Αειφόρος ανάπτυξη στην Κρήτη και φέρουσα ικανότητα στον τουρισμό

Αειφόρος ανάπτυξη στην Κρήτη  και φέρουσα ικανότητα στον τουρισμό

Αειφόρος ανάπτυξη στην Κρήτη και φέρουσα ικανότητα στον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 327 ΦΟΡΕΣ

Γράφουν οι Δημήτρης Προκοπίου - Βασίλης Τσελέντης

Η αειφόρος ανάπτυξη και η διαδικασία ποσοτικοποίησής της με εξειδικευμένο όργανο μέτρησης αποτελούν ζωτικό στοιχείο για την περιβαλλοντική κατάσταση των ελληνικών προορισμών, καθώς το τουριστικό προϊόν είναι ένα μείγμα οικολογικών, κοινωνικών και οικονομικών υποσυστημάτων.

Για το λόγο αυτό, επιλέγεται μια προσαρμοσμένη ποσότητα βιώσιμων δεικτών και δημιουργείται ένας κατανοητός μεθοδολογικός οδηγός για τη χρήση τους, με στόχο την αξιόπιστη μέτρηση επιλεγμένων παραμέτρων που θεωρούνται σημαντικές για την περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, οι τοπικές κοινωνίες και τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν επίσης να κατανοήσουν το μέγεθος του αντίκτυπου στους υπάρχοντες και κυρίως στους μη ανανεώσιμους πόρους, για να προχωρήσουν με στρατηγικό σχεδιασμό και όρους βιωσιμότητας για τη μελλοντική αναπτυξιακή τους πορεία.

Οι δείκτες αειφορίας δείχνουν τομείς, όπου οι δεσμοί μεταξύ οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας είναι αδύναμοι.

Σας επιτρέπουν να καταλάβετε πού βρίσκονται οι προβληματικές περιοχές και στη συνέχεια να προτείνετε την πολιτική λύσης για κάθε δείκτη. Το προτεινόμενο μοντέλο βασίζεται σε δεκαέξι μεταβλητές που λαμβάνουν τιμές από 0 έως 100 Losano-Oyola M., Janvier-Blancas F, Hadjibiros K., Aravantinou M., Lapsidou C, Blancas FJ, Gonzalez M, Lozano-Oyola M, Perez F . Οι δεκαέξι μεταβλητές μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές ομάδες.

Ο κύριος στόχος της πρώτης ομάδας μεταβλητών είναι η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και των υποδομών της περιοχής. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει δώδεκα από τις δεκαέξι μεταβλητές και η βαθμολογία για κάθε μία επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και ποιοτικούς δείκτες κάθε περιοχής. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τέσσερις μεταβλητές .Η βαθμολογία προκύπτει χρησιμοποιώντας ποσοτικά δεδομένα και ποσοτικούς δείκτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για ποσοτικούς δείκτες 13-15 οι υψηλές βαθμολογίες αντιστοιχούν σε μεγάλη επιβάρυνση για το περιβάλλον και ως εκ τούτου η μεταβλητή θα πρέπει να έχει χαμηλές βαθμολογίες στο μοντέλο.

Για αντιστροφή και χαρτογράφηση της τιμής κάθε δείκτη σε κλίμακα 100 βαθμών, χρησιμοποιήθηκε περιγραφική ανάλυση, αποκλείστηκαν ακραίες τιμές και ορίστηκαν ελάχιστα ανεκτά όρια για το περιβαλλοντικό φορτίο με βάση την περιβαλλοντική βιβλιογραφία.
Αυτό το μοντέλο μπορεί να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε την πολιτική των ενδιαφερομένων και να εκφράσουμε λύσεις υποδομής για κάθε παράμετρο. Στο «μοντέλο Προκοπίου Τσελέντη», έχουν χρησιμοποιηθεί δείκτες για τη διαχείριση των αποβλήτων, η πίεση στις ακτές, η παράνομη οικοδόμηση, η ακτή και η θαλάσσια ρύπανση και η χρήση πόρων γλυκού νερού για την αντιμετώπιση του προφίλ βιωσιμότητας της τουριστικής ανάπτυξης στα ελληνικά νησιά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι περιβαλλοντικοί δείκτες για την Κρήτη παρουσιάζονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Η Κρήτη καλύπτεται 37,18%. Υπάρχει προστασία στο περιβάλλον από παράνομα κτήρια 58,45% (v2) και προστασία από το θόρυβο 81,69 (v3). Η διαχείριση απορριμμάτων 62,39 (v4) συνοδεύεται από το Sanitary Burial, καθώς πραγματοποιείται ανακύκλωση. Εφαρμόζεται προστασία έναντι φυτοφαρμάκων με χρήση 53,38 (v5). Δεν υπάρχουν περιστατικά από την υπερβολική άντληση στα θαλάσσια νερά 86,2 (v6). Η ποσότητα των υδάτινων πόρων είναι επαρκής 81,83, (v7) καθώς και η ποιότητα του πόσιμου νερού 87,32 (v8). Δεν υπάρχουν συμβάντα πυρκαγιάς 68,87 (v9) τουριστικές περιοχές. Το τοπίο διατηρείται 69,86 (v11), καθώς οι πράσινες περιοχές είναι αρκετές 57,18 (v12). Οι τιμές της τυπικής απόκλισης σε σχέση με τη μέση τιμή δείχνουν την ανισότητα που εμφανίζεται μεταξύ των τεσσάρων περιοχών αλλά και εντός αυτών των περιοχών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσον αφορά τα κρεβάτια ανά τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κρήτη συγκεντρώνει περισσότερα από 1166 τουριστικά κρεβάτια ανά χιλιόμετρο της παραλίας, όπως στα ελληνικά περίπτερα, αυτός ο δείκτης υπογραμμίζει σοβαρές παράκτιες πιέσεις. Η Κρήτη δεν έχει σοβαρές πιέσεις, καθώς έχει μόνο 3,7 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο λιγότερο από τα 55,6. ελληνικά νησιά. Η Κρήτη έχει μόνο 0,36 κρεβάτια ανά κάτοικο. Όσον αφορά τις γαλάζιες σημαίες, το πρόγραμμα αναπτύσσεται στο νησί, όπως είναι 0,518 μπλε σημαίες ανά χιλιόμετρο παραλίας, σε αντίθεση με το 0,036 στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο τουρισμός μέσω θαλάσσιων λιμένων μπορεί να χωριστεί σε κρουαζιέρα, καθημερινή κρουαζιέρα, παράκτια ναυτιλία - πλοία και ιστιοπλοΐα. Για τη βιομηχανία κρουαζιέρας, η Κρήτη είναι ένας τέλειος προορισμός με ισχυρό εμπορικό σήμα. Η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα ξυπνήσει το πραγματικό δυναμικό σε αυτόν τον τομέα.

Η καθημερινή κρουαζιέρα στην Κρήτη δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη και μπορεί να βελτιωθεί. Δεν χρειάζονται ειδικές ανάγκες σε λιμενικές υποδομές. Τα πλοία στα Νότια Χανιά μπορούν επίσης να σχετίζονται με αυτού του είδους τον τουρισμό.
Η παράκτια ναυτιλία είναι πάντα υπό την πίεση του ανταγωνισμού των αεροπλάνων, αλλά είναι πάντα μια ζωηρή ανάγκη για τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλα νησιά. Για να βελτιωθεί η ιστιοπλοΐα απαιτείται μια γενναιόδωρη βελτίωση της τουριστικής λιμενικής υποδομής. Νέες μαρίνες θα κατασκευαστούν, ειδικά στο Ηράκλειο, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε αυτόν τον τομέα

Η Κρήτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει και να εκτιμήσει αυτόν τον πολύτιμο κλάδο του ιατρικού τουρισμού, εκμεταλλευόμενος τις ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου και αναβαθμίζοντας υπάρχοντα νοσοκομεία, γιατρούς και κέντρα υγείας.

Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και των δικτύων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, η προστασία από τη χρήση φυτοφαρμάκων και η επάρκεια των πράσινων περιοχών πρέπει να βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικότητας. Η τρέχουσα υγειονομική κρίση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID -19, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσει σημαντικά την τουριστική αγορά.

Η επιστροφή στην ομαλότητα μετά το κλείσιμο θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και τις προτεραιότητές τους. Νέες ευκαιρίες προκύπτουν για προορισμούς που πληρούν τις νέες απαιτήσεις των τουριστών, οι οποίοι αφορούν τις υπηρεσίες υγείας των τουριστικών προορισμών, καθώς και τη δυνατότητα μη συνοχής των τουριστών.

Η Κρήτη είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, σημαντικές τουριστικές υποδομές έχουν ένα ηλιόλουστο μεσογειακό κλίμα και ένα μεγάλο καλοκαίρι.
Επίσης, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νοσοκομείων, κλινικών και ένα ευρύ δίκτυο ιδιωτικών ιατρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Κρήτη έχει την ευκαιρία να αυξήσει την τουριστική περίοδο, προτείνοντας σε άτομα που έχουν την ευκαιρία, όπως οι συνταξιούχοι, να μεταφέρουν τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να μειώσουν τη συμφόρηση στην περιοχή.

Πολλοί Ευρωπαίοι, με τον φόβο ενός νέου κλειδώματος, θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν και να περάσουν το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα έξω από τις πόλεις, σε ένα μέρος όπου μπορούν να περπατήσουν, να ασκηθούν και να αισθανθούν καλύτερα. Η Κρήτη μπορεί να είναι αυτό το μέρος, επομένως μια εκστρατεία για την προσέλκυση ατόμων για μακροχρόνιες διακοπές ή μετανάστευση μετά τη συνταξιοδότηση.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους