Λαϊκή Συσπείρωση: Εγκληματική για την υγεία των κατοίκων η καθυστέρηση των βιολογικών σε Αρχάγγελο, Αφάντου, Λάρδο

Λαϊκή Συσπείρωση: Εγκληματική για την υγεία των κατοίκων η καθυστέρηση των βιολογικών σε Αρχάγγελο, Αφάντου, Λάρδο

Λαϊκή Συσπείρωση: Εγκληματική για την υγεία των κατοίκων η καθυστέρηση των βιολογικών σε Αρχάγγελο, Αφάντου, Λάρδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 285 ΦΟΡΕΣ

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο Ρόδου, στον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

Στη ΔΕΥΑΡ επιβλήθηκε πριν λίγες μέρες πρόστιμο για παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού Κρεμαστής, χωρίς αυτή η ενέργεια να σημαίνει ότι «ο ρυπαίνων που πληρώνει» δεν θα συνεχίσει να ρυπαίνει, αρκεί να πληρώνει. Και ούτε «ξεπλύνεται» μ’ ένα πρόστιμο η Δημοτική Αρχή από την ευθύνη της, για την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής.

Η πληγή πια κακοφόρμισε με την πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά τοπικές και περιφερειακές αρχές στο ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων στο νησί.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για τη βιτρίνα, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια ζωής των κατοίκων, είναι τεράστιες.

Τα έργα για βιολογικούς σε Αρχάγγελο, Αφάντου και Λάρδο, παραμένουν βαλτωμένα χρόνια τώρα, ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, λόγω των επικίνδυνων επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές τις περιοχές.

Είναι πρόκληση, όταν επί δεκαετίες στο ίδιο έργο θεατές βλέπουμε τις πόρτες να είναι ανοιχτές και τα ταμεία γεμάτα σε ό,τι εξυπηρετεί κυρίως το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο , ενώ οι ανάγκες του Ροδιακού λαού να παραγκωνίζονται ή να εξοστρακίζονται και τελείως, όταν γέρνει η ζυγαριά στο «κόστος» με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει σήμερα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του νησιού για τις ενέργειές της όσον αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο των θεμάτων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λάρδου και Κρεμαστής.

Η ενημέρωση είναι επιβεβλημένη αφ’ ενός μεν για τον λόγο ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παραπάνω έργα και αφ’ ετέρου ότι στις 31/12/2020 λήγει η προθεσμία της πρόσκλησης «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 16» , ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με Τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Γ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 91/271/ΕΟΚ» και απευθύνεται σε Οικισμούς Γ΄Προτεραιότητας για χρηματοδότηση μελετών συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Αρχαγγέλου, Λάρδου και Αφάντου.

Για τον βιολογικό της Κρεμαστής υπήρχαν καθημερινές διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής και καταγγελίες για την προβληματική λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά λειτουργούσε με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών όπως και της σημερινής χωρίς εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης η ελλιπής επεξεργασία των λυμάτων είχε αποτέλεσμα την ρύπανση της περιοχής.

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρέπει να ενταχθούν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία του Ροδιακού λαού. Οι βιολογικοί, τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, η αντισεισμική θωράκιση, τα σχολικά κτήρια, είναι ανάγκες που δεν αντέχουν πια άλλη καθυστέρηση. Γι αυτό και ζητάμε να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να πάρει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή.

Οι σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Θα παραθέσουμε ενδεικτικά μέσα από τα ίδια τα κείμενα δημόσιων θεσμικών οργάνων ορισμένα στοιχεία για να γίνει εν μέρει γνωστή η πορεία των έργων αυτών τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως η κωλυσιεργία στην υλοποίηση αυτών των έργων και οι πολιτικές ευθύνες.

Α) Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ στην αναφορά της με ημερομηνία 15/10/2018 σχετικά με την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων σημειώνει:

8. Για τον οικισμό ΛΑΡΔΟΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στη Ρόδο και επιλύθηκε η διαφορετική προσέγγιση Δήμου Περιφέρειας και συμφωνήθηκαν με όλους τους τοπικούς φορείς οι αναγκαίες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα για να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης εντός του έτους. Προτεινόμενες ενέργειες επόμενου τετραμήνου (Επιτροπή Καθοδήγησης και Τεχνική Γραμματεία) Στοχευμένη υποστήριξη για ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των μελετών και τυχόν αδειοδοτήσεων και σύνταξη τευχών δημοπράτησης ώστε να υποβληθούν προτάσεις σε πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (συμπληρωματικά στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ, για όσους δεν ενταχθούν για συγχρηματοδότηση) από τους υπόλοιπους 17 οικισμούς μέχρι το τέλος του έτους.

9. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε2 : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Οικισμοί με ανάγκες σε υποδομές (κατασκευή ή συμπλήρωση) χωρίς διασφάλιση συγχρηματοδότησης – ΑΝΩΡΙΜΑ:

...ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2- ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΦΑΝΤΟΥ. Ενέργειες Τεχνικής Γραμματείας (β τετράμηνο 2018) : Έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους φορείς για να διερευνηθεί ο βαθμός ωριμότητας των έργων των αυτών καθώς και να διερευνηθεί η ύπαρξη προβλημάτων μεταξύ συναρμόδιων φορέων με σκοπό την προσπάθεια διευθέτησής τους......Για τον οικισμό ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ και ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στη Ρόδο και επιλύθηκε η διαφορετική προσέγγιση Δήμου Περιφέρειας στο σχεδιασμό των έργων. Συμφωνήθηκαν με όλους τους τοπικούς φορείς οι αναγκαίες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα για να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης εντός του έτους για τα ΑΦΑΝΤΟΥ και να εξευρεθεί χώρος για νέα ΕΕΛ στην ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ.

10. Προτεινόμενες ενέργειες επόμενου τετραμήνου (Επιτροπή Καθοδήγησης και Τεχνική Γραμματεία) Προγραμματισμός διασφάλισης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση των έργων όλων των της κατηγορίας αυτής. Επιλογή αναθέτουσας/ων αρχής/ων που θα αναλάβει/ουν την εκπόνηση των μελετών. Πραγματοποίηση 3-5 επιτόπιων συναντήσεων κλιμακίου (Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων) ΤΓΛ σε φορείς για επίλυση διενέξεων και διαφορετικών προσεγγίσεων από τους τοπικούς φορείς.

* * *

Β)Μετά από 5 μήνες, τον Μάρτιο του 2019 δημοσιεύεται το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Οικισμών Γ΄Προτεραιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο οποίο αναφέρεται ότι:

· Τρεις (3) οικισμοί, Αρχάγγελος, Αφάντου & Λάρδος, δεν έχουν ωριμότητα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υλοποίησης έργων.

Συγκεκριμένα:

c. Οικισμοί χωρίς μελέτες & αδειοδοτήσεις

a1. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ Γ’ Προτεραιότητας

Ισοδύναμος πληθυσμός 6.284

Κατασκευασμένα Δ.Α. (Δίκτυα Αποχέτευσης) 98%

Υφιστάμενη ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) ΟΧΙ

Για τον οικισμό της Αρχαγγέλου θα επιλεγεί κατάλληλος χώρος από το Δήμο Ρόδου και θα κατασκευαστεί νέα ΕΕΛ, ενώ θα γίνει η απαιτούμενη επέκταση του αποχετευτικού δικτύου.

a2. ΑΦΑΝΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΣ Γ’ Προτεραιότητας

Ισοδύναμος πληθυσμός 12.500

Κατασκευασμένα Δ.Α. (Δίκτυα αποχέτευσης) (και αγωγοί προσαγωγής στην ΕΕΛ)0% Υφιστάμενη ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) ΝΑΙ με επέκταση.

Έχει κατασκευαστεί έργο δικτύου αποχέτευσης, από την ΕΕΛ Ρόδου ως ένα σημείο πριν την Αφάντου. Τα λύματα Αφάντου - Κολυμπίων θα οδηγηθούν στην ΕΕΛ Ρόδου με την αναγκαία επέκτασή της.

a3. ΛΑΡΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ Γ’ Προτεραιότητας ΛΑΡΔΟΣ

Ισοδύναμος πληθυσμός 4.353

Κατασκευασμένα Δ.Α. (Δίκτυα Αποχέτευσης) 100%

Υφιστάμενη ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) ΟΧΙ

Ο οικισμός Λάρδος δεν έχει ωριμότητα ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μελετών και υλοποίησης έργων. Έχει κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης και ένα τμήμα του αγωγού προσαγωγής. Οι μελέτες και αδειοδοτήσεις που είχε αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

· Ένας (1) οικισμός (Κρεμαστή) ήταν συμμορφωμένος τα έτη 2011-2015. Τα τελευταία δύο έτη, λόγω ανεπαρκούς αριθμού δειγμάτων η ΕΕΛ είναι εκτός προδιαγραφών. Επομένως, η Κρεμαστή δηλώνεται ως εκτός προδιαγραφών.

Επίσης, στον οικισμό ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ θα πρέπει να λαμβάνονται αρκετά δείγματα σε κάθε έτος, ώστε να διασφαλίζεται ο απαιτούμενος εντός των προδιαγραφών, αριθμός δειγμάτων.

3.1.3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ANΩΡΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ Το μέτρο περιλαμβάνει τις αναγκαίες μελέτες και δράσεις ωρίμανσης (ΜΠΕ, οριστική μελέτη δικτύων ακαθάρτων, προμελέτη Ε.Ε.Λ., Τεύχη Δημοπράτησης, απαλλοτριώσεις κλπ) καθώς και τυχόν αναγκαίες, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων του οικισμού (εφόσον προβλέπεται να δημοπρατηθούν μέχρι το 2023) : Αφορά την ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ, ΑΦΑΝΤΟΥ και την ΛΑΡΔΟ. Το εκτιμώμενο κόστος των αναγκαίων υπολειπόμενων μελετών εκτιμάται σε 1.600.000 €. Η εκτίμηση προϋπολογισμού για τα αναγκαία έργα για Αρχάγγελο και Αφάντου είναι 24,4 εκ. €. Για τη Λάρδο εκτιμάται ενδεικτικό κόστος 7,62 εκ.€.

* * *

Στο από 20 Φεβρουαρίου 2020 Πρακτικό της Συνεδρίασης της Επιτροπής Καθοδήγησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Λυμάτων οικισμών Γ’ προτεραιότητας, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «... . . Είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για την δυνατότητα χρηματοδότησης των ως άνω μελετών και η Τεχνική Γραμματεία επικοινώνησε με όλους τους φορείς των οικισμών αυτών για να τους υποδείξει να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην πρόσκληση και θα συνεχίσει να τους στηρίζει προς την κατεύθυνση αυτή. Στις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί προβλήματα χωροθέτησης της ΕΕΛ (και δεν έχουν αντιμετωπιστεί με την παρέμβαση της (ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ) ΤΓΛ (όπως π.χ. σε Λάρδο, Αφάντου, Αρχάγγελο Ρόδου) αποφασίστηκε να κληθούν σε συνάντηση με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα.»

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»