Αύριο στη Βενετία η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Γενναδίου

Αύριο στη Βενετία η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Γενναδίου

Αύριο στη Βενετία η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Γενναδίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 523 ΦΟΡΕΣ

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στην Κρεμαστή επιμνημόσυνη δέηση

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ, ώρα κατά την οποία θα τελείται στη Βενετία η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κυρού ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ, ο οποίος μετέστη προς Κύριον τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, θα τελεσθεί, στη γενέτειρά του Κρεμαστή και στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής, Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεώς του από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γεννάδιος για εξήντα χρόνια διακόνησε με πιστότητα και αφοσίωση την Εκκλησία στην Ιταλία, ως Ιερεύς και Βοηθός Επίσκοπος στη Νάπολη και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης Ιταλίας (1996-2020) και ετίμησε με την καρποφόρο διακονία και το εκκλησιαστικό ήθος του την πατρίδα του και την Μητέρα Εκκλησία, ως Ρόδιος Ιεράρχης, φορέας και εκφραστής της Εκκλησιαστικής παραδόσεως του τόπου καταγωγής του και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Χρέος μας, με την παρουσία μας, να αποτίσουμε τιμή στον εκλιπόντα Ιεράρχη κυρό Γεννάδιο και να προσευχηθούμε ως τοπική Εκκλησία της γενέτειράς του για την ανάπαυση της ψυχής του», αναφέρει η μητρόπολη Ρόδου.

Δήλωση του δημάρχου Ρόδου
Μετά το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του Μακαριστού πλέον Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Κυρού Γενναδίου, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα πενθεί η Κρεμαστή, η Ρόδος, η Ιταλία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για την εκδημία του πολυσέβαστου Μητροπολίτη Γενναδίου, του Ρόδιου.

Ο εκλιπών Μητροπολίτης Γεννάδιος, κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός, γεννήθηκε στη Κρεμαστή Ρόδου το έτος 1937, αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα, από τον οποίο έλαβε και το εκκλησιαστικό όνομα Γεννάδιος. Το 1970 χειροτονήθηκε Επίσκοπος, με τον τίτλο Κρατείας και υπήρξε μετά από 275 έτη ο πρώτος Ορθόδοξος Επίσκοπος στην Ιταλία.

Το 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης και όλα αυτά τα έτη μέχρι της αναπαύσεώς του, επέδειξε πλούσια εκκλησιαστική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Κατά κοινή ομολογία όμως, υπήρξε ο προστάτης, ο συμπαραστάτης και ο στοργικός πατέρας των Ροδίων, που σπούδαζαν στην Ιταλία.
Ευρισκόμενος στο κέντρο του Καθολικισμού επέδειξε σεμνότητα, ταπεινότητα και αξιόλογο εκκλησιαστικό ήθος και συνεργάστηκε αρμονικά με την Καθολική Εκκλησία, τιμηθείς με τον Μεγαλόσταυρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του η Ρόδος τον τίμησε προ ετών, με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλεως Ρόδου.
Όλα αυτά τα έτη, δεν πέρασε ούτε μία χρονιά που να μην επισκεφτεί την γενέτειρα του τη Ρόδο μας, όπου πάντα γινόταν δεκτός από τους συμπολίτες μας, με αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης.
Υποκλινόμεθα ταπεινά προ του σκηνώματος, του Μακαριστού Μητροπολίτη Γενναδίου, ευχόμενοι όπως ο Άγιος Θεός να τον κατατάξει «εν σκηνές δικαίων», εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς και τα αισθήματα θλίψης μας προς το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Συλλυπητήριο μήνυμα του επικεφαλής της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου»
Μετά το άγγελμα της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Κυρού Γενναδίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» κ. Μανώλης Γλυνός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του μακαριστού Ρόδιου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Κυρού Γενναδίου.

Αφήνει πίσω του μεγάλο πνευματικό εκκλησιαστικό έργο, στις καίριες για το Πάνσπεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας περιοχές της Ιταλίας, Μάλτας και Αγίου Μαρίνου.
Κατά τη μακρά ποιμαντορία του, έχει ιδρύσει 50 και πλέον Ενορίες, πέντε νέες Ιερές Μονές, ενώ, προέβη στην επανίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ελληνίδων Ευγενών Μοναχών.
Κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την Συμφωνία μεταξύ του Ιταλικού Κράτους και της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Με τη συμπλήρωση 50 ετών διακονίας στην Ιταλία, τιμήθηκε από την Δημοκρατία της Ιταλίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχου και από τον Δήμο της Ρόδου με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως της Ρόδου.
Για τους Έλληνες και κυρίως τους Δωδεκανήσιους φοιτητές της Ιταλίας, υπήρξε, από ιερέας στη Νεάπολη Ιταλίας, πολύτιμος υποστηρικτής και στήριγμά τους.

Όσα και να γράψει κανείς είναι και πάλι λίγα για να περιγράψουν, την προσωπικότητα και το θεάρεστο έργο του.
Έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο τις διδαχές και την ακλόνητη πίστη του στη δύναμη και το μεγαλείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με απέραντη θλίψη τον αποχαιρετούμε.
Αιωνία Του η μνήμη».

Το όνομά του σε οδό της Κρεμαστής
Το Συμβούλιο της Κοινότητας Κρεμαστής, παρουσία του Αντιδημάρχου Δημοτικών Ενοτήτων Αφάντου και Πεταλούδων κ. Αναστάσιου Σπανού, του Αντιδημάρχου Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων κ. Αθανάσιου Στάμου, του Δημοτικού Συμβούλου Δ.Ε. Πεταλούδων και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου κ. Βασίλειου Παπαοικονόμου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου κ. Μιχαήλ Σοκορέλου και του Δημοτικού Συμβούλου Δ.Ε. Πεταλούδων κ. Μιχαήλ Χριστοδούλου, με την είδηση του αδόκητου χαμού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου, συνεδρίασε εκτάκτως την 16η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για να τον τιμήσει για την ανιδιοτελή προσφορά του, το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε, ως ακολούθως:

Α) Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο στην επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής, σε ημέρα και ώρα όπου θα τελείται η εξόδιος ακολουθία στην Ιταλία.
Β) Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε οδό της Κοινότητας Κρεμαστής.

Διαβάστε ακόμη

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις

Περιοδεία και ομιλίες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα σε Ρόδο και Κω στις 29 & 30 Απριλίου