Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση;

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση;

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 707 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης
Οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας

Ακόμη και μέσα στην κρίση, οι ευκαιρίες επενδύσεων δεν σταματούν να υπάρχουν.

Αντιθέτως τότε δημιουργούνται. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η κρίση είναι μία τεράστια ευκαιρία από μόνη της. Όσοι έχουν καινοτόμες ιδέες, όσοι ενεργήσουν έξυπνα και όσοι εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες, ενδέχεται να κερδίσουν, αντί να χάσουν όπως η πλειονότητα των πολιτών.

Οι επιδέξιοι που δημιουργούν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ευνοϊκές συνθήκες, επινόησαν πρώτα το πρόβλημα, που συνδέεται με τις συνέπειες της κρίσης και μετά βρήκαν τη λύση του.

Φυσικά ευνοημένοι θα βγουν οι έχοντες και όχι οι κατέχοντες. Η ρευστότητα είναι το πλεονέκτημα σε περιόδους κρίσεων.

Ακίνητα: Ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία σε κάθε οικονομική κρίση είναι εκείνη της ακίνητης περιουσίας. Οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες είχαν σταματήσει την ανάπτυξη, του κλάδου, από την προηγηθείσα οικονομική κρίση. Τώρα σταδιακά ξεκινά να αντιστρέφεται το κλίμα και να ξεκινούν ως σκέψη διάφορα επενδυτικά σχήματα στον τομέα των κατασκευών. Ωστόσο, η υπέρογκη φορολογία και η απώλεια εισοδήματος για μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει συγκλίνει στην κατακόρυφη πτώση της αγοράς.

Γι’ αυτό και όποιος έχει σήμερα κάποια χρήματα διαθέσιμα, θα ήταν καλό να σκεφτεί το ενδεχόμενο αγοράς ακίνητης περιουσίας. Η αγορά διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό κόστος, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέβει στο εγγύς μέλλον. Επομένως, ακόμη κι αν δεν είναι στα σχέδιά σας η αγορά ενός ακινήτου, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε.

Επιχειρηματικότητα: Ο κλάδος των επιχειρήσεων έχει πληγεί, εξαιτίας της αδράνειας, της μειωμένης ρευστότητας και της έλλειψης κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, με τους περιορισμούς στην αγορά έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας και λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να κάνουν πράξη μία καινοτόμα ιδέα. Από τη θεωρία στην πράξη, μεσολαβεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Αν όμως κάποιος θέλει να επενδύσει σε κάτι σταθερό και ενδεχομένως προσοδοφόρο στο κοντινό μέλλον, η επένδυση σε μία επιχείρηση φαντάζει ενδιαφέρουσα.

Οι δραστηριότητες των αμυντικών κλάδων: τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, κοινής ωφέλειας, λιανικής τροφίμων, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επιχειρηματικότητας. Αρκεί φυσικά να έχει γίνει η κατάλληλη μελέτη της αγοράς, να έχει αξιολογηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο και να έχει αποφανθεί πως η επένδυση είναι συμφέρουσα. Με δεδομένο αυτό, τότε είναι πολύ σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες σε επιχειρηματικές ιδέες, startups και ιδιαίτερα εξωστρεφείς επιχειρήσεις να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους.

Οι άυλες καινοτόμες δράσεις, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αποτελούν πρόκληση για το άμεσο μέλλον. Θεωρητικά η άμεση προοπτική των λοιπών δραστηριοτήτων φαντάζει δυσοίωνη. Ωστόσο η επιχειρηματική κατάρρευση δημιουργεί ευκαιρίες σε αυτούς που διαθέτουν τρία στοιχεία: όραμα, ικανότητες, ρευστότητα. Ήδη στην αγορά εμφανίστηκαν μοναδικές ευκαιρίες εξαγορών. Το κεφάλαιο που απαιτείται, μέσα σε μια περίοδο κρίσης, στην «έτοιμη λύση» είναι πολύ μικρότερο. Προείπαμε: «Ευνοούνται οι έχοντες».

Οι τολμηροί, οι ευέλικτοι και οι ευκολοπροσάρμοστοι θα βγουν κερδισμένοι. Η κρίση ουσιαστικά είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί. Η συγκεκριμένη κρίση ωθεί την αγορά σε νέες πρακτικές και ανάγκες. Αυτοί που τις αντιλήφθηκαν και βρήκαν τους τρόπους να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις δημιουργούν την επαγγελματική τους υπεραξία. Είναι αλήθεια ότι χωρίς εμπειρία το μέλλον είναι αβέβαιο. Όμως σε καιρούς με γρήγορες αλλαγές, η εμπειρία μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός.

Χρυσός – Πολύτιμοι Λίθοι: Υπό το φόβο της διαφοράς στην ισοτιμία των νομισμάτων και της μεγάλης απόκλισης ως προς την περιουσία που έχει κανείς, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να επενδύσουν στο χρυσό ή σε πολύτιμους λίθους. Υπάρχει λογική πίσω από αυτή τη σκέψη, φυσικά. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα μεγάλης αξίας. Όπως θα δει κάποιος στην πορεία του χρόνου, η αξία του χρυσού για παράδειγμα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Όμως, η αξία ενός νομίσματος μπορεί να υποτιμηθεί σημαντικά ακόμη και μέσα σε μία νύχτα.

Μετοχές: Μαζί με τη στήριξη μίας επιχείρησης εξ ολοκλήρου, υπάρχει παράλληλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση πολλών επιχειρήσεων μέσω της αγοράς μετοχών. Οι μετοχές προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους το περιθώριο να κερδίσει, όταν η επιχείρηση στην οποία ανήκουν αποβαίνει κερδοφόρα.

Την ίδια στιγμή, ενδεχόμενη οικονομική δυσπραγία εκ μέρους της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν θα φέρει την καταστροφή. Απλώς θα μειώσει το κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Επομένως, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επενδύσεων, ακόμη και μέσα στην κρίση. Ανάλογα με το κεφάλαιο που μπορεί να επενδύσει κάποιος και με βάση το χρονικό διάστημα που μπορεί να περιμένει μέχρι να του αποφέρει κέρδη η επένδυση, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές στην αγορά σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα μαζικό sell – off σε πολλές αγορές και σε όλες τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Η Ελληνική οικονομία έχει ήδη υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, η οποία καταγράφεται στο χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες πάνω από το 50% από την αρχή του έτους. Το σενάριο της υγειονομικής διασφάλισης είναι το επικρατέστερο και όλα δείχνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξασφαλιστεί το εμβόλιο. Συνέπεια τούτου θα είναι το 2020 η ύφεση να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ καθόδου, ενώ η προσδοκία της ανάκαμψης το επόμενο έτος είναι μεγάλη. Επομένως αυτή η περίοδος, για τους αισιόδοξους, είναι περίοδος επενδύσεων και όχι εκποιήσεων.

Προβλέπεται η σταδιακή χαλάρωση των lockdowns και αργή ανάκαμψη αρκετών εταιρειών. Οι μετοχές των εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, χαμηλή μόχλευση, καθαρές ταμειακές θέσεις, με έτοιμα επιχειρηματικά μοντέλα και ισχυρά franchises θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Φυσικά υπάρχουν και οι risk-on επενδυτές οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να δράξουν μεγαλύτερα οφέλη, επενδύοντας σε μετοχές με πολύ μεγάλη πτώση. Όμως και πάλι οφείλουν να επιλέξουν τις μετοχές εκείνων των εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, με εμφανή αντοχή σε μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της κρίσης.

Πρέπει ν’ αντιδράσουμε. Αν αφήσουμε την απάθεια να μας κυριεύσει, η κρίση θα επιτείνεται. Η ποιότητα της ζωής μας δεν καθορίζεται μόνο από τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται τόσο απ’ αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά περισσότερο από το πώς αντιδρούμε σ’ αυτά που μας συμβαίνουν.

Είναι σώφρονες οι τιτλούχοι και οι έχοντες, οι οποίοι στηρίζονται στις ικανότητες και στα κεφάλαιά τους. Ωστόσο η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς την ευκαιρία και ο πλούτος άχρηστος χωρίς την κυκλοφορία του.

Σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, μπορείτε:
-Να μετατρέψετε τα χόμπι σας σε επιχειρηματικές ιδέες

-Να χρησιμοποιήσετε όλους τους διαθέσιμους πόρους, κεφάλαιο και συνεργάτες. Μέσω των συνεργασιών και του drainstorming να βελτιώσετε τις ιδέες σας και να στήσετε ένα επιτυχημένο business plan για τη νεοσύστατη επιχείρησή σας.

- Να χρησιμοποιήσετε το επάγγελμά σας για να αυξήσετε τα κέρδη σας. Μερικές φορές οι ευκολότερες και προσοδοφόρες επιχειρηματικές ιδέες προέρχονται από αυτό που ήδη κάνετε. Ίσως απαιτείται μεγαλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Σε όλες τις επιχειρηματικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, μπορείτε να επιτύχετε: Να πουλήσετε τις χειροποίητες κατασκευές σας, να δημιουργήσετε χειροποίητα κοσμήματα, να διδάξετε μαγειρική ή ζαχαροπλαστική τέχνη, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση τροφοδοσίας, να γίνετε μάστορας, να δημιουργήσετε παραδοσιακά αναμνηστικά δώρα, να μετατρέψετε το σπίτι σας σε χώρο φιλοξενίας, να ξεκινήσετε ένα spa pet, να γίνετε φροντιστής ηλικιωμένων, να ξεκινήσετε ένα φυτώριο, να καλλιεργήσετε την εγκαταλειμμένη πατρική γη, να γίνετε διαχειριστής ακινήτων, να παρέχετε υπηρεσίες κινητού πλυντηρίου, να προσφέρετε μαθήματα σε απευθείας σύνδεση, να γίνετε πρωινός γυμναστής, να γίνετε διανομέας προϊόντων, να γίνετε ανεξάρτητος προγραμματιστής λογισμικού, να ανοίξετε συνεργείο επισκευής Η/Υ, να παρέχετε συμβουλές ή ψυχολογική υποστήριξη σε απευθείας σύνδεση. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να μένετε αδρανείς.

Κάνε ό,τι αγαπάς, ό,τι σε παθιάζει, ό,τι σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου. Κάνε κάτι στο οποίο είσαι πραγματικά καλός και μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματική ιδέα. Μια μικρή έρευνα, η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και το θάρρος στη ζωή είναι τα κοινά μυστικά της επιτυχίας σου.

Επομένως μην μένεις αδρανής. Η αδράνεια τρέφει την αμφιβολία και τον φόβο. Αντίθετα η δράση τρέφει την αυτοπεποίθηση και το θάρρος.

Μπορεί οι συνθήκες να μην δίνουν τα ερεθίσματα της έμπνευσης, ωστόσο το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;