«Το οικόπεδο που λέγεται Εθνικό Θέατρο Ρόδου»

«Το οικόπεδο που λέγεται Εθνικό Θέατρο Ρόδου»

«Το οικόπεδο που λέγεται Εθνικό Θέατρο Ρόδου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 957 ΦΟΡΕΣ

Από την οργάνωση RICHeS εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Δεν είναι ασυνήθιστο να διαπιστώνεις ότι κτηματολογικές μερίδες στις οποίες μεταγενέστερα ανεγέρθηκαν κτήρια συνεχίζουν να εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο Ρόδου ως αγροί ή ως οικόπεδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες δεν φρόντισαν να προβούν στη λεγόμενη διαδικασία «ενημέρωσης οικοδομής» και αφορά κυρίως σε περιοχές που έως πρόσφατα η οικοδομική δραστηριότητα ήταν ανύπαρκτη. Όταν όμως αυτό συμβαίνει για ένα μνημειακό κτήριο - σύμβολο και μάλιστα στο κέντρο της πόλης μας τότε αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ή όπως αρχικά λεγόταν “Teatro G. Puccini” εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου 1937 με την παράσταση «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Πουτσίνι. Φαίνεται όμως ότι οι Ιταλοί δεν πρόλαβαν ( ; ) να προχωρήσουν στην ενημέρωση της κτηματολογικής μερίδας για την ανέγερση του κτηρίου με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα το Εθνικό Θέατρο Ρόδου να εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο Ρόδου ως οικόπεδο! Κατά την κατάρτιση του Κτηματολογίου οι περιγραφές και τα σχέδια των κτηρίων ήταν εξαιρετικά επιμελή και λεπτομερή (αριθμός ορόφων και δωματίων ανά όροφο, χρήση δωματίων κτλ) σε κάποιες δε περιπτώσεις αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των παραθύρων, σκαλιών και πορτών τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το κτήριο δεν υπάρχει, το οικόπεδο (έκτασης 1.649 τ.μ.) έχει το σχήμα του κτηρίου αλλά στην περιγραφή αναγράφεται: area fabbricativa δηλ. οικοδομήσιμη έκταση.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου έχει συμπεριληφθεί στο πρότζεκτ μας για τη Νεότερη Κληρονομιά των Δωδεκανήσων. Ο κύριος σκοπός του πρότζεκτ είναι διττός: πρώτον, να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας γι’ αυτή την κληρονομιά του μεσοπολέμου και να ενεργοποιήσει τις τοπικές αρχές και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους/αρμόδιους φορείς.

Ο δεύτερος σκοπός, παράλληλα, αλλά ανεξάρτητα από τον πρώτο, περιλαμβάνει την προσπάθεια για μια πιο επίσημη αναγνώριση της αξίας της Νεότερης Κληρονομιάς των Δωδεκανήσων και την πιθανή ένταξή της στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προτείνοντας την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας για την ένταξή της στον Εθνικό Ενδεικτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι κλειστό εδώ και 14 χρόνια και το μέλλον του ανησυχεί όλους μας. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος