Μιλτιάδης Λογοθέτης

Μιλτιάδης Λογοθέτης

Μιλτιάδης Λογοθέτης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1075 ΦΟΡΕΣ

Ο πνευματικός σκαπανέας του τόπου μας (επ’ ευκαιρίας του τελευταίου βιβλίου του)

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Υπάρχουν κεντρικά «θεμέλια» γνώσης και ιστορίας ενός τόπου, ένας τέτοιο, ονομάζεται: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ.

Πολυγραφότατος, ενεργός πολίτης, ιστορικός και πρώτος που ανάφερε στα μέσα του ’50 για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ως στοιχείο αναφοράς !!
Διδασκόμαστε, ακολουθούμε, εμπιστευτούμε και κυρίως μαθαίνουμε ήθος και υπευθυνότητα απ’ αυτόν.

Το βιογραφικό του πλούσιο, πολύπλευρο, διεπιστημονικό και ουσιώδες. Με διακρίσεις και επαίνους, δεν μπορεί να μην αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ενός φωτεινού ανδρός, γι’ εμάς τους νεώτερους.

Το τελευταίο σπουδαίο βιβλίο με τίτλο «ΡΟΔΟΣ, Κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές μεταλλαγές από την ύστερη Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα», είναι ένα πόνημα για το νησί της Ρόδου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τα σήμερα.

Περιδιαβαίνει όλους τους τομείς δραστηριότητας, του «Φάρου της Ανατολής» από ονομάζουν μερικοί το νησί της Ρόδου, από την Τουρκοκρατία στην Ιταλοκρατία, από την τρίχρονη γερμανική κατοχή στους Άγγλους με τους Ιερολοχίτες και τέλος με την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση με τη μητέρα Πατρίδα. Αναλύεται κατά τρόπο διεξοδικό, οι οικονομικές, οι παραγωγικές, οι κοινωνικές δομές ανά εποχή με στοιχεία και ονόματα, με πρόσωπα και θέσεις που έπαιξαν το ρόλο τους αλλά και σειρά γεγονότων που στιγμάτισαν την ιστορία του νησιού μας. Διατυπώνεται με σαφήνεια αλλά και τεκμηρίωση οι δράσεις για την επιτυχία του «ενάρετου κύκλου» του νησιού αλλά και οι παραλείψεις και αδυναμίες, «όπου αυξάνονται πλέον οι αριθμοί και μειώνονται οι κρατήσεις».

Το βιβλίο έρχεται να ανακαλύψει τα χρόνια πριν από την Ενσωμάτωση της Ρόδου σε ένα ξεφύλλισμα μεταξύ μνήμης και γνώσης. Παρουσιάζει «έναν ανθρωποκεντρισμό, με την έννοια ότι δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβολή του ανθρωπινού παράγοντα στις διαχρονικές εξελίξεις». Αποκαλύπτει, όπως λέει ο συγγραφέας, σημεία και εξελίξεις παρουσιάζοντας τις μεταλλαγές που σημειωθήκαν διαχρονικά σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικοπολιτικού βίου. Χωρίς εξάρσεις και συναισθηματισμούς προσεγγίζει τα πράγματα με ύφος ευανάγνωστο και κυρίως με ζωντανό τρόπο, μιας και ο συγγραφέας «έζησε» τα γεγονότα εκ των «ένδον». Το πόνημα είναι ένα είδος αυτοψίας στην πορεία του τόπου ανοίγοντας παράθυρα για να μπει το φως της ιστορικής πιστοποιημένης κατάθεσης.

Η επιτυχία του βιβλίου συνίσταται στην αποδεδειγμένη ειλικρίνεια του γράφοντος αλλά και στην επιστημονική παρακαταθήκη που έχει καταγράψει τα τόσα χρόνια ενασχόλησης.

Στο κάλεσμα για την παράδοση του βιβλίου προς εμένα, η επίσκεψη στο γραφείο του συγγραφέα ήταν μια «φωταγώγηση», όταν ο ίδιος πνιγμένος μέσα στις ντάνες των βιβλίων του άφησε μια «οπή» για να μπορεί να παρουσιάζεται ευγενικά και παράλληλα επιβλητικά.
Κλείνοντας θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για το πολυτάλαντο έργο το οποίο εκτέλεσε και επιτελεί για την περιοχή μας και να γνωρίζει ότι η πνευματική προίκα που μας αφήνει θα βρει γόνιμο έδαφος πάρα τις δυσχέρειες και τα προβλήματα.
Εξάλλου, κάθε γενιά αφήνει το δικό της αποτύπωμα στο πέρασμα του χρόνου και ελπίζω η δική μας, η τρίτη μεταπολεμική να ακολουθήσει με σεβασμό τους γεννήτορες της σύγχρονης ιστορίας του νησιού.

Αυτό ο τόπος αξίζει καλύτερα και οφείλουμε να δίνουμε τη μάχη μας από όποιο κουλουάρ μας έχει εντάξει ο στίβος της ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες