Από το «κόκκινο σπίτι» στο γαλάζιο θεραπευτήριο των δελφινιών του Αιγαίου (Λειψοί, το νησί με τα τυρκουάζ νερά)

Από το «κόκκινο σπίτι» στο γαλάζιο θεραπευτήριο των δελφινιών του Αιγαίου (Λειψοί, το νησί με τα τυρκουάζ νερά)

Από το «κόκκινο σπίτι» στο γαλάζιο θεραπευτήριο των δελφινιών του Αιγαίου (Λειψοί, το νησί με τα τυρκουάζ νερά)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 848 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Το νησάκι των Λειψών βρίσκεται επιβλητικά στα Βόρεια Δωδεκάνησα για να δηλώνει συνεχώς την καθαρότητα των ακτών του και τη αγνή φιλοξενία των λίγων κατοίκων του.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Γιάννη Ελαφρού στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (21/6/2020), διαβάζουμε για τη δημιουργία ενός καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου, ενός πρωτοπόρου σε διεθνές επίπεδο Κέντρου, το οποίο θα παρέχει σειρά υπηρεσιών, από περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών μέχρι και προηγμένη επιστημονική και περιβαλλοντική έρευνα. Βρίσκεται στον κόλπο της Βρουλιάς όπου εκεί θα φροντίζονται και θα θεραπεύονται εκτός από αιχμάλωτα και άγρια δελφίνια και άλλα θηλαστικά (όπως φώκιες, χελώνες κ.λπ) και θα διεξάγονται παράλληλα και επιστημονικές σχετικές έρευνες για τον ανεξάντλητο θαλάσσιο πλούτο της Μεσογείου.

Το όλο project τελεί υπό τον συντονισμό της ομάδας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και του Δήμου του νησιού. Μάλιστα ο δραστήριος Δήμαρχος κ. Φώτης Μάγγος καταθέτει την επευφημία για το έργο τόσο για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου αλλά και τη δυνατότητα αύξησης θέσεων εργασίας.

Έτσι οι Λειψοί ξεφεύγουν από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και βάζουν πλώρη σε μια καινοτομία που λάμπει φως και θάλασσα, αγάπη και φροντίδα, στοιχεία-σύμβολα του αρχιπελάγους μας.
Στις αρχές του αιώνα στο νησάκι διαμειφθεί μια ιδιότυπη αρχιτεκτονική σύγκρουση για την εμμονή της τότε συντρόφου του γνωστού από τη 17 Νοέμβρη Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, της Μαρί Τερέζ Πεινό για το γνωστό σπίτι τους με το «κόκκινο χρώμα».

Ο τότε Δήμαρχος κ. Σπύρος Μπενέτος έδωσε τη μάχη σε πλήθος επιτροπών μέσα από καταγγελίες για τη διατήρηση του λευκού χρώματος ως χρώμα παραδοσιακό και κυρίαρχο του νησιού. Η εμμονή της κυρίας έκανε το νησί γνωστό στους αρχιτεκτονικούς κύκλους, όπου στο τέλος το διώροφο ξεχωριστό οίκημα πουλήθηκε σε άλλο ιδιόκτητη και έτσι έληξε η πολυετής διένεξη μεταξύ του Δήμου και της αρχικής ασυμβίβαστης ιδιοκτήτριας.
Σήμερα το νησάκι που βρίσκεται κάποιες ώρες από την Αθήνα και τη Ρόδο προβάλλει τις ομορφιές του παρομοιάζοντας τα τουρκουάζ νερά του με εκείνα της Καραϊβικής και το σύμπλεγμα των 27 βραχονησίδων του ως ένα σπουδαίο θησαυρό που πρέπει να ανακαλυφθεί στο χρόνο που μας έλειψε.

Στηριζόμενο πάνω στο τρίπτυχο:
• Φιλοξενία
• Φαγητό
• Παραλίες,
σαγηνεύει και ως «μαγικός τόπος της Καλυψούς» διαλαλεί τη μυστικότητά του μέσα από τις ομορφιές, αλλά και τις οικολογικές ευαισθησίες του.
Τα νησιά που δείχνουν την εναλλακτικότητα στις δράσεις τους αλλά και στην ποιοτική τουριστική στροφή αποτελούν πρότυπα του αειφόρου τουρισμού, που τόσο επίμονα η πανεπιστημιακή κοινότητα προωθεί.

Οι Λείψοι το δείχνουν έμπρακτα και τα δελφίνια που θα βρουν μια φωλιά επιβίωσης και θαλπωρής επιβεβαιώνουν ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι μοναδικά μαργαριτάρια, με νησιώτες που λατρεύουν τον τόπο τους αλλά συγχρόνως είναι και φύλακες ενός εθνικού πλούτου οποίος δεν παραχωρείται και ούτε αμφισβητείται με κανένα τρόπο.
Το υπό δημιουργία καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στα Βρουλιά των Λειψών ζωγραφίζει το «γαλάζιο θεραπευτήριο» που τόσο καινοτόμα και παραγωγικά αντιστρέφει τις απειλές τις κλιματικής αλλαγής και με το μεράκι και την τεχνολογία ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη φύση, που τόσο καταπονείται σήμερα.
Το όλο σχέδιο προκαλεί, ανατρέπει, έλκει…Ας το σεβαστούμε και ας το αναδείξουμε…

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες