Π. Εγγλέζος: Σημαντική η απόφαση του δήμου για τη στήριξη των ανέργων

Π. Εγγλέζος: Σημαντική η απόφαση του δήμου για τη στήριξη των ανέργων

Π. Εγγλέζος: Σημαντική η απόφαση του δήμου για τη στήριξη των ανέργων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 869 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Π. Εγγλέζος

Δικαίωση είναι για το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) η πρωτοβουλία του Δήμου της Ρόδου να χορηγήσει στους άνεργους και πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, άπαξ, βοήθημα τριακοσίων ευρώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, ο οποίος μάλιστα τον χαρακτήρισε πρωτοπόρο στη χώρα και είπε ότι εάν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να διευρυνθούν τα κριτήρια, τότε μπορεί να αφορά δέκα χιλιάδες άνεργους στο νησί!

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Εγγλέζος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, είπε καταρχάς ότι προχθές ενημερώθηκαν ότι ο Δήμος Ρόδου δίνει 300 ευρώ ενίσχυση σε ανέργους του Δήμου, ενίσχυση που αφορά εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά φέτος ή δεν άνοιξαν οι επιχειρήσεις τους και δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στην ανεργία.

Είπε, στη συνέχεια, ότι σε επικοινωνία και σε συνεργασία που είχαν με τη Δημοτική Αρχή το προηγούμενο διάστημα, είχαν ζητήσει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθούν αυτοί οι εργαζόμενοι και με μεγάλη χαρά διαπιστώνουν τώρα ότι το αίτημά τους εισακούστηκε και για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται κάτι από έναν Δήμο, και μάλιστα από τον Δήμο της Ρόδου, για να ενισχύσει οικονομικά, έστω και με το ποσό των 300 ευρώ, μία αρκετά μεγάλη κατηγορία εργαζομένων.

Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι, χθες, ως Διοίκηση του ΕΚΡ, είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον Δήμαρχο και το επιτελείο του και επρόκειτο να καταθέσουν το αίτημα τους για διεύρυνση των κατηγοριών αυτών που θα λάβουν των 300 ευρώ και, αν είναι εφικτό, και την αύξηση του ποσού.

Ειδικότερα, εκείνο που θα ζητήσουν είναι τις προϋποθέσεις ένταξης για το επίδομα αυτό ή να τις απλουστεύσουν ή να τις μειώσουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν αρκετοί εργαζόμενοι σ’ αυτή την κατηγορία. Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Εγγλέζος:

«Το θετικό στην υπόθεσή είναι ότι, με αυτή την πράξη, ο Δήμος δικαιώνει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει το ΕΚΡ όλο το προηγούμενο διάστημα που ανέδειξε το τεράστιο που υπάρχει στους συναδέλφους και στην κατηγορία των εργαζομένων οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Αυτό αποτελεί για μας άλλο ένα όπλο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και θα στείλουμε στην κυβέρνησή, δείχνοντάς τους ότι όντως το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Δήμο και η κατηγορία που ζητάμε επανειλημμένα, εδώ και τόσο καιρό, να βοηθήσετε και εσείς είναι εδώ, έστω με ένα επίδομα ή μία επιδότηση έκτακτης μορφής, όπως έκανε ο Δήμος Ρόδου».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό επικροτούν και συγχαίρουν τον Δήμο για την πρωτοβουλία αυτή. Τις επόμενες ώρες και αφού γίνει η συνεννόηση με τον Δήμο, θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν και οι ίδιοι τις λεπτομέρειες και ποιους περιλαμβάνει το επίδομα.

Ακόμη, θα ενημερώσουν τα μέλη τους για τις διαδικασίες και από ό,τι πληροφορήθηκαν και από τον Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Γιάννη Καμπούρη, τα ΚΕΠ αλλά και τα δημοτικά καταστήματα στις ενότητες, θα είναι σε θέση να δέχονται τις αιτήσεις των εργαζομένων και θα βγει ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.

Το θετικό, πάντως, για τους ίδιους είναι ότι έστω και ένα επίδομα για τη μεγάλη αυτή κατηγορία των συναδέλφων τους που πλήττεται και δεν έχει πάρει κάποιο βοήθημα, καλύπτεται με αυτό το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ, για το οποίο το επόμενο διάστημα θα ζητήσουν να διευρυνθεί η λίστα των δικαιούχων.

Όσο για το πόσοι θα το πάρουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΡ είναι δύσκολο να το πει κανείς τώρα γιατί πρέπει να δουν ακριβώς τις κατηγορίες. Όπως είπε όμως ο κ. Εγγλέζος, σίγουρα μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο νησί και αφορά τους ανθρώπους που πήραν το τελευταίο βοήθημα τον περασμένο Μάρτιο.

Άρα, λοιπόν, εάν η κατηγορία διευρυνθεί εκτιμούν ότι θα μπορεί να καλύψει τους 10 χιλιάδες εργαζόμενου στο νησί, που είναι αρκετά μεγάλη κατηγορία και καλύπτει ακριβώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια από το Κράτος.

Άρα, λοιπόν, το μέγεθος και τις κατηγορίες εργαζομένων θα τις συζητήσουν το επόμενο διάστημα με τον Δήμο ώστε να μπορέσουν να πουν με σιγουριά ποιες κατηγορίες εντάσσονται, ποιες μένουν απ’ έξω και να προσπαθήσουν να εντάξουν και αυτές.

Ο κ. Εγγλέζος τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν άλλοι Δήμοι στη χώρα που να έχουν προχωρήσει σε τέτοια πρωτοβουλία και ότι ο Δήμος της Ρόδου είναι πρωτοπόρος αφού η Δημοτική Αρχή άκουσε άμεσα, αφουγκράστηκε το πρόβλημα και τα αιτήματα που είχαν καταθέσει.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμο και τον κ. Καμπουράκη γιατί, όπως είπε, είναι η δεύτερη φορά που ακούει άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι η πρώτη φορά ήταν η μείωση τελών σε περιοχές που μένουν εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και η δεύτερη είναι αυτή και μάλιστα το ΕΚΡ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση που θα αναδεικνύει αυτή την εξαιρετική προσπάθεια ενώ ευχήθηκε το παράδειγμα του Δήμου Ρόδου να το μιμηθούν και άλλοι Δήμοι, μεγάλοι. «Με αυτή την πρωτοβουλία νιώθουμε και εμείς μία δικαίωση, λέγοντας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο και συνάδελφό μας χωρίς εισόδημα και χωρίς βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, και μέχρι χθες τουλάχιστον το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών δυστυχώς δεν είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΚΡ για ένταξη όλων των εποχικά απασχολούμενων στο επίδομα ανεργίας. Ο κ. Κόνσολας πήρε μία πρωτοβουλία και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα προσπαθεί να ενισχύσει το εισόδημα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα.

Όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, το πρόγραμμα, εάν εγκριθεί, είναι καλό υπό την έννοια ότι θα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι άνεργοι και δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα, να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία είναι επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Άρα, λοιπόν, δεν έχουν να κάνουν με τα Υπουργεία αλλά με ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν ήδη τα κονδύλια και οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν με μία απλή διαδικασία, παρακολουθώντας κάποιες ώρες σεμιναρίων και να επιμορφωθούν στο αντικείμενο που απασχολούνται και να επιδοτηθούν με ένα επίδομα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποιες ανάγκες. Άρα, και αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση, είπε.

Εκτός από τα παραπάνω, μέχρι την Παρασκευή θα μάθουν εάν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοινώσουν κάποιο επιπλέον μέτρο κάλυψης της παράτασης του lockdown για τους εργαζόμενους και αν δεήσουν επιτέλους να εντάξουν όλους τους απασχολούμενους εργαζόμενους στο επίδομα ανεργίας.

Μάλιστα, θέλησε ακόμη να πει στους εργαζομένους που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και είναι στο «Εργάνη» οι οποίοι περιμένουν τις αναστολές Νοεμβρίου, να περιμένουν την Παρασκευή και εάν δεν δοθεί κάτι, από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας.

Ακόμη, κάλεσε τους μακροχρόνια ανέργους ή αυτούς που θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι και τελείωσαν την εργασία τους πέρυσι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο να δοκιμάσουν να μπουν στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και να άνουν αίτηση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων των 300 ευρώ ώστε εάν και εφόσον τους το δώσει 0α το πάρουν καθώς κάποιοι που θεωρούσαν ότι δεν το δικαιούνταν το πήραν.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη