Η ποιότητα του νερού, παράγοντας συγκρούσεων

Η ποιότητα του νερού, παράγοντας συγκρούσεων

Η ποιότητα του νερού, παράγοντας συγκρούσεων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Οι αφρικανικές χώρες, με επικεφαλής τις Σομαλία, Μαυριτανία και το Σουδάν έχουν την επισφαλέστερη ύδρευση παγκοσμίως και η Ισλανδία την ασφαλέστερη, σύμφωνα με έκθεση για τη ασφάλεια ύδρευσης βρετανικής εταιρείας.

Οι αφρικανικές χώρες, με επικεφαλής τις Σομαλία, Μαυριτανία και το Σουδάν έχουν την επισφαλέστερη ύδρευση παγκοσμίως και η Ισλανδία την ασφαλέστερη, όπως υποστηρίζεται σε έκθεση για τη ασφάλεια ύδρευσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εταιρία συμβούλων επενδυτικού κινδύνου Maplecroft.

Σύμφωνα με τον καινούργιο δείκτη Επικινδυνότητας Υδατικής Ασφάλειας της Maplecroft, δέκα χώρες βρίσκονται σε κατηγορία «εξαιρετικού κινδύνου» και αυτές είναι, κατά σειράν, η Σομαλία (όπου μόνο το 30% του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό), η Μαυριτανία, το Σουδάν, ο Νίγηρας, το Ιράκ, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Τουρκμενιστάν και η Συρία.

Ο καινούργιος δείκτης της βρετανική εταιρίας δημιουργήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις πλευρές-κλειδιά του θέματος: πρόσβαση σε βελτιωμένο πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής, διαθεσιμότητα νερού και εξάρτηση από τροφοδοσία από άλλες χώρες, σχέση μεταξύ διαθέσιμου νερού και ζήτησης καθώς και εξάρτηση της οικονομίας της κάθε χώρας από το νερό.

Στην άλλη άκρη της κατάταξης, απαντάται η Ισλανδία (στην 165η θέση μεταξύ 165 χωρών), η Νορβηγία (164η) και η Νέα Ζηλανδία (163η).

«Με την κλιματική αλλαγή θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους περιορισμένους υδατικούς πόρους, τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε η συγγραφέας της έκθεσης και αναλύτρια περιβαλλοντικών θεμάτων δρ. ʼνα Μος. «Ενδεχομένως, οι συγκρούσεις θα επεκταθούν και θα ενταθούν, ως αποτέλεσμα της έλλειψης υδατικής ασφάλειας. Για τις χώρες που εξαρτώνται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό από εξωτερική τροφοδοσία, το ζήτημα του νερού μπορεί να καταστεί κρίσιμο», πρόσθεσε η Μος.

Ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στην έλλειψη ασφάλειας στην ύδρευση είναι η Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία στην 23η θέση, το Κουβέιτ στην 24η, την Ιορδανία στην 28η, το Ομάν στην 33η, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 39η και το Κάταρ στην 41η. Μόνον ο Λίβανος αποτελεί εξαίρεση, καταλαμβάνοντας την 70η θέση στην κατάταξη.

Ευάλωτες είναι, επίσης, οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, με το σύνολό τους να βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού και εξαιρετικού κινδύνου, πλην της Γεωργίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου.

Η δοκιμαζόμενη τροφοδοσία με νερό δεν είναι μονοπώλιο των φτωχών χωρών, όπως προκύπτει από την έκθεση. «Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία (47η), το Βέλγιο (50η) και η Ισπανία (68η) έχουν πρόβλημα», είπε η ʼνα Μος. Πρόβλημα έχουν και ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας (95η θέση) και των ΗΠΑ (104η θέση).

Σύμφωνα με την έκθεση, το 70% της κατανάλωσης νερού στον πλανήτη αναλογεί στην άρδευση και το 22% στη βιομηχανική δραστηριότητα. Επιχειρήσεις, όπως οι εταιρίες εκμετάλλευσης ορυχείων Anglo-American και Rio Tinto, η φαρμακοβιομηχανία Bristol-Myers Squibb, η Marks & Spenser, η Coca Cola και η Devon Energy είναι μεταξύ αυτών που επιδιώκουν τη μείωση της χρήσης νερού.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης