Ο χειρότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός

Ο χειρότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός

Ο χειρότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 591 ΦΟΡΕΣ

Όπως επισημαίνει για τον κορωνοϊό ο Ροδίτης γιατρός Σάββας Τσίκκης

Γράφει ο Δρ. Σάββας Τσίκκης
Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής Μπέθ ‘Ισραελ Βοστόνης Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ

Αν πέρυσι σας έλεγα ότι την 1η Ιουλίου 2020 θα έκανες βόλτα στη Ρόδο και θα αντίκριζες κλειστά καταστήματα, παραλίες άδειες από καθίσματα και τουρίστες και μια ερημική Παλιά Πόλη, ποια θα ήταν η απάντησή σας; Αυτή δυστυχώς είναι η σημερινή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε.

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού είχε τρομερές οικονομικές, κοινωνικές, και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, σε χώρες όπως τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, η πανδημία είναι ακόμη ανεξέλεγκτη και υπάρχει η ανάγκη για νέα περιοριστικά μέτρα. Με 10,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα η πανδημία δεν είναι πίσω μας.

Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα στα πολύ αρχικά στάδια εξάπλωσης του ιού, και έτσι ήταν από τις λίγες χώρες οι οποίες μπορέσαν να ελέγξουν τον COVID-19. Με έναν οργανωμένο τρόπο περιορίσαμε τον αριθμό των θανάτων και το σοβαρό αντίκτυπο το οποίο θα είχε μια έξαρση του ιού στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η χώρα μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο και για αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι. Δυστυχώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, σε μια χωρά που το ΑΕΠ βασίζεται στον τουρισμό, είχαν πολύ σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο. Πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά στη Ρόδο, περνούν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Αν και με σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι (~60-80%), η σημερινή καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν φέρνει ένα πνεύμα αισιοδοξίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό. Δίχως να έχουμε κάποια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, η άμυνά μας είναι η πρόληψη και η γνώση.
Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος. Ο ιός είναι ο σημερινός αόρατος εχθρός. Χωρίς να τον έχουν βιώσει, είναι απολύτως κατανοητό ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν μια δυσκολία να καταλάβουν τον κίνδυνο που παραμονεύει.

Στη Βοστώνη, όπου και εργάζομαι ως ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής, η κατάσταση στα μέσα Απριλίου ήταν τραγική. Τα νοσοκομεία μας θύμιζαν ένα περιβάλλον μετα-αποκαλυπτικό. Ολόκληροι θάλαμοι είχαν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με πολλούς διασωληνωμένους σε κρίσιμη κατάσταση.

Σοβαρές ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού αλλά και φαρμάκων δημιουργήσαν έναν πραγματικό Γολγοθά για το ιατρικό προσωπικό. Ασθενείς κατέληγαν σε δραματικό ρυθμό από επιπλοκές της νόσου.
Και όλο αυτό έγινε επειδή μέχρις ότου να παρθούν περιοριστικά μετρά, ο κορωνοϊός είχε είδη εξαπλωθεί.
Με αφορμή και την άφιξη των τουριστών από το εξωτερικό στη Ρόδο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.

Η χρήση μάσκας η οποία να καλύπτει όλο το πρόσωπο και τη μύτη είναι απαραίτητη, ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας η ανίχνευση και απομόνωση εισαγόμενων κρουσμάτων είναι απολύτως αναγκαία.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των “hot spots”, αν αυτά υπάρξουν (π.χ. σε μπαρ, ξενοδοχεία κ.λπ.), είναι εξίσου σημαντικός.

Επίσης, θα πρέπει να στηρίξουμε και οικονομικά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί. Σας συνιστώ λοιπόν να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον COVID-19 σοβαρά. Να αποφύγουμε τον εφησυχασμό και έτσι να είμαστε το παράδειγμα αντιμετώπισης για όλο τον κόσμο. Ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι εύκολος αλλά μαζί σαν κοινωνία θα τα καταφέρουμε

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου