Κλείνει και σφραγίζεται το κτήριο των παλιών Σφαγείων

Κλείνει και σφραγίζεται το κτήριο των παλιών Σφαγείων

Κλείνει και σφραγίζεται το κτήριο των παλιών Σφαγείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2617 ΦΟΡΕΣ

Οι 170 διαμένοντες θα μεταφερθούν εκτός Ρόδου, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης

Κλείνει στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου η άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα παλιά Σφαγεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έκανε γνωστό ότι σε περίπου σαράντα ημέρες, και αφού οι φιλοξενούμενοί του μεταφερθούν εκτός Ρόδου, ο χώρος θα σφραγιστεί και δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά από κανέναν.

Μάλιστα ο κ. Καρίκης μίλησε για θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των παλιών Σφαγείων, ένα ζήτημα που, όπως είπε, έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια αρκετά το νησί της Ρόδου και τους κατοίκους του.

Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις λοιπόν που έγιναν, μέσα στο προσεχές διάστημα αφού γίνει καταγραφή των περίπου 170 ατόμων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Σφαγείων και ξεκαθαριστεί ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι θα απελαθούν, τότε θα μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς εκτός Ρόδου και ο χώρος θα σφραγιστεί αφού ο δήμος σκοπεύει να το αξιοποιήσει.

«Από την πρώτη στιγμή ως δημοτική αρχή είχαμε επικεντρώσει σε δύο σημεία: να αδειάσει ο συγκεκριμένος χώρος και να «τρέξει» ένα επενδυτικό σχέδιο ενώ είχαμε τονίσει εξαρχής ότι ο χώρος από τον Αύγουστο του 2015 είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό ο οποίος στη συνέχει άλλαξε, με αποτέλεσμα σε ένα χώρο πολύ επικίνδυνο να βρίσκονται άνθρωποι σε συνθήκες που δεν είναι καλές και χωρίς κανένα έλεγχο της πολιτείας.

Ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης
Ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης

Είναι επίσης γνωστό ότι οι εθελοντές κυρίως, και οι Ροδίτες στήριξαν αυτή την ιστορία με παντελή απουσία του κράτους. Εγώ προσωπικά έκανα δύο επιστολές το τελευταίο διάστημα και είχα πει ότι θα περιμένουμε τις αντιδράσεις καθώς δεν μπορεί να υπάρχει κάτω από τα μάτια του επίσημου κράτους όλη αυτή η άτυπη δομή και κάποιοι να κάνουν ότι δε γνωρίζουν» δήλωσε ο κ. Καρίκης και πρόσθεσε:

«Άρα το τελευταίο διάστημα με επαφές δικές μου, του δημάρχου, του περιφερειάρχη και των βουλευτών όπως του Γιάννη Παππά που ήταν χθες στον αρμόδιο γενικό γραμματέα υπεύθυνο για τα θέματα αυτά, σχηματίζουμε την εικόνα ότι στις επόμενες σαράντα μέρες θα γίνει ο έλεγχος αυτών των Ανθρώπων και ανάλογα με τη νομική και πραγματική κατάσταση του καθενός από αυτούς θα οδηγηθούν εκτός Ρόδου, το τονίζω αυτό, και θα πάνε εκεί που πρέπει. Δηλαδή στη δομή που προβλέπεται ανάλογα με την εθνικότητα του καθενός ή αν υπάρχει θέμα ασύλου αναμένει να αποφασιστεί αν θα πάρει άσυλο, ή αν πρέπει να απελαθεί θα απελαθεί».

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια στη λειτουργία της δομής και τόνισε ότι στη δημοτική αρχή με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα παλέψαν και παλεύουν κάνοντας όλοι αγώνα καθημερινά για να καλύψουν όσες ανάγκες υπάρχουν εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ευχαριστήσω τον Ντίνο Μαντικό και όλους τους εθελοντές που τρέχουν καθημερινά και ελπίζω ότι αυτή η υπόσχεση που έχουμε θα γίνει πραγματικότητα, ο χώρος θα αδειάσει και η Ρόδος θα πάψει να έχει αυτή τη δομή».

Παράλληλα ο κ. Καρίκης υπογράμμισε ότι είναι επίσης θετικό το ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές σε όλη την Ελλάδα και ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη ασχολείται με το πρόβλημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα περίπου 1.000 άτομα να φεύγουν εκτός χώρας. Αυτό, όπως είπε, παίζει μεγάλη σημασία στη διαχείριση του προβλήματος.

Παρεμπιπτόντως τόνισε ότι η πολιτική του δήμου είναι κάθετη: δεν θα υπάρξει δομή καθοιονδήποτε τρόπο στο νησί της Ρόδου, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα να μεταφερθούν σε κάποιο ξενοδοχείο οι άνθρωποι αυτοί. Θα μεταφερθούν εκεί που πρέπει, είπε.

Σε συναντήσεις που είχα και με ΜΚΟ που ασχολούνται με τέτοια θέματα καμία δεν πρότεινε συγκεκριμένη και μόνιμη λύση. Εμείς κοιτάμε μόνιμες καταστάσεις συμβατές και για τους ανθρώπους και με το δίκαιο που ισχύει. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αυτό το κράτος. Είμαστε κράτος που έχει νόμους και δίκαιο που πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται.

Άρα συνεχίζουμε να πιέζουμε όλοι μαζί και ελπίζουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου ο χώρος θα σφραγιστεί και δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε κανέναν. Και θα είναι μία μεγάλη ικανοποίηση για εμάς που μετά από πέντε χρόνια μπορέσαμε να βρούμε λύση».

Ερωτηθείς ο κ. Καρίκης πού θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που τυχόν θα έρθουν μετά το κλείσιμο της δομής, απάντησε ότι θα μένουν το πολύ 3 έως 4 ημέρες σε προσωρινούς χώρους και στη συνέχεια θα μεταφέρονται εκτός Ρόδου.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε τρεις περιπτώσεις και σε άμεση συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης η μέγιστη διαμονή τους είναι τρεις με τέσσερις ημέρες, άρα η συνεννόηση που έχουμε είναι ότι θα φεύγουν άμεσα εντός αυτού του χρονικού διαστήματος εκτός Ρόδου. Θα διαμένουν σε χώρους πολύ πρόχειρους και προσωρινούς και στη συνέχεια θα οδηγούνται με πλοίο εκτός Ρόδου.

Δεν είναι πλέον λύση αυτός ο χώρος, δεν μπορούν να μένουν ούτε για λίγες ημέρες, εκεί μπορεί να συμβούν και ατυχήματα, και το τόνισα αυτό στις επιστολές μου ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο