Τα γενέθλια του Αριστοτέλη

Τα γενέθλια του Αριστοτέλη

Τα γενέθλια του Αριστοτέλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 330 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ

Εντάξει, δεν λέω, καλός ήταν αλλά όχι και να φωταγωγούμε τις πόλεις για την επέτειο της γέννησής του. Καλός ήταν κι αυτός και ο Πλάτωνας και ο Σοφοκλής, αλλά να μην βάζουμε και τον άντρα της μυλωνούς ίσα με της πραματευτούς. Δεν είναι σωστό. Και όπως έλεγε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης «είναι μεγάλη ανισότητα η ίση μεταχείριση των ανίσων». Αυτά έλεγε και την πάτησε.

Εγώ δεν μπορώ να βάλω τον ποιητή Ευριπίδη στην ίδια κλίμακα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Ευριπίδης ήταν να γράφει ποιηματάκια για τους θεατρίνους, ο δικός μας ήταν να ταξιδεύει και να ονομασθεί τελικά ο «Απόστολος των Εθνών». Ο ένας γύριζε όλα τα κράτη, παρ ότι δεν είχε ακόμη ιδρυθεί η Luftahansa, και ο άλλος ασχολούνταν από το πρωί με τις χορεύτριες του χορού στην τραγωδία.

Βλέπετε εσείς καμιά αξιοπρέπεια στις μπαλαρίνες; Όχι, και πολύ σωστά βλέπετε, παρά την από ετών τεράστια μυωπία σας. Μην ξοδεύετε τα λεφτά σας στους οφθαλμίατρους. Εκείνο που θα ήθελα επί πλέον να προσθέσω είναι ότι τόσο ο Σοφοκλής όσο και ο Πυθαγόρας δεν έκαναν κανένα θαύμα.

Μέτραγαν τις αποστάσεις, μέτραγαν τις γωνίες και έκαναν την τριγωνομετρία, τίποτα το αξιοπερίεργο και το αξιοθαύμαστο. Από μαθηματικούς έχουμε όσους θέλεις, από θαυματοποιούς έχουμε μεγάλες ελλείψεις και γι αυτό όταν μας τυχαίνει κανάς τέτοιος φωταγωγούμε αμέσως τις πόλεις από είκοσι χιλιάδες κατοίκους και πάνω.

Έγραψε λέει ο Πλάτωνας την περιώνυμη «Πολιτεία». Χαίρω πολύ, κανάς κουτσός περπάτησε, κανάς τυφλός είδε τα σουφλιστά τα αρνιά να γυρίζουν πάνω από την θράκα; Όχι, χάρηκα, παίξε ρε φίλε Έλληνα λίγο παρα πέρα που θέλεις να συγκριθείς με τα σαΐνια των θαυμάτων του κτηνοτροφικού συνδέσμου Ιεριχούς.

Άντε μπράβο, παράγινε το κακό με τους ποιητές και του γεωμέτρες, έχουν τίποτα άλλο να μας πούν; Γιατί θα φωνάξουμε την αστυνομία, και ο Ενωμοτάρχης του κράτους είναι δικός μου άνθρωπος, ούτε θα καταλάβεις πώς θα πας μέσα!

Πάντως και φέτος γιορτάσαμε τη γέννηση του Θεανθρώπου και στολίσαμε τους δρόμους και χαρήκαν τα παιδιά και χαρήκαν και οι μεγάλοι Τι καλά, τι καλά, τι καλά! Δεν σκοτιστίκαμε με τον τόπο και τον χρόνο γέννησης του πτωχού πλήν τίμιου Αριστοτέλη, διότι μπορεί να ήταν πατριώτης μας αλλά ουδεμία σύγκριση τα «ηθικά νικομάχεια» με τα συγγράμματα των Ναούμ και Αβακούμ, δύο εκ των πολύ σπουδαίων μικρών, πλην σοφοτάτων προφητών.

Τους συγκεκριμένους προφήτες-συγγραφείς είχε τιμήσει με ειδική πλακέτα βάρους τριών κιλών και το 5ο Κτελ του Τελ Αβίβ. Μεγάλη διεθνής διάκριση. Ο Αριστοτέλης τις μόνες διακρίσεις που έχει είναι η διδασκαλία των 11.500 σελίδων συγγραμμάτων του στα πανεπιστήμια της Μόσχας, της Μαδρίτης, του Πεκίνου, της Οκλαχόμα, του Καράκας, του Ντακάρ, των Παρισίων, της Βιέννης, του Ελσίνκι, του Τορόντο, του Ιρκούτσκ, του Καΐρου, του Λονδίνου, του Εδιμβούργου, της Βομβάης, της Τζακάρτα, της Μανίλα, του Σικάγου, της Βουδαπέστης, της Πράγας, του Ραμπάτ, του Κατμαντού, της Θεσσαλονίκης, του Ριάντ, του Ντίσελντορφ, της Στοκχόλμης, του Μεξικού, της Άγκυρας, του Όσλο, της Γκουανταλαχάρα, της Λυών, του Βανκούβερ, του Καράτσι, του Άμστερνταμ, της Συγκαπούρης, της Λισαβόνας, του Ναγκασάκι, του Σίδνεϊ, του Κέιπ Τάουν, του Λορέντσο Μαρκές, του Μπουένος Άιρες, της Μπογκοτά, του Ανκορέιτζ, της Βοστώνης, της Ουάσιγκτον, της Ζυρίχης, του Μιλάνου, της Κρακοβίας, του Κιέβου και της Οζάκα. Άντε και σε άλλες τόσες που δεν μου έρχονται στον νου.

Απολύτως πουθενά αλλού δεν αναγνωρίζεται ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Αισχύλος. Ε, δεν περιμέναμε και κάτι περισσότερο από αυτούς τους φαφλατάδες. Να φαντασθείτε πως δεν τους διδάσκουν στα Δημοτικά, παρά μόνον στα πανεπιστήμια. Αρκετά, σιγά να μην φωταγωγήσουμε τους δρόμους γι’ αυτούς τους παγκόσμιους νάνους.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες