Εστίες ρύπανσης καταγγέλλει ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Εστίες ρύπανσης καταγγέλλει ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Εστίες ρύπανσης καταγγέλλει ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 867 ΦΟΡΕΣ

Ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας

Την παρέμβαση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (διεύθυνση Περιβάλλοντος και τμήματος Περιβάλλοντος) ζητά με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, για διερεύνηση συγκεκριμένων σημείων στο νησί που αποτελούν εστίες ρύπανσης.

Η καταγγελία κοινοποιήθηκε επίσης στον δήμο Ρόδου και στη ΔΕΥΑΡ.

Ειδικότερα, αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Με την παρούσα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου επιθυμεί να σας αναφέρει – καταγγείλει τα εξής:
1. Μετά από επιτόπια επίσκεψη μελών του Συλλόγου μας στο ρέμα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Β. Ρόδου διαπιστώθηκε ότι στο ρυάκι απορρίπτονται υγρά απόβλητα κατά πάσα πιθανότητα μολυσμένα. Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού των απορροών από το ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί, είναι πιθανόν τα υγρά αυτά απόβλητα να προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.

2. Στην περιοχή Αμμούδες Φαληρακίου Ρόδου, δίπλα από το ξενοδοχείο ΚΟΛΟΣΣΟΣ και στην περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο La Marquise, εντοπίσαμε λιμνάζοντα νερά τα οποία είναι ακάθαρτα. Η περιοχή Αμμούδες είναι η φυσική απόληξη του ρέματος που διέρχεται από το ΧΥΤΑ και είναι πολύ πιθανόν το νερό εκεί να είναι της ίδιας προέλευσης με αυτό που αναφέρουμε στο (1) παραπάνω, δηλαδή εκεί να καταλήγουν υγρά απόβλητα από το ΧΥΤΑ ή από άλλη προέλευση στην περιοχή του ΧΥΤΑ. Να σημειωθεί ότι η παραλία και η θαλάσσια περιοχή χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς λουόμενους.

3. Στην περιοχή Λούκα γίνεται εκτεταμένη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων πάσης φύσεως. Η περιοχή βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οδό που οδηγεί από την Εθνική Οδό Αεροδρομίου - Ανατολικές Ακτές προς Καλυθιές (η διασταύρωση βρίσκεται λίγο πιο πάνω από στο ύψος του εργοστασίου «ΛΙΜΠΕΡ ΑΕ - ΑΠΛΩΣ) και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την απόρριψη ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) αλλά και άλλων στερεών αποβλήτων όπως είναι εμφανές. Προφανώς αδειοδοτηθεί για τη χρήση αυτή.

4. Ανάμεσα στα ξενοδοχείο Eden Rock και Paradise, σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει εστία μόλυνσης από υγρά απόβλητα.
Παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και λόγω του επείγοντος της κατάστασης, ιδιαίτερα για τα στοιχεία (1), (2) και (4), να προβείτε άμεσα σε σχετικό έλεγχο και στις υπόλοιπες σχετικές διαδικασίες.
Με τιμή
Το Δ.Σ. του Συλλόγου» .

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)