Η σύναξη της Σαντορίνης για τη διαχείριση σκουπιδιών στο Νότιο Αιγαίο και την Κω

Η σύναξη της Σαντορίνης για τη διαχείριση σκουπιδιών στο Νότιο Αιγαίο και την Κω

Η σύναξη της Σαντορίνης για τη διαχείριση σκουπιδιών στο Νότιο Αιγαίο και την Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 371 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

Α. Ο τελευταίος «αντιπεριβαλλοντικός νόμος» της κυβέρνησης αποστερεί τη διαχείριση των ΧΥΤΑ από τον δήμο μεταφέροντάς τον στην περιφέρεια με την αιτιολογία ότι οι δήμοι δεν τα κατάφεραν στη διαχείρισή τους. Η 10χρονη ιστορία του ΧΥΤΑ Κω, δυστυχώς το αποδεικνύει! Υποδομή 4 εκατ. και προσπαθειών 10 χρόνων κατέληξε σε επικίνδυνη χωματερή, βόμβα στα σπλάχνα του νησιού μας!

Β. Είναι σε διαβούλευση το νέο κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=308
Προδιαγράφονται οι Εθνικές επιδιώξεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα απορρίμματα. Είναι αναθεώρηση του προηγούμενου νόμου, 2015 με βάση το οποίο ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κω το τοπικό σχέδιο διαχείρισης (2017). Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή μας μέσα από τις 729 σελίδες του σχεδίου;
Η καύση σκουπιδιών θα αποτελεί τη βασική μέθοδο διαχείρισης σκουπιδιών στη χώρα μας.

Η ανακύκλωση αν και αναφέρονται τρόποι προώθησής της, ουσιαστικά απαξιώνεται για να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη για την καύση σκουπιδιών. Οι δύο πρακτικές λειτουργούν αντιπαραθετικά.
Τα υλικά που θα καίγονται, θα προέρχονται είτε από τον μπλε είτε από τον πράσινο κάδο. Επιπλέον θα χρησιμοποιείται και η λυματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών έως το 2022
Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 – 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

Σε επίπεδο πολιτικής προωθείται η συνδιαχείρισης ΣΔΙΤ με ιδιώτες.
Πρόσφατα στη Σαντορίνη βρέθηκε το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου με την παρουσία και του Δημάρχου Κω. Αν η ποιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν προτεραιότητα για τη δημοτική μας αρχή θα υπήρχε μια ανακοίνωση του δήμου μας για το τι έγινε εκεί. Είναι πιο ενδιαφέρον από τους αφορισμούς προς τη μειοψηφία που εκδίδονται σωρηδόν. Διαβάζουμε την επίσημη ανακοίνωση: «Στη συνεδρίαση της Σαντορίνης, συζητήθηκε το πλαίσιο του σχεδίου που πρέπει να εκπονηθεί εντός των επόμενων 4 μηνών, σε αρμονία με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, που θα οριστικοποιηθεί με την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού του Ν. Αιγαίου, η οποία θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη παρέμβαση του νεοσύστατου ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου». Τι είχε Γιαννη’μ;!

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μεγίστης οικολογικής σημασίας για τη ζωή μας αλλά και ποιοτικός παράγοντας του τουριστικού προϊόντος. Θα άξιζε ο Δήμαρχος να έχει ένα ειδικό σύμβουλο που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζητημα! Δεν είναι σημαντικότεροι οι πρακτικιστές και οι άσχετοι που προσλαμβάνονται! Θα είχε αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ που πνέει τα λοίσθια! Θα δρομολογούσε κάποιο πρακτικό βήμα. Για παράδειγμα: στο υπό επισκευή εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του νησιού μας και προκαλεί ο τεράστιος σωρός οικοδομικών απορριμμάτων ύψους όσο και το Κάστρο μας! που προσβάλλει τους ταξιδιώτες και εκθέτει το νησί, στέκει ανενόχλητος από την αρχή του καλοκαιριού! Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τα οδηγήσει στο ιδιωτικό κέντρο ανακύκλωση Κω στην Αντιμαχεια. Είναι αποκλειστική η ευθύνη του Δημου και θα' πρεπε να τον έχει αναγκάσει να καθαρίσει τον χώρο όπως επιβάλλει ο οικοδομικός κανονισμός!

Ο δήμος μας έχει πληρώσει εξειδικευμένες μελέτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας από τη δεκαετία του 2010 στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων ΜΕΑ, με τμήμα κομποστοποίησης κ.λπ. Δεν προχώρησε όμως στην εφαρμογή τους περιμένοντας να μας τα κάνουν άλλοι, δηλ. «τα οικονομικά προγράμματα της Ευρώπης»! Η «κακή» διαχείριση 2009-2010 των απορριμμάτων οδήγησε στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για «μπαλώματα»! και όχι σε αναπτυξιακά έργα! Τι άλλο είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ και τα τοιχεία αντιστήριξης των εγκαταστάσεων του που κατέρρευσαν; Πώς θα υπάρξει εξέλιξη και ανάπτυξη όταν οι αναπτυξιακοί πόροι σπαταλούνται σε μπαλώματα κακοδιαχείρισης;

Τι υπερασπίστηκε λοιπόν ο κ. Νικηταράς στη Σαντορίνη; Πέρα από τις φωτογραφίες και τις δεξιώσεις υπαρχει και η ανάγκη να υπηρετηθούν ειδικοί τοπικοί αναπτυξιακοί στόχοι. Η πράξη αποδεικνύει ότι δεν δουλεύονται τοπικοί στόχοι εκσυγχρονισμού με αυτοτέλεια και αυτοπροσδιορισμό! Περιμένουμε το τηλέφωνο και την άνωθεν υπόδειξη και …ό,τι προκύψει!

Στο κείμενο της προ-διαβούλευσης, το σχέδιο υπογράφει η γνωστή μας ENVIROPLAΝ, ιδιωτική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο με μίζες και παράνομες δοσοληψίες σε πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους στην Κύπρο, ενω λαμβάνεται ως δεδομένη η δημιουργία του εργοστασίου καύσης του Δήμου Βόλου! Ετσι για να ξερουμε!
Η σύναξη της Σαντορίνης απέδειξε ότι πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η ιδιωτικοποίηση ως κύριος πολιτικός άξονας κυβέρνησης και περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και του Δημου Κω, όπως πιστοποιείται από την αδιαφορία του για αυτό που έγινε και γίνεται.

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο».
2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δισ. ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους