Ο Σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος

Ο Σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος

Ο Σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 588 ΦΟΡΕΣ

Η ψυχή και η πολύχρονη διακονία του στο νησί των Λειψών της Δωδεκανήσου

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου


Αξίζει να αναδεικνύουμε στο σύγχρονο κόσμο και στις νεότερες γενιές των κληρικών την προσφορά και το έργο ιερέων που σημάδεψαν κυριολεκτικά την ιστορία του τόπου που υπηρέτησαν.Μια τέτοια μορφή είναι και ο Αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου π. Νικηφόρος Κουμουνδούρος από τους Λειψούς Δωδεκανήσου.

Ο ευγενής, χαρούμενος και σεβάσμιος πολιός Γέροντας γεννήθηκε το 1932 στο νησί Λειψώ, που είναι κοντά στο ιερό νησί της Πάτμου. Το νησί πνευματικά ανήκει στην Εξαρχεία και στον εκάστοτε ηγούμενο της Μονής του Ευαγγελιστή Ιωάννη και όπως όλα τα Δωδεκάνησα στην πνευματική κυριότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Από μικρό παιδί αγάπησε το Χριστό και την Εκκλησία Του. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και την Πατμιάδα, ιστορική σχολή, Γυμνάσιο εξατάξιο της εποχής του. Η Πατμιάδα Σχολή, είναι γνωστό ότι βρίσκεται πάνω από το σπήλαιο της Αποκάλυψης και έχει, στη μακρόχρονη λειτουργία της, προσφέρει πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς, λόγιους, θεολόγους και μεγάλους συγγραφείς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Αφού αποφοίτησε έκανε ένα χρόνο δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι του Ηγαπημένου Ευαγγελιστή του Κυρίου μας Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Το έτος 1957 χειροτονήθηκε Διάκονος στην Κάλυμνο από το μακαριστό και καλοκάγαθο και ελεήμονα Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυρό Ισίδωρο Αηδονόπουλο Κωνσταντινουπολίτη. Από τον ίδιο Αρχιερέα χειροτονείται πρεσβύτερος ιερομόναχος στην Κάλυμνο το 1959. Υπηρέτησε αρχικά στην Πάτμο και στα γύρω νησιά της και από το 1962 μέχρι και το 2016 που παραιτήθηκε λόγω γήρατος. Για 55 συνεχόμενα χρόνια υπηρέτησε τη γενέτειρά του, τους Λειψούς. Ο κεντρικός ναός είναι του Ευαγγελιστή Ιωάννη που δεσπόζει μεγαλόπρεπα από την είσοδο του λιμανιού.

Όμως η Λειψώ είναι πασίγνωστη για το προσκύνημα της Παναγίας του Χάρου, που εορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η Παναγία, αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κρατάει στο χέρι της τον Εσταυρωμένο Χριστό, αντί για το βρέφος και έσωσε τον κόσμο και τα μικρά παιδιά από τη θανατηφόρα πανδημία. Είναι πολύ θαυματουργή και χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται. Επίσης κάθε χρόνο στη Χάρη της ανθίζουν τα ξερά κρινάκια, που βρίσκονται τοποθετημένα στη θαυματουργή εικόνα της.

Το νησί των Λειψών ανέδειξε με έργα πνοής η μορφή του λαοπρόβλητου και πολύ αγαπητού πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου. Στα 55 αυτά χρόνια της ιερατικής του ζωής στο νησί έκτισε 16 παρεκκλήσια με αίθουσες, κελιά, τουαλέτες. Δημιούργησε το «Νικηφόρειο» μουσείο εκκλησιαστικό-λαογραφικό με αξιόλογα εκθέματα. Έφτιαξε 16 οικήματα, Νηπιαγωγείο, κατοικία ιατρού, Ιατρείο, κατοικία ιερέως και αρκετά από αυτά ενοικιάζονται σαν περιουσία της εκκλησίας των Λειψών. Το 1970 έγινε Αρχιμανδρίτης από το Μητροπολίτη Νεαπόλεως Διονύσιο.

Είναι συγγραφέας 17 βιβλίων με ιστορικό, οδοιπορικό, πατριωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Αναγνωρίστηκε επίσημα η μεγάλη εκκλησιαστική και πατριωτική του προσφορά. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον παρασημοφόρησε, ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Κων/νος Τσάτσος. Η εκκλησία της Κύπρου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως και ο προκάτοχός του Δημήτριος με έπαινο και με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του οικουμενικού θρόνου το 1983 και 1995. Φορείς και σύλλογοι έγραψαν και τίμησαν το χαμογελαστό και ανεξίκακο π. Νικηφόρο Κουμουνδούρο.

Τον γνώριζα από μαθητής της Πατμιάδας το 1979 και παραμένει ο ίδιος, όρθιος λειτουργός, αεικίνητος, προσευχόμενος και παρών στις χαρμολύπες της αγαπημένης του πατρίδας, του όμορφου νησιού των Λειψών. Είχα τη χαρά να τον προσκαλέσω στις εορταστικές εκδηλώσεις των Τριών Ιεραρχών στο ναϋδριο του πανεπιστημίου Αιγαίου, που από το 1989 με τη Χάρη του Θεού υπηρετώ ως πρώτος εφημέριος του στη Ρόδο.Προεξήρχε του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας μαζί με τον εκλεκτό λόγιο πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Αιγίδη από τα Κύμινα της Μητροπόλεως Βερροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τον φιλοξενήσαμε με αγάπη και ήταν Θεού συγκατάβασις να σωθεί από πιθανό καρδιακό επεισόδιο στη Ρόδο.

Τιμήθηκε από τον ναό μας, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ειδική εκδήλωση που του αφιερώσαμε στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία». Του προσφέρθηκε ειδική πλακέτα και έπαινος με την παρουσία επισήμων, κληρικών, Δημοτικών Αρχόντων και του συλλόγου Πατμίων της Ρόδου, Λειψιώτες και ο δήμαρχος Λειψών, που ήλθε ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Υπήρχαν επίσης χορευτικά παραδοσιακά σχήματα και μουσική. Επίσης στο τέλος έγινε για όλους δεξίωση. Όλες οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν από τον τοπικό Τύπο και το εκκλησιαστικό κανάλι «t.v Θάρρι» με μεγάλη εμβέλεια.

Με αφορμή το πρόσφατο συγγραφικό έργο του πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου με τον τίτλο «Ποικίλα και Διάφορα Λογισμού Ενθυμήματα και Χριστιανικά Σαλπίσματα» που με ειδική αφιέρωση μου έστειλε, συγχαίρω και καμαρώνω τον ακούραστο εργάτη του αμπελώνα του Κυρίου μας. Περιλαμβάνει γνωμικά, παροιμίες, λαϊκές ρήσεις, ιστορικές αναφορές και χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες πνευματικές.
Η γλυκιά μορφή του σεβάσμιου Γέροντα πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου, που έγραψε ιστορία και σελίδες παρουσίας και έργων μοναδικών στους Λειψούς, μας δίνει το ωραίο παράδειγμα μίμησης και πρότυπο ευλαβούς και αφοσιωμένου εργάτη στον αμπελώνα του Κυρίου μας.
Πολύχρονος, υγιής και πάντα χαμογελαστός και δυνατός, αγαπητέ μας πατέρα Νικηφόρε.
Την ευχή σου να έχουμε στη ζωή μας.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους