Θα υποστυλωθούν τα υπό κατάρρευση κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης

Θα υποστυλωθούν τα υπό κατάρρευση κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης

Θα υποστυλωθούν τα υπό κατάρρευση κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 338 ΦΟΡΕΣ

Προχωρούν τα έργα στη Ροδιακή Έπαυλη, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Στ. Δράκος

Σε διάφορα σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανος Δράκος. Συγκεκριμένα:

Για τη σεζόν

Όσον αφορά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, ο Αντιδήμαρχος, καταρχήν, είπε ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους τους Έλληνες αλλά και για την τοπική κοινωνία, λόγω της πανδημίας. «Η αγορά συμπιέστηκε αρκετά, παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους δύο μήνες έδειξε ν’ ανακουφίζεται σ’ ένα βαθμό.

Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με βάση αυτά που είχαμε προγραμματίσει όσον αφορά τη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης και αυτή την περίοδο σχεδιάζεται το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο νέος προϋπολογισμός με βάση τον οποίο θα κινηθούμε τον επόμενο και το μεθεπόμενο χρόνο, για κάποια έργα που είναι συνεχιζόμενα», είπε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι, στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα θα μπουν και αρκετά νέα έργα τα οποία θα έρθουν να καλύψουν βασικές ανάγκες του νησιού αλλά θα κάνουν και το βήμα παραπέρα, να δώσουν, δηλαδή, το στίγμα του οράματός τους και να πάνε τη Ρόδο πιο μπροστά.

Όσο για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, όπως είπε ο κ. Δράκος η εργασία έχει ολοκληρωθεί από πλευράς του Δήμου και περιμένουν το Υπουργείο να κάνει τις παρατηρήσεις και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωσή της.

Για τα ετοιμόρροπα

Σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτήρια, για τη Μεσαιωνική Πόλη, είπε ότι με βάση απόφαση που ελήφθη και έχει σταλεί και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει δημιουργηθεί κλιμάκιο το οποίο αποτυπώνει τα ετοιμόρροπα κτήρια και από εκεί και πέρα έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόογραμμα έργο υποστύλωσης και υποστήριξης τέτοιων κτηρίων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον προσωρινά, το πρόβλημα.

Είπε, ακόμη, για το θέμα αυτό, επειδή είναι πολύπλοκο ζήτημα το οποίο ξεφεύγει πολλές φορές από τις αρμοδιότητες του Δήμου, υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μπερδεμένο και μάλιστα μέσα από ένα πρόγραμμα που σκοπεύουν να ξεκινήσουν άμεσα, θέλουν κάποια πράγματα να τα ξεκαθαρίσουν όσο αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, είναι υποχρεωμένοι για την ασφάλεια του κοινού να προβούν σε ενέργειες υποστύλωσης όλων αυτών των κατασκευών έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόγραμμα για την αντιστήριξη-υποστύλωση των συγκεκριμένων κτιρίων και αυτή τη στιγμή γίνεται η καταγραφή τους που αναλαμβάνει ο Δήμος μέσω της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης ενώ θα ανακοινωθεί μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα

Για τη λειτουργία του Μνημείου

Σχετικά με την κανονιστική για τη Μεσαιωνική Πόλη, όπως είπε, αυτή τη στιγμή, συγγράφεται η νέα. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, ήταν υποχρεωμένοι βάσει των εγκυκλίων και του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της γενικότερης κατάστασης μετά την εκδήλωση της πανδημίας, να πάρουν νέα μέτρα όσον αφορά την κανονιστική και τους κοινόχρηστους χώρους, όπως αυτό που περιέγραφε η εγκύκλιος, να δοθούν δηλαδή παραπάνω μέτρα ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, το οποίο και έκαναν.

Δημιουργήθηκε, έτσι, ένας καινούργιος χάρτης κοινοχρήστων χώρων ο οποίος έχει ισχύ μόνο για την περίοδο που υπάρχει το πρόβλημα του κορωνοϊού και μ’ αυτό λειτούργησε το Μνημείο το καλοκαίρι που πέρασε.

Εμβληματικά κτήρια

Όσον αφορά το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, σύμφωνα με τον κ. Δράκο, το έργο προχωράει κανονικά. Σχετικά με την αποκατάσταση του κτηρίου, οι εργασίες προχωρούν κανονικά και στο άμεσο μέλλον θα δημοπρατήσουν και την κήπο της Έπαυλης. Μάλιστα, δεν έχει σταματήσει καθόλου η εργολαβία και οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράει το έργο είναι εντατικοί.

Ερωτηθείς σχετικά με το Εθνικό Θέατρο, μετά και τη σχετική ερώτηση που έγινε στη Βουλή, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση όταν θα υπάρξουν νεότερα και δεν θα ήθελε να επεκταθεί παραπάνω τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα και είχαν υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Τέλος, σχετικά με τη δημοτική βιβλιοθήκη η οποία, ως γνωστόν, στεγαζόταν στην Έπαυλη, είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η μελέτη για τη μεταστέγαση του κτηρίου της βιβλιοθήκης και ο νέος χώρος θα ανακοινωθεί όταν είναι έτοιμοι. Γίνεται, δηλαδή, μελέτη για την αποκατάσταση και τη λειτουργία του χώρου όπου θα στεγαστεί.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη