Ανοικτή επιστολή του γιατρού Νίκου Καραγιάννη για την κοιλάδα των Πεταλούδων

Ανοικτή επιστολή του γιατρού Νίκου Καραγιάννη για την κοιλάδα των Πεταλούδων

Ανοικτή επιστολή του γιατρού Νίκου Καραγιάννη για την κοιλάδα των Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1763 ΦΟΡΕΣ

«Ο βιότοπος αυτός έχει φθάσει στα όριά του»

Επιστολή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κοιλάδα των Πεταλούδων, για τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά τις ενέργειες και τα μέτρα που θα πρέπει τώρα να ληφθούν, απέστειλε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο γνωστός γιατρός του νησιού μας και πρώην κοινοτικός σύμβουλος Θεολόγου κος Νίκος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αγαπητή «Ροδιακή»,

Ειλικρινά χαίρομαι που οι υλικές ζημίες στην Κοιλάδα των Πεταλούδων από τις θεομηνίες του τελευταίου χειμώνα αποκαταστάθηκαν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Θέλω να ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και η υπόλοιπη διαβατότητα της κοιλάδας, από το εστιατόριο μέχρι τη μεγάλη δεξαμενή και από τη μεσότητα της πάνω κοιλάδας μέχρι το μοναστήρι της Παναγιάς Καλόπετρας. Για μένα προσωπικά, οι καταστροφές ήταν αναμενόμενες. Και οι ανησυχίες και αγωνίες μου για τη βιωσιμότητα του μοναδικού αυτού βιότοπου ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Γνωρίζετε πόσες φορές μέσα από την εφημερίδα σας τούτες τις ανησυχίες μου τις είχα δημοσιοποιήσει.

Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα που πηγάζει όχι μόνο από την προηγούμενή μου δραστηριότητα ως μέλους της πρώην κοινότητας Θεολόγου (που μία ομάδα ανθρώπων, σε δύσκολους καιρούς, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του μακαρίτη καθηγητή Μάργαρη παραδώσαμε έργα πρωτοποριακά και μοναδικά θα τολμούσα να πω, όπως το σύστημα ανακύκλωσης και πυρασφάλειας μέσα και περιφερειακά από την κοιλάδα, έργα που εξασφάλισαν τις ιδανικές συνθήκες, τις απαραίτητες τόσο για την ίδια την πεταλούδα, όσο και τη βιωσιμότητα της κοιλάδας), αλλά και ως απλός πολίτης αυτού του τόπου που αγαπά το χωριό του, τον τόπο του και που νοιάζεται.

Αναμενόμενες λοιπόν οι καταστροφές που έγιναν, γιατί με μεγάλη μου λύπη όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα πιστεύω ότι η οικονομική διαχείριση του βιότοπου θεωρήθηκε πιο σημαντική από τη βιωσιμότητά του. Η παρουσία μέχρι σήμερα κατσικιών (θυμάμαι το πρώτο άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Μάργαρη με τίτλο «Η κοιλάδα με τις κατσίκες»), η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας ανάπλασης της χλωρίδας, όσο με την παρεμπόδιση λόγω βοσκής της φυσικής ανάπλασης των θάμνων που ανήκουν στην περιοχή, όσο και με την εγκατάλειψη του προγράμματος δεντροφύτευσης με τα δέντρα ζιδιές, είχαν ως αποτέλεσμα την απογύμνωση και αποψίλωση της κοιλάδας που κατά διαστήματα θυμίζει πλέον σε ορισμένα σημεία σεληνιακό τοπίο.

Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, όχι σήμερα, αλλά χθες, φοβάμαι ότι ο μοναδικός αυτός βιότοπος έχει φτάσει στα όριά του. Ο βιότοπος θέλει καθημερινή παρουσία, αγάπη και φροντίδα. Η εμπειρία και γνώση που αποκτήσαμε από την εφαρμογή της μελέτης του Μάργαρη για τον κύκλο της πεταλούδας, τις συνθήκες που χρειάζεται και τους τόπους που αποθέτει τα αυγά της, μας επιτρέπουν να προτείνουμε μέτρα για τη βιωσιμότητα του βιότοπου και της τουριστικής-οικονομικής χρήσης του.

Άμεση καλλιέργεια (φυτώριο υπάρχει) της χλωρίδας της κοιλάδας, ιδίως της ζιδιάς με σκοπό τη δεντροφύτευση.
Άμεση απομάκρυνση των κατσικιών, με ολοκλήρωση της περίφραξης της κοιλάδας σε όλη της την περίμετρο.
Συνεχής συντήρηση του συστήματος ανακύκλωσης του νερού μέσα στην κοιλάδα για τη διατήρηση της υγρασίας.

Πρόσληψη προσωπικού που θα εκπαιδευτεί στο σύστημα πυρασφάλειας και θα απασχολείται καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής λειτουργίας της κοιλάδας.
Δημιουργία του μουσείου φυσικής ιστορίας, που εκτός των άλλων θα προσφέρει και ενημέρωση -είτε προφορική, είτε με φυλλάδια/έντυπα- για την πεταλούδα.

Φύλακες μέσα στην κοιλάδα που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την συμπεριφορά των επισκεπτών απέναντι στην πεταλούδα. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, φοβάμαι ότι ο βιότοπος, χρόνο με το χρόνο, θα μαραζώσει. Και εμείς όλοι, είτε υπεύθυνοι, είτε απλοί πολίτες, θα χρεωθούμε ηθικά στις νέες γενεές την απώλεια ενός βιότοπου από αδράνεια, σιωπή, ολιγωρία, αδιαφορία, ο τόπος μας θα χάσει ένα μοναδικό οικοτουριστικό προορισμό και η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση θέσεις εργασίας και έσοδα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Νίκος Καραγιάννης
Ειδικός Παθολόγος»

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη