικών, προκειμένου να βεβαιωθεί το πρόστιμο που αναλογεί.
• Η παράταση λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων καθορίζεται ως εξής (βλ. πίνακα):

Η ανωτέρω κανονιστική απόφαση λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων νόμων, αποφάσεων κλπ., την Αστυνομική διάταξη 3/1996 (Β’ 15), άρθρο 3, σύμφωνα με την οποία : «απαγορεύεται στα δημόσια κέντρα (καφενεία, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, ταβέρνες κλπ) η λειτουργία κάθε είδους μουσικών οργάνων χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, καθώς και τα τραγούδια, οι απαγγελίες και η χρήση ηλεκτροφώνων, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων κλπ που προκαλούν διατάραξη της ησυχίας των περιοίκων (παρ. 1).

Περαιτέρω δε, στην παρ. 3, αναφέρεται ότι, η ανωτέρω άδεια χορηγείται μέχρι την 22:00 ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23:00 ώρα τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι τις 03:00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02:00 ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ν.4442/7-12-2016, τ. Α 230, άρθρο 29, παρ. 1, καταργείται η προηγούμενη λήψη άδειας και γίνεται με απλή γνωστοποίηση (δήλωση χρήσης) και στην παρ. 3 αναφέρεται ότι: «Η χρήση μουσικής πέραν του ωραρίου προϋποθέτει την έκδοση της άδειας της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της 3/1995 Αστυνομικής Διάταξης.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της, η άδεια χορηγείται χωρίς την προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών πέραν του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΦΕΚ τ. Β 1723/18-5-2017, άρθρο 7, «Η άδεια της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 (Β΄ 15) περί παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν. 4442/2016. Για τη χορήγηση της άδειας παράτασης ωραρίου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμο με μόνη την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διαφαίνεται ότι μέρος των συμπεριλαμβανομένων διατάξεων στην Κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου έχουν αντικατασταθεί με νεότερα και ιεραρχικά ανώτερα νομοθετήματα και αποφάσεις γεγονός που καταργεί την εφαρμογή τους.

Επίσης, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας ψηφίζω «παρόν» δεδομένου ότι κρίνω πως δεν τηρείται η κανονιστική απόφαση ως προς το μέρος των ρυθμιστέων θεμάτων σχετικά με την παράταση.

Σε συνέχεια των όσων έχουν αναφερθεί και δεδομένου ότι, δεκάδες αιτήσεις πολιτών κατατίθενται στο Συμβούλιο της Κοινότητας Ρόδου, με τις οποίες αιτούνται παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής και με γνώμονα την επίτευξη από το Συμβούλιο Κοινότητας της προϋπόθεσης ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων ερωτάσθε

Ποια εκ των διαλαμβανομένων στο άρθρο 7 της Κανονιστικής απόφασης με Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-2015, Αριθ. Απόφασης: 82/2015, ΑΔΑ: 6ΝΡ1Ω1Ρ-Τ0Ν, 27-2-2015 παραμένουν σε ισχύ και το Συμβούλιο οφείλει να ζητά και να ελέγχει;
Ποια άλλα άρθρα καθίστανται ανίσχυρα και ταλαιπωρούν τους αιτούντες συμπολίτες μας;


* Ο Μιχάλης Μαντικός είναι Σύμβουλος Δημάρχου Δήμου Ρόδου επί θεμάτων πολιτικής προστασίας και Σύμβουλος Κοινότητας Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)