Από νόμιμες εκσκαφές προέρχονται τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε

Από νόμιμες εκσκαφές προέρχονται τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε

Από νόμιμες εκσκαφές προέρχονται τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2370 ΦΟΡΕΣ

Αυτό ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 56χρονος που αφέθηκε ελεύθερος με όρους

Από νόμιμες εκσκαφές προέρχονται τα αρχαία αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην κατοχή του 56χρονου που συνελήφθη στη Ρόδο, και τα οποία επρόκειτο να εκθέσει σε μία από τις επιχειρήσεις του, μη γνωρίζοντας πως αυτό δεν είναι νόμιμο!

Αυτό ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος χθες ο κατηγορούμενος, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα, με την καταβολή εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται και μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Πιο συγκεκριμένα, ο 56χρονος συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη πέρασε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που έχουν ασκηθεί σε βάρος του.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι είναι επιχειρηματίας και μάλιστα διαθέτει δύο επιχειρήσεις, στη μία εκ των οποίων επρόκειτο να κατασκευάσει προθήκη όπου θα έβαζε τα αρχαία αντικείμενα για να τα εκθέσει!

Ο 56χρονος ο οποίος κατηγορείται και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος σε βαθμό κακουργήματος, επεσήμανε ότι νόμιμα είχε συλλέξει όλα τα ευρήματα, από νόμιμες, κατά την άποψή του εκσκαφές που είχαν γίνει στη γύρω περιοχή των επιχειρήσεών του, δηλαδή όλες οι εκσκαφές διέθεταν άδεια από την πολεοδομία και την αρχαιολογία.

Έτσι και ο ίδιος πίστευε πως τα αντικείμενα που ανασύρονταν από αυτές και εκείνος τα έπαιρνε, αυτόματα τα καθιστούσε νόμιμα. Δεν μπορούσε, είπε, να πιστέψει ότι αυτή του η ενέργεια ήταν ενάντια στο νόμο για αυτό και αρκετά από αυτά τα είχε στολισμένα επάνω από το τζάκι που διαθέτει στο σπίτι του.

Ο 56χρονος πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε την αξία των ευρημάτων και πως εκτιμά ότι όλη αυτή η περιπέτεια σε βάρος του ξεκίνησε από τον άνδρα μίας πρώην εργαζόμενής του. Η κοπέλα αυτή, όπως είπε ο κατηγορούμενος, μένει πλέον στα Ιωάννινα και λίγο καιρό πριν είχε επικοινωνήσει μαζί του και του είχε πει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύζυγό της.

Ο τελευταίος φέρεται, σύμφωνα με τον συλληφθέντα, να επικοινώνησε μαζί του και να απείλησε τον 56χρονο μετά από καβγά που είχαν μεταξύ τους.

Ο κατηγορούμενος εκτιμά ότι αυτός έκανε και την ανώνυμη καταγγελία και η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές των Ιωαννίνων.
Τέλος, ο 56χρονος είπε στην κα Ανακρίτρια ότι πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα και ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή, ενώ διαθέτει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 56χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τον ιδιωτικό ερευνητή και Ερευνητή, Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, κ. Γιώργο Τσούκαλη ο οποίος σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων ξεκίνησαν, πριν από έξι μήνες, να διερευνούν σχετική πληροφορία που είχαν στη διάθεσή τους.

Η πληροφορία αξιοποιήθηκε σχετικώς, συλλέχθηκαν και άλλα στοιχεία για την υπόθεση, ενώ υπήρξαν και επαφές αλλά και ταξίδια σε Ρόδο και Κω προκειμένου να διασταυρωθεί όλο το υλικό που υπήρχε στη διάθεσή τους και να «δεθεί» η υπόθεση.
Όταν τα πάντα επιβεβαιώθηκαν, η επιχείρηση για τη διαλεύκανσή της, μπήκε στην τελική της ευθεία.

Έτσι πριν από μερικές ημέρες κατέφθασε στη Ρόδο πολυμελές κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων διεκπεραιώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες και στις 12 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο 56χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη!

Ακολούθησε έρευνα τόσο στο χώρο της κατοικίας του στην Ιαλυσό όσο και σε χώρους της επιχείρησής του, προκειμένου να εντοπιστούν τα αρχαία αντικείμενα.
Βάσει πάντα των πληροφοριών της «Ροδιακής», συνολικά 127 αρχαιολογικά ευρήματα βρήκαν οι αστυνομικοί μεταξύ των οποίων κρατήρα, αμφορείς, δοχεία πήλινα, χάλκινα ειδώλια κ.α., τα οποία φέρονται να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και ειδικότερα ότι ανήκουν στη μυκηναϊκή, κλασική, ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο και τυγχάνουν μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Όλα τα αντικείμενα έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) για να εκτιμηθούν.
Μετά τη σύλληψη του 56χρονου σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ο οποίος και του άσκησε ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση κινητών μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελούμενη κατ’ επάγγελμα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος με αντικείμενο κινητά πράγματα (πριν από το 1453) ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελούμενη κατ’ επάγγελμα και παραβίαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους