Το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί τις δημόσιες εγγραφές στο Κτηματολόγιο

Το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί τις δημόσιες εγγραφές στο Κτηματολόγιο

Το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί τις δημόσιες εγγραφές στο Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 912 ΦΟΡΕΣ

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Επιστολές με τις οποίες ζητείται η παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών, σε δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα δημόσια κτήματα και την παράταση προθεσμίας καταχώρισης πράξεων στο Κτηματολόγιο Σύμης λόγω κορωνοϊού, απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης.

Συγκεκριμένα η πρώτη επιστολή αφορά τα δημόσια κτήματα τα οποία έχουν ήδη μεταγραφεί στο Κτηματολόγιο ενώ οι καλόπιστοι αγοραστές τους έχουν καταβάλει φόρους μεταβίβασης προς το Δημόσιο, έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες, έχουν προβεί σε ανεγέρσεις κτηρίων βιομηχανικών, τουριστικών και λοιπών επιχειρήσεων και επίσης τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα σε Τράπεζες στις οποίες επίσης ασκούνται αγωγές από το Δημόσιο. Παρά λοιπόν τις παραπάνω ενέργειες το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί από τους εγγεγραμμένους τιτλούχους δια διάφορους λόγους ακίνητα που ήδη έχουν μεταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου ζητά την άμεση νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να βρεθεί έστω και συμβιβαστική λύση, με την οποία να δίδεται η δυνατότητα επίλυσης της όποιας διαφοράς στη βάση καταβολής υπέρ του Δημοσίου του 50% της αντικειμενικής αξίας των διεκδικούμενων ακινήτων και να διακόπτεται κάθε δικαστική διαδικασία.

Η επιστολή εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Δωδεκανήσου, στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στο ΣΕΒ και στο ΣΕΤΕ.

Η δεύτερη επιστολή αφορά τον Δήμο Σύμης, ο οποίος κηρύχθηκε σε κτηματογράφηση, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, επειδή λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας λόγω της πανδημίας, ανεστάλη τουλάχιστον επί τρεις μήνες η λειτουργία των δικαστηρίων και έτσι οι δικηγόροι δεν δύνατο να εκτελέσουν τις εντολές των πελατών τους. Για αυτό και ζητείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση νομοθετική του παρέμβαση για την ψήφιση νομοθετήματος με το οποίο να παραταθεί η προθεσμία κτηματογράφησης για τον Δήμο Σύμης, για τουλάχιστον για ένα έτος.

Η επιστολή αυτή εστάλη στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου.

Η επιστολή για τα δημόσια κτήματα
Αναλυτικά, η επιστολή για τα δημόσια κτήματα που εστάλη στον Υπουργό και στον Υφυπουργό Οικονομικών, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Βασική αρχή και θεμέλιος λίθος του θεσμού του Κτηματολογίου, είναι η αρχή της δημόσιας πίστης των κτηματικών βιβλίων και το τεκμήριο της ακριβείας των κτηματολογικών εγγραφών. Αυτή η αρχή διέπει τόσο την νομοθεσία του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (ο οποίος ισχύει για τις νήσους Ρόδο, Κω και Λακκί Λέρου), όσο και το Εθνικό Κτηματολόγιο που ισχύει για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Εννοείται ότι εάν αμφισβητείται με οποιονδήποτε τρόπο η δημόσια πίστη των κτηματικών εγγραφών, τότε δεν υφίσταται η ίδια η ουσία ύπαρξης του θεσμού. Όμως τόσο στη Ρόδο όπου υφίσταται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που καθιερώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, παρατηρούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί με υπερβάλλοντα ζήλο τις δημόσιες εγγραφές του Κτηματολογίου, ειδικά τις μεταγενέστερες των αρχικών και ασκώντας αγωγές εμπλέκει σε δικαστικές περιπέτειες τόσο τις Υπηρεσίες και τα δικαστήρια όσο και ιδιαίτερα τους ιδιώτες που τα απέκτησαν καλή τη πίστει τα εν λόγω ακίνητα.

Πράγματι το άρθρο 41 του Κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου αναφέρει:
«Αγωγές δεν δύνανται να βλάψωσι τρίτους οίτινες απέκτησαν το ακίνητο ή δικαιώματα επί τούτων εξ επαχθούς αιτία και καλή τη πίστη βάση των δεδομένων της κτηματολογικής εγγραφής της υφιστάμενης πριν η αγωγή αυτή εγερθεί και καταχωρηθεί».

Δηλαδή υπέρ του καλόπιστου τρίτου αγοραστή ο οποίος στήριξε την κτήση εμπράγματου δικαιώματος επί των εγγραφών του κτηματολογίου, θεωρούνται οι εγγραφές κατά πλάσμα δικαίου ως αληθείς, το δε άρθρο αυτό υλοποιεί την αρχή της δημόσιας πίστης των κτηματικών βιβλίων και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του θεσμού.

Επίσης με το Νόμο 2664 (ΦΕΚ 275/3/12/98) Εθνικό κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις προβλέπεται στο άρθρο 13: Μαχητό τεκμήριο ακρίβειας των κτηματολογικών βιβλίων και δημόσια πίστη.

Στην παρ. 3 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι:
3....Πριν από την ως άνω εγγραφή της αγωγής (σημ: εννοεί της διεκδικητικής αγωγής πχ του Δημοσίου) τρίτος αποκτά εγκύρως δικαίωμα από τον ανακριβώς αναγραφόμενο δικαιούχο ή τους καθολικούς του διαδόχους, εκτός αν στηρίζει την κτήση του σε χαριστική αιτία ή την στηρίζει μεν σε επαχθή αιτία, είναι όμως κακόπιστος επειδή γνωρίζει είτε από βαρειά του αμέλεια αγνοεί την ανακρίβεια της εγγραφής επί της οποίας στηρίχθηκε. Το βάρος της απόδειξης της κακής πίστης του τρίτου που απέκτησε από τον ανακριβώς αναγραφόμενο δικαιούχο ή τους καθολικούς του διαδόχους, φέρει εκείνος που αμφισβητεί την ακρίβεια της εγγραφής και το κύρος της κτήσης από τρίτο.

Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται η ισχύουσα παράλληλα με το τεκμήριο ακριβείας των κτηματολογικών εγγραφών, αρχή της δημοσίας πίστης του κτηματολογικού βιβλίου, η εγγραφή στο οποίο τόσο η αρχική όσο και οι μεταγενέστερες, δημιουργούν τεκμήριο έναντι όλων ότι ο τρίτος που έχει συναλλαγεί καλόπιστα και με επαχθή αιτία, απέκτησε πραγματικά το φερόμενο στο κτηματολογικό βιβλίο με βάση τα δεδομένα της προϋπάρχουσας εγγραφής ως αποκτηθέν δικαίωμα. (Πρβλ Εφετ. Δωδ/νήσου 56/2004 απόφαση και οι παραπομπές της ΟΛ. ΑΠ 569/79 ΑΠ 163/85).

Οι εν λόγω καλόπιστοι αγοραστές έχουν καταβάλει τους φόρους μεταβίβασης προς το Δημόσιο, έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες, έχουν προβεί σε ανεγέρσεις κτιρίων, βιομηχανικών, τουριστικών και λοιπών επιχειρήσεων, τα περισσότερα δε τούτων είναι υποθηκευμένα σε Τράπεζες στις οποίες επίσης ασκούνται οι εν λόγω αγωγές από το Δημόσιο.

Το Δημόσιο δηλαδή αντί να αξιοποιεί την τεράστια περιουσία του (όση δεν του είναι αναγκαία), εκποιώντας την στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, προβαίνει ακριβώς στο αντίθετο και διεκδικεί από τους εγγεγραμμένους τιτλούχους για διάφορους λόγους ακίνητα που έχουν ήδη μεταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Ζητούμε την άμεση νομοθετική παρέμβασή σας ώστε να βρεθεί έστω και συμβιβαστική λύση, ώστε να δίδεται η δυνατότητα επίλυσης της όποιας διαφοράς στην βάση καταβολής υπέρ του Δημοσίου του 50% της αντικειμενικής αξίας των διεκδικούμενων ακινήτων και να διακόπτεται κάθε δικαστική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την ακόλουθη νομοθετική διάταξη:
Ρύθμιση για καλόπιστους αγοραστές που στηρίζουν την κτήση εμπραγμάτου δικαιώματος σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών.

Ο αποκτήσας από επαχθή αιτία ακίνητο, που στηρίζει το δικαίωμά του σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών (μεταγεγραμμένων τίτλων κτήσης), ή των εκκρεμούντων προς μεταγραφή, των οποίων η εγκυρότητα στη συνέχεια - μετά την κτήση του δικαιώματος - αμφισβητήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω άσκησης αγωγής, δικαιούται να υποβάλει στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία Δημόσιας Περιουσίας αίτηση εξαγοράς του διεκδικούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο ακινήτου, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την δημοσίευση του νόμου, εφόσον νέμεται αυτό τουλάχιστον επί μία δεκαετία (10) χωρίς διακοπή μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Την αίτηση αυτή συνοδευόμενη από πιστοποιητικό του Κτηματολογικού Γραφείου από το οποίο αποδεικνύεται η ιδιότητα του τιτλούχου, δικαιούται να υποβάλει ο τελευταίος τιτλούχος του ακινήτου. Το οριζόμενο τίμημα για την οριστική επίλυση της διαφοράς ορίζεται στο 1/2 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου προσδιοριζόμενης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλειος Περίδης».

Η επιστολή για το Κτηματολόγιο Σύμης
Αναλυτικά, η επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με αίτημα την παράταση προθεσμίας καταχώρησης πράξεων στο Κτηματολόγιο Σύμης λόγω κορωνοϊού, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 2664/1998 περί του Εθνικού (και ήδη Ελληνικού) Κτηματολογίου «σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής, μπορεί να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνονται οκτώ (8) έτη από την έναρξη της προθεσμίας, σύμφωνα με την περίπτωση γ’ της παρούσας παραγράφου.

Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αποκλειστική προθεσμία της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30/11/2018, λήγει στις 31/12/2020.

Ο Δήμος Σύμης του Νομού Δωδεκανήσου, κηρύχθηκε σε κτηματογράφηση με αριθμό 71155/4394/11-07-1995 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (ΦΕΚ635/Β718.07.1995) και συνεπώς η αποκλειστική προθεσμία για την αναγνώριση δικαιωμάτων που προσβάλλονται με την ανακριβή εγγραφή και τη διόρθωση της πρώτης εγγραφής λήγει στις 31-12-2020.

Επειδή λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν τον τελευταίο καιρό στη Χώρα μας (κορωνοϊός κ.λπ.) και ανεστάλη επί τουλάχιστον τρεις μήνες η λειτουργία των Δικαστηρίων και άρα η εκ μέρους όλων των συναδέλφων αδυναμία εκτέλεσης των εντολών των πελατών τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση νομοθετική παρέμβασή σας για την ψήφιση νομοθετήματος, με το οποίο να παραταθεί η παραπάνω προθεσμία για τουλάχιστον ένα έτος.

Με εκτίμηση, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλειος Περίδης».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη