Η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο του Ατταβύριου Διός

Η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο του Ατταβύριου Διός

Η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο του Ατταβύριου Διός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1019 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Ευαγγελία Παναή
Φιλόλογος - Επιχειρηματίας

Περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, του Αρχαίου Ελληνικού Ναού, του Ατταβύριου Διός! Στην κορυφή του όρους Αττάβυρος! (Υψόμετρο 1.215 μέτρα).

Αφού κάποιος περάσει έναν δρόμο με το οδόστρωμα ασφάλτου ολοκληρωτικά κατεστραμμένο για χιλιόμετρα, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τους τολμηρούς επιθυμούντες να επισκεφθούν τα ερείπια του Ναού του Ατταβύριου Διός, ενός από τα τρία σπουδαιότερα ιερά της αρχαιότητας στο νησί της Ρόδου, (Ναός Ατταβύριου Διός, Λινδία Αθηνά, Ναός Ερεθυμίου Απόλλωνος Δήμου Ιστανίων-Θολός), βρίσκεται μπροστά σε αυτό το θέαμα!

Μεγάλα τμήματα από τα σιδερένια κιγκλιδώματα της περίφραξης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, εδώ και χρόνια τώρα, (τα είδα και σε παλαιότερη επίσκεψή μου στον χώρο, προ τετραετίας και ήλπιζα, -εις μάτην-, στην πρόσφατή μου επίσκεψη, ότι θα τα εύρισκα αποκατεστημένα), ευρίσκονται πεταμένα στο χώμα, άγνωστο πώς έφυγαν από τη θέση τους και άγνωστο για ποιον λόγο!

Και τα τμήματα που ακόμη στέκουν στη θέση τους, ολοκληρωτικά σκουριασμένα, μάλλον δεν βάφτηκαν και δεν συντηρήθηκαν ποτέ!

Σκεφθείτε ότι πρόκειται για αρχαιότατο λατρευτικό χώρο, όπου κάποια κινητά ευρήματα, ανάγονται στην ύστερη 3η χιλιετία προ Χριστού καθώς και μεταλλικά ειδώλια που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα προ Χριστού!

Και όπου τα αρχιτεκτονικά λείψανα, ανάγονται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους!
Αυτή είναι διαχρονικά, η εκτίμηση της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, προς την Ιστορία μας, προς τον Πολιτισμό μας, προς τον εαυτό μας! Διαχρονικά! Μόνο οργή και ντροπή βαθειά! Αν αυτά δεν μας πονούν και δεν μας εξοργίζουν, ούτε Έλληνες, ούτε Ρόδιοι, ούτε Πολιτισμένοι Άνθρωποι αξίζουμε να λεγόμαστε!

Αξίζουμε μία άλλη αντίληψη και στάση ζωής, απέναντι στην Ιστορία μας, στον Πολιτισμό μας, σε εμάς τους ίδιους! Και πρέπει να το πάρουμε πάνω μας! Όλοι!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες