Διημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια

Διημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια

Διημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Η τεράστια σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια, τονίστηκε κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα, της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου στο πλαίσιο του «ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ» με αυτόν ακριβώς τον τίτλο, κατά την οποία παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς τα παραδείγματα τα παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ρόδου και η αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, Δικαιούχος 5 της Πράξης με τίτλο «Συνεργασία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσια Κτήρια του ΔιασυΝοριακού Τόξου Ελλάδας - Κύπρου» με το ακρωνύμιο «ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014 - 2020, διοργάνωσε στις 24 και 25 Αυγούστου, διημερίδα με θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτήρια».

Ομιλητές ήταν η κα Ρεγγίνα Οικονομίδου Αρχιτέκτων Μηχανικό ΕΜΠ, Ειδ. Αποκαταστάσεων Μνημείων UDSR και Υπεύθυνη Πράξης του Έργου για το Δήμο Ρόδου και ο κ. Κώστας Πατλιτζιάνας Χημικός Μηχανικός M.Sc., Ph.D., από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Στόχος της διημερίδας είναι η μεγαλύτερη δυνατή προβολή του συνόλου της Πράξης που αφορά στη «Συνεργασία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσια Κτήρια του ΔιασυΝοριακού Τόξου Ελλάδας - Κύπρου», καθώς και του πιλοτικού έργου με τίτλο «ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ» που υλοποιείται από το Δήμο Ρόδου.

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της χθεσινής ημέρας ο Αντιδήμαρχος, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είπε, η αύξηση της κατανάλωσης σήμερα είναι τεράστια και έχει να κάνει με την κατασκευή νέων κτηρίων, την πληθώρα ηλεκτρικών συσκευών, τις επισκευές των υφιστάμενων κτηρίων και την κατασκευή ολοένα και περισσότερων κλειστών κτηρίων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο χώρας, το 89% των κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από το 1980 που σημαίνει ότι, ουσιαστικά, είναι θερμικά απροστάτευτα άρα ενεργοβόρα, κτήρια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, τα υφιστάμενα κτήρια καταναλώνουν πάνω από το 40% της συνολικής ενέργειας που δαπανάται πανελληνίως και συμβάλουν στο 32% στις συνολικές δαπανών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο στόχος, λοιπόν, όλων αυτών των προγραμμάτων και της εξέλιξης της τεχνολογίας έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή τον τρόπο και τα εργαλεία με τα οποία θα έχουμε εξίσου μία άνετη ζωή αλλά με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Στο ερώτημα γιατί να εξοικονομήσουμε ενέργεια, οι απαντήσεις είναι απλές, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος: Μειώνουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων που είναι μη ανανεώσιμα και τείνουν να εξαντληθούν, βοηθάμε στην προσπάθεια της χώρας να μειώσει τις εισαγωγές καυσίμων και να εξαρτάται λιγότερο από αυτά.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η μείωση τη ρύπανσης του περιβάλλοντος, η προστασία της δικής μας υγείας και των οικείων μας και βέβαια ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει να κάνει με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι ότι πληρώνουμε λιγότερα χρήματα κάθε μήνα στους λογαριασμούς των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας με τα εργαλεία που μας βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα με την εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτήρια.
Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων στο Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο από τους ειδικούς.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια