Εβδομήντα έξι χρόνια από την εκτέλεση των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη στη Ρόδο

Εβδομήντα έξι χρόνια από την εκτέλεση  των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη στη Ρόδο

Εβδομήντα έξι χρόνια από την εκτέλεση των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1470 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης

Συμπληρώνονται σήμερα 76 χρόνια από την εκτέλεση των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη από τους Γερμανούς κατακτητές.

Οι οικογένειες των δύο ηρώων -σε αυστηρά στενό κύκλο όπως κάθε χρόνο -τέλεσαν στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου, επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο τους (χωρίς φυσικά -όπως πάντα- την παρουσία των λεγόμενων «τοπικών αρχών»).

Οι δύο Ροδίτες πατριώτες εκτελέστηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, αφού προηγήθηκε μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες από το Γερμανικό Στρατοδικείο της Μεραρχίας Εφόδου «Ρόδος» δύο μέρες νωρίτερα...
Το στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τον Κωσταρίδη και τον Βρούχο όπως επίσης και τρεις Ιταλούς στρατιώτες με την κατηγορία «της συνδρομής προς την υπηρεσία πληροφοριών του εχθρού».

Ο Βρούχος και ο Κωσταρίδης είχαν ενταχθεί σε κατασκοπευτικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε πληροφορίες στους Συμμάχους στη Μέση Ανατολή για τις κινήσεις των Γερμανών και των Ιταλών στη Ρόδο και τα άλλα νησιά.
Οι δύο ήρωες είχαν εισχωρήσει στις γραμμές του εχθρού και τις σχετικές πληροφορίες μετέφεραν στο κατασκοπευτικό κλιμάκιο που ήταν εγκατεστημένο στο Λημέρι του Μονολίθου.
Η σύλληψή τους έγινε ύστερα από προδοσία, αλλά και την ομολογία ενός Ιταλού στρατιώτη ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Όμως οι δύο Ροδίτες -παρά τις κακοποιήσεις από τους Γερμανούς-αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συνεργάτες τους και εκτελέστηκαν ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ελλάδος!
(Θα το επαναλάβω ακόμα μια φορά: Τα παιδιά αγνοούν την πατριωτική ιστορία της Δωδεκανήσου γιατί, απλούστατα, δεν την διδάσκονται στα σχολεία).

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου