Η μεγάλη φωτιά στον Άγιο Σουλά το 1960 που αποτέφρωσε 500 στρέμματα πεύκων

Η μεγάλη φωτιά στον Άγιο Σουλά το 1960 που αποτέφρωσε 500 στρέμματα πεύκων

Η μεγάλη φωτιά στον Άγιο Σουλά το 1960 που αποτέφρωσε 500 στρέμματα πεύκων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 171 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Πέμπτη 11 Αυγούστου 1960 Αριθ. Φύλλου 2804

ΥΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ, ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΜΕΤΑ ΟΛΟΝΥΚΤΙΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΣΒΕΣΘΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΪΑ ΕΙΣ ΑΓ. ΣΟΥΛΑΝ

ΑΠΕΤΕΦΡΩΘΗ ΕΚΤΑΣΙΣ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ Κ.Λ.Π.

Την 6ην πρωινήν χθες κατεσβέσθη η τελευταία εστία της μεγάλης πυρκαϊάς, η οποία εξερράγη προχθές την 7:30 εσπερινήν εις την περιοχήν του δάσους Αγίου Σουλά. Κατά σχετικάς πληροφορίας κατεκάησαν αραιώς φυόμενα πεύκα και αείφυλλα πλατύφυλλα εις έκτασιν 500 στρεμμάτων, χάρις όμως εις τας υπερανθρώπους προσπαθείας των αρχών, χωροφυλάκων, πυροσβεστών και χωρικών, παρημποδίσθη μεγαλύτερη ζημία.

Σημειωτέον ότι καθ’όλην την νύκτα ευρίσκοντο επί τόπου ο Νομάρχης κ. Ιωάννου, οι Διοικηταί Χωροφυλακής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Δασάρχης, ενώ εκατοντάδες χωρικών εκ των κοινοτήτων Σορωνής, Φανών, Καλαβάρδων, Παραδεισίου, Διμηλιάς, Σαλάκου και Έμπωνας ηγωνίζοντο δια τον εντοπισμόν και την κατάσβεσιν του πυρός.

Αι ζημίαι υπολογίζονται εις εκατομμύρια δραχμών. Ήδη διεξάγονται ανακρίσεις προς διαπίστωσιν των αιτιών, αι οποίαι στρέφονται κυρίως προς της εξ απροσεξίας προκλήσεως της πυρκαϊάς υπό χωρικού.

ΣΥΝΗΛΘΕ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΝ Η ΕΡΕ ΔΩΔ/ΣΟΥ
Χθες το εσπέρας επραγματοποιήθη σύσκεψις εις το Πολιτικόν Κέντρον της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως με συμμετοχήν των βουλευτών κ.κ. Κωτιάδη, Χαρίτου και Παρθενιάδη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κόμματος, της περιφερείας Δωδεκανήσου. Κατά σχετικάς πληροφορίας, οι συσκεφθέντες ησχολήθησαν με διάφορα οργανωτικά ζητήματα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΕΚΑΛΥΦΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΝ ΕΙΧΕΝ ΟΜΩΣ ΣΥΛΗΘΗ
ΧΑΛΚΗ (Ιδ. ανταπ.) Υπό εργατών ασχολουμένων εις την συντήρησιν της οδού Χάλκης-Αγίου Ιωάννου ανεκαλύφθη αρχαίος τάφος, εις θέσιν παρά το νεκροταφείον του Χωρίου. Ο εν λόγω τάφος φαίνεται, ότι είχε παραβιασθή κατά το παρελθόν υπό αγνώστων, διότι δεν ευρέθησαν εντός αυτού αντικείμενα, πλην ολίγων τεμαχίων αγγείου.

Επίσης διεπιστώθη ότι ούτος έχει σκαλισθή εις βράχον, οι παλαιότεροι δε αναφέροντο εις την περιοχήν αυτήν, εις οποίαν ήτο η μεσαιωνική και πιθανώτατα η αρχαία πρωτεύουσα της νήσου είχον ανακαλυφθή παλαιότερον αγαλμάτια της Αρτέμιδος και του Μίδα καθώς και αμφορεύς με παράστασιν εκ του Τρωικού Πολέμου, τα οποία όμως εξηφανίσθησαν κατά την περίοδον της κατοχής. Ήδη ειδοποιήθη σχετικώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία, διότι πιστεύεται ότι εις την περιοχήν αυτήν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν σημαντικά ευρήματα, τα οποία θα φωτίσουν την ιστορίαν της Χάλκης.

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Ο κ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΣΥΜΗΝ
Εντός των ημερών ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννου, συνεχίζων τας περιοδείας του ανά τας νήσους θα επισκεφθή την Σύμην όπου θα εξετάση επιτοπίως τα ζητήματα αυτής. Τον κ. Νομάρχην θα συνοδεύουν κατά την εις Σύμην επίσκεψίν του οι προϊστάμενοι διαφόρων περιφερειακών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μετάσχουν συσκέψεως από κοινού μετά του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου και υπό την προεδρείαν του κ. Νομάρχου, προς επίλυσιν των προβλημάτων της Σύμης.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΝΕΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤ’ΑΥΤΑΣ ΕΙΣ ΚΥΠΡΟΝ
Ανεχώρησαν κατ’αυτάς εκ Ρόδου ατμοπλοϊκώς εις Κύπρον άνω των 10 ατόμων Κυπριακής καταγωγής διαμενόντων μονίμως ενταύθα, τα οποία θα μετάσχουν εις τας εορτάς της Ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. Εξ άλλου την πρωίαν της 16ης τρέχοντος θα αναχωρήσουν αεροπορικώς εκ Ρόδου οι φιλοξενούμενοι ενταύθα αγωνισταί της ΕΟΚΑ, τους οποίους θα προπέμψουν αι αρχαί και αντιπροσωπείαι οργανώσεων.

Θ’ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΞΕΝΩΝ ΕΙΣ ΣΚΑΛΑΝ ΠΑΤΜΟΥ
ΠΑΤΜΟΣ: (του ανταποκριτού μας) Ενεκρίθη υπό της Νομαρχίας η μελέτη δια την εκτέλεσιν του έργου ανεγέρσεως του δημοτικού ξενώνος Σκάλας, ο οποίος θα εξυπηρετήση σημαντικώς την τουριστικήν κίνησιν της Πάτμου.
Το εν λόγω έργον θα εκτελεσθή δια κυβερνητικών πιστώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...