Τεράστιες απώλειες και κατάρρευση του τουρισμού σε Γερμανία και Πορτογαλία

Τεράστιες απώλειες και κατάρρευση του τουρισμού σε Γερμανία και Πορτογαλία

Τεράστιες απώλειες και κατάρρευση του τουρισμού σε Γερμανία και Πορτογαλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 324 ΦΟΡΕΣ

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υπέστη τεράστιες απώλειες στα έσοδά της από τον τουρισμό λόγω κορωνοϊού, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η ανταγωνίστρια Πορτογαλία, αλλά και η Γερμανία.

Απώλειες τζίρου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε μέχρι τώρα κατά το τρέχον έτος ο κλάδος του τουρισμού στην Γερμανία, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του τζίρου του προηγούμενου έτους.
Χιλιάδες ταξιδιωτικά γραφεία παραμένουν, λόγω των συνεπειών της πανδημίας κορωνοϊού, “de facto” κλειστά, ενώ απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ.

Χρεοκοπίες στον τουριστικό κλάδο στη Γερμανία
«Η οικονομική κατάσταση του κλάδου είναι πάρα πολύ τεταμένη, το αποτέλεσμα θα είναι χρεοκοπίες», τονίζει ο κ. Φίμπιγκ σε συνέντευξή του στη “Handelsblatt”.

Αναφέρεται σε 11.000 ταξιδιωτικά πρακτορεία που βρίσκονται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας και σε 2.300 ταξιδιωτικούς πράκτορες και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών εκτός εργασίας «λόγω των πολιτικών αποφάσεων» του τελευταίου διαστήματος.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και οι περιορισμοί, με κάποιες εξαιρέσεις, «έφεραν την τουριστική αγορά σε πλήρη ακινησία», τονίζει ο κ. Φίμπιγκ, και κάνει λόγο για «εμπόρους χωρίς εμπόρευμα», καθώς δεν υπάρχει καμία χώρα την οποία να μπορεί κανείς να επισκεφθεί χωρίς επίσημους περιορισμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και το νέο έτος.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί ώστε να διασφαλιστούν οι δομές της τουριστικής οικονομίας, οι οποίες απασχολούν περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενους», δηλώνει ο κ. Φίμπιγκ.

Υποστηρίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, άρα «οι απαγορεύσεις διανυκτέρευσης, οι κανόνες καραντίνας και οι άλλοι περιορισμοί δεν αποτελούν αποφασιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πανδημία».

Κριτική για τον τρόπο που οι αεροπορικές εταιρείες χειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας
Από την πλευρά των πελατών του κλάδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών (VZBV) Κλάους Μίλερ, θεωρεί ότι η κρίσιμη κατάσταση στην ταξιδιωτική οικονομία αποτελεί εν μέρει ευθύνη του ίδιου του κλάδου και ζητά να ιδρυθεί άμεσα ταμείο ασφάλισης ταξιδιών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα στις εταιρείες τουρισμού.

«Οι εταιρείες ήθελαν να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης 100% στους καταναλωτές. Αυτό ήταν θράσος – και στρατηγικό λάθος», εκτιμά ο κ. Μίλερ και προσθέτει ότι έτσι χάθηκε χρόνος χωρίς να δοθεί η απαραίτητη κρατική βοήθεια στον κλάδο.
Ειδικά η αεροπορική βιομηχανία, υποστηρίζει ο ίδιος, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στους ταξιδιώτες.

«Τα παράπονα για ταξίδια και πτήσεις στα κέντρα παροχής συμβουλών για καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 20 φορές τους προηγούμενους μήνες συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019», επισημαίνει ο κ. Μίλερ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί σκάνδαλο και δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ένωσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναθεωρούν ωστόσο σταδιακά τη στάση τους σε ό,τι αφορά την πολιτική ακυρώσεων, διευκρινίζει.
Τη δριμύτερη κριτική δέχτηκε, όπως υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, η Lufthansa, η οποία, παρότι έλαβε κρατική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθυστέρησε να επιστρέψει χρήματα για ακυρωμένα εισιτήρια στους πελάτες της, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η αποζημίωση πρέπει να δίδεται εντός επτά ημερών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της στην εφημερίδα “Tagesspiegel”, η Lufthansa έχει μέχρι τώρα αποζημιώσει για 500.000 περιπτώσεις, καταβάλλοντας 200 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa (Eurowings, Germanwings, Austrian, Swiss, Brussels, Edelweiss) έχουν επιστρέψει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 8,4 εκατομμύρια επιβάτες. Ο ίδιος εκπρόσωπος προέβλεψε ότι οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα φέρουν και πάλι αύξηση των ακυρώσεων πτήσεων και, κατά συνέπεια, των αιτημάτων για αποζημίωση.

Κατάρρευση του τουρισμού και στην Πορτογαλία
Η Πορτογαλία υποδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σχεδόν 10 εκατομμύρια ξένους τουρίστες λιγότερους απ’ ό,τι κατά την ίδια περυσινή περίοδο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Αυτό αντιπροσωπεύει μια κατάρρευση κατά 73,8% στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό σε μια χώρα που ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 8,7% του ΑΕΠ.

Συνολικά, ο πορτογαλικός ξενοδοχειακός τομέας φιλοξένησε 8,7 εκατομμύρια άτομα σε διάστημα εννέα μηνών, κάτι που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 59,3% σε αριθμό φιλοξενουμένων και κατάρρευση του τζίρου του κατά 64,5%, στο 1,23 δισεκ. ευρώ.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών έπεσε στα 3,4 εκατομμύρια, έναντι 13 εκατομμυρίων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η εσωτερική αγορά άντεξε καλύτερα, καταγράφοντας πτώση κατά 36,9%, στα 5,3 εκατομμύρια φιλοξενουμένων.

Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες, «όλες οι κύριες αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση, πάνω από 60%», υπογράμμισε η στατιστική υπηρεσία.
Οι αφίξεις Bρετανών τουριστών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας, αυξήθηκαν εντούτοις από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω μιας προσωρινής άρσης των περιορισμών στα ταξίδια, που είχε επιβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων Bρετανών φιλοξενουμένων μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%, στη συνέχεια αυτή η πτώση περιορίσθηκε στο 79,9% τον Αύγουστο και μετά στο 70,7% τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης