Αντιρρησίες εκ συνηθείας

Αντιρρησίες εκ συνηθείας

Αντιρρησίες εκ συνηθείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3734 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Κούβδου*

Το γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε λαός δύσπιστος απέναντι στην εξουσία είναι αναμφισβήτητο.

Θα θυμίσω το περιστατικό, της εποχής που ο Καποδίστριας έφερε στην Ελλάδα για πρώτη φορά πατάτες για καλλιέργεια και προσπαθούσε να πείσει τον λαό ότι θα ήταν ωφέλιμο να καλλιεργήσουν πατάτες. Ουδείς ενδιεφέρθη. Τότε σκέφτηκε κάτι έξυπνο, προκειμένου να διαχειριστεί τη δυσπιστία των Ελλήνων. Αποθήκευσε τις πατάτες με φρουρά και απαγόρευσε να πλησιάζουν οι πολίτες τον χώρο φύλαξης. Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν απανωτές διαρρήξεις στις αποθήκες και κλοπές σακιών με πατάτες.

Οι Έλληνες άρχισαν να τις καλλιεργούν ως κάτι πολύτιμο! Αυτό το κόλπο δεν θα είχε λειτουργήσει έτσι σε καμιά άλλη χώρα! Ίσως τελικά αν θέλεις να πείσεις τους Έλληνες να κάνουν κάτι θα πρέπει να τους προτρέπεις στο αντίθετο! Ο Έλληνας δυσκολεύεται να δεχθεί ότι η όποια κυβέρνηση προβαίνει σε αποφάσεις, πολλές φορές αντιδημοφιλείς προκειμένου να αποτρέψει κάποιο κακό.

Θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται, που ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε παραλογισμό και βλακεία. «Μας φοράνε φίμωτρο για να εθιστούμε στην υποταγή», «Μας εμβολιάζουν για να αλλάξουν το μοναδικό DNA του Έλληνα»! και άλλες παρόμοιες ανοησίες, με τις οποίες οποιοσδήποτε μορφωμένος άνθρωπος γελάει. «Δεν υπάρχει πανδημία» λένε διότι δεν είναι πολλά τα κρούσματα και οι θάνατοι!

Τούς πέρασε άραγε απ’ το μυαλό πόσα θα ήταν τα θύματα αν δεν είχαν ληφθεί όλα αυτά τα αντιδημοφιλή μέτρα και με σημαντικό κόστος στην οικονομία, κόστος, που καμιά κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επωμισθεί; Η στατιστική κρουσμάτων - θυμάτων διεθνώς είναι αποκαλυπτική: Χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα σχεδόν μηδένισαν τα κρούσματα. Χώρες που αγνόησαν τον κίνδυνο είχαν εκατόμβες νεκρών. Τόσο απλό! Η Κίνα όπου πρωτοεκδηλώθηκε ο ιός έχει σχεδόν μηδενίσει τα κρούσματα. Στη Βραζιλία, που είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, οι νεκροί είναι χιλιάδες όπως και στην Αμερική.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνωμοσιολόγοι παρασύρουν κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ας πάμε έναν αιώνα πίσω. 1918 Ισπανική γρίπη. Στο πλαίσιο των γνώσεων εκείνης της εποχής, που η δυνατότητα θεραπείας ήταν περιορισμένη, οι αρχές επέβαλαν χρήση μάσκας. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν στο πλαίσιο του αυτονόητου. Δεκάδες κινήματα κατά της μάσκας έκαναν την εμφάνισή τους με επιχειρήματα ανάλογα με τα τωρινά!

Με την Ισπανική γρίπη θρηνήσαμε 50 εκατομμύρια θύματα! Τότε δεν ξέραμε. Τώρα;

Η σχολική χρονιά άρχισε και οι συζητήσεις έχουν φουντώσει σε σχέση με τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Έχουν πρόβλημα τα παιδιά με τη χρήση της μάσκας. Έχουν πρόβλημα - ακόμα μεγαλύτερο και οι γονείς τους. Τα παιδιά είναι απείθαρχα, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον, που διέπεται από κανόνες και δυστυχώς στο πρόβλημα αυτό συμμετέχουν και οι γονείς, που αντί να συμβάλλουν στη λύση, διδάσκοντας τα παιδιά τους κοινωνική ευθύνη κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε, παίρνει αντιδημοφιλή μέτρα, κόντρα στο κομματικό της όφελος, το κάνει για το δημόσιο συμφέρον και όχι χάριν κάποιας διεθνούς συνωμοσίας.

Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε να είμαστε Βραζιλία με τον ιό ανεξέλεγκτο και χιλιάδες θύματα ή μια πολιτισμένη χώρα, με συνειδητούς και πειθαρχημένους πολίτες που πολεμούν τον κίνδυνο μαζί!

* Η Μαίρη Κούβδου είναι μέλος Τομέα Οικονομικών Ν.Δ. τ. Στέλεχος Διοίκησης Εκπαίδευσης Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;