Ηλίας Τσέρκης: Με το εμβόλιο κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό

Ηλίας Τσέρκης: Με το εμβόλιο κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό

Ηλίας Τσέρκης: Με το εμβόλιο κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 555 ΦΟΡΕΣ

Στόχος είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου

Έτοιμος να εμβολιαστεί μόλις έρθουν στο νησί μας τα πρώτα εμβόλια είναι ο ιατρικός κόσμος και στη Ρόδο, και μάλιστα ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το 80% των μελών του συλλόγου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ειδικότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η στιγμή που ξεκινά η αντεπίθεση της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό και προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μία στιγμή που βάζουμε τέλος και… κλείνουμε την πόρτα στους χιλιάδες θανάτους στη χώρα και στα εκατομμύρια παγκοσμίως που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο κ. Τσέρκης αφού τόνισε ότι πρέπει να μιμηθούμε το παράδειγμα της προέδρου της δημοκρατίας του πρωθυπουργού και άλλων που ήδη εμβολιάστηκαν, έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τα εμβόλια θα βρίσκονται στην περιοχή μας στις 7 ή 8 Ιανουαρίου.

Οι γιατροί δίνουν το παράδειγμα

«Ως γνωστόν η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί. Ως ιατρικός σύλλογος δώσαμε κάποια στοιχεία στο υπουργείο υγείας για το πόσοι γιατροί-μέλη μας πρόκειται να εμβολιαστούν. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι ο μοναδικός που πρέπει να φοβάται ο κορωνοϊός είναι ο εμβολιασμός και ουδείς άλλος.

Γι’ αυτό ξεκινάμε εμείς οι γιατροί ως στρατιώτες της πρώτης γραμμής να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στα πλάνα μας είναι κάποιοι γιατροί που κατέχουν κάποιες θέσεις ή είναι αιρετοί να εμβολιαστούν δημόσια για να γίνει άρση όλων των υποψιών, ότι οι ίδιοι οι γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν.

Αυτό δεν είναι αληθές, εμείς πρώτοι θα δώσουμε το παράδειγμα προς την κοινωνία και την καλούμε να μας μιμηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΡ και υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η επιτυχία του εμβολιασμού στον τουρισμό, καθώς θα «μετρήσει» αυτό για τον προορισμό μας.

«Ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου για δύο λόγους. Και για να έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων προορισμών, όσον αφορά τον τουρισμό γιατί είναι ένα στοιχείο που όλοι εμείς θα το επικαλεστούμε προκειμένου να αποδείξουμε ότι ο προορισμός νότιο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Ρόδος είναι ίσως ο ασφαλέστερος προορισμός.

Και γιατί έχουμε την παρακαταθήκη της πρόσφατης τουριστικής περιόδου, καθώς δώσαμε με επιτυχία τις εξετάσεις. Πέρα από το ότι προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο ανοίγουμε και πόρτες προς τον τουρισμό και την οικονομία με ευρύτερα οφέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 240 γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες, σε ένα ποσοστό 80% των μελών.

Ναι ή όχι στο εμβόλιο;

Ο κ. Τσέρκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα διαδίδονται αναφορικά με το εμβόλιο, τα οποία έχουν διχάσει την κοινωνία θέτοντας το ερώτημα αν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι. «Θέλω να επισημάνω ότι η καχυποψία που υπάρχει από μερίδα των συμπολιτών είναι κατανοητή, ωστόσο έχω παρατηρήσει ότι η συζήτηση που έγινε για το αν πρέπει να φορά κανείς μάσκα έχει μετακυλιστεί στο αν πρέπει να εμβολιαστεί κανείς και αν είναι κάποιος ωφελημένος.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι όλα υπερ του εμβολιασμού, και είναι μόνο ένα σημείο που θέλουμε λίγο χρόνο για να το διασταυρώσουμε δηλαδή αν αυτός που θα εμβολιαστεί θα είναι σε θέση να μην έχει μεταδοτικότητα αν κολλήσει τον ιό. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα» τόνισε για το θέμα και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια της pfizer biontech, της Moderna που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και της astra Zeneca που θα έρθουν το Φεβρουάριο, χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα η οποία είναι ο τρόπος φύλαξης και διάθεσης στο κοινό.

Σημειώνεται ότι και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν η αρχική ποσότητα εμβολίων που θα έρθουν στο νησί θα επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Δηλαδή να εμβολιαστούν οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, οι φαρμακοποιοί ,κτηνίατροι κ.α. και για το λόγο αυτό αναμένουν την επίσημη ενημέρωση για το πόσα θα είναι τα εμβόλια ώστε να γίνει και ο σωστός προγραμματισμός.

Μάλιστα κάλεσε τις τοπικές αρχές και τους φορείς να είναι όπως είπε οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν ως ένα παράδειγμα προς μίμηση στο ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν παρενέργειες

Ερωτηθείς ο κ. Τσέρκης για τις παρενέργειες των εμβολίων καθώς και αν αυτά πρέπει να γίνουν από άτομα με υποκείμενα νοσήματα απάντησε: «Θέλω να τονίσω την ασφάλεια που υπάρχει και όποια παρενέργεια παρουσιαστεί είναι αντιμετωπίσιμη.

Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι βραχυπρόθεσμου και όχι μακροπρόθεσμού χαρακτήρα όπως καποιοι πρόσφατα τονίζουν. Οι δοκιμές έγιναν σε πολύ μεγάλη κλίμακα και ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να υπάρχει παρενέργεια που δεν έχει γίνει αντιληπτή.

Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός ωστόσο πρέπει να υπάρχει μία συναπόφαση μεταξύ θεράποντος ιατρού και πολίτη. Πολλοί θεωρούν ότι επειδή παρουσίασαν κάποια στιγμή μία αλλεργία αυτό είναι αντένδειξη για να γίνει ο εμβολιασμός τους. Αυτό δεν είναι απόλυτο.

Οι γιατροί του ΙΣΡ είναι πολύ ψηλά σε γνώσεις και μπορούν να συμβουλέψουν τους πολίτες. Δε χρειάζεται κανείς να είναι αιρετικός απλά να πει όλα τα δεδομένα στο γιατρό του και μαζί να πάρουν την απόφαση. Αν δηλαδή πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι.

Αυτή τη στιγμή η αντένδειξη του εμβολιασμού είναι σε άτομα κάτω των 16 ετών και σε εγκυμονούσες ή γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού».

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τα μέτρα προστασίας

Παράλληλα σε ερώτηση αν θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Τσέρκης απάντησε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να συνεχίσουν να έχουν κυρίαρχο ρόλο και δεν πρέπει να τα λησμονούμε. «Αυτό θα συνεχίσει για μερικούς μήνες ακόμα μπορεί και χρόνο και αυτό που θέλουμε να δούμε όπου γίνει ο εμβολιασμός είναι τι χαρακτηριστικό θα έχει ο ιός. Την 33η και 34η μέρα υπάρχει ανοσία.

Όποιος κάνει το εμβόλιο δε σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα ή δύο θα έχει ανοσία. Εννοείται ότι θα πρέπει να προσέχει. Όσοι εμβολιαστούν είτε δε θα νοσήσουν είτε θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα δε σημαίνει ότι δεν έχουν μεταδοτικότητα» δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει μία πολύ καλή διαχείριση της κατάστασης, καθώς όπως είπε όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα όπως ανοσμία, απώλεια γεύσης βήχα και πυρετό πηγαίνουν κάνουν το τεστ και δε συνωστίζονται στα ιατρεία.

«Υπάρχει μία πολύ καλή διαχείριση, αξιοζήλευτη και θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες γι’ αυτή την υπεύθυνη στάση, κάτι που αποδεικνύει ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουν μειώσει τη νοσηρότητα για όλες τις παθήσεις και τις μικροβιακές λοιμώξεις. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν εστίες με πολλά περιστατικά και έχουμε και στην γειτονιά μας, την Κάλυμνο.

Δε χρειάζεται εφησυχασμός γιατί ο κύριος εχθρός είναι να μην τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και να νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Αν μειωθεί η θερμοκρασία θα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.

Υπάρχει κόπωση σε όλους, υπάρχει η ανασφάλεια για το μέλλον ωστόσο δεν ασπάζομαι ελάχιστους που θέλουν να διαφοροποιηθούν όταν η επιστήμη έχει δώσει απαντήσεις. Να δείξουμε υπεύθυνη στάση, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα υπάρξουν αποτελέσματα» είπε για το θέμα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Σε ερώτηση για τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν, προς εξυπηρέτηση του κοινού, τόνισε ότι αυτά καθοριστούν ανάλογα με τις ανάγκες και θα ανακοινωθούν για να ενημερωθεί το κοινό.

«Υπάρχουν τα κέντρα υγείας του νησιού της Ρόδου και υπάρχει και το περιφερειακό ιατρείο Ιαλυσού. Αυτά θα είναι τα αρχικά κέντρα εμβολιασμού, ωστόσο ανάλογα με την ποσότητα των εμβολίων που θα έρθουν στην περιοχή μας θα λειτουργήσουν και εμβολιαστικά κέντρα. Αν έχουμε δηλαδή μία επάρκεια εμβολίων 20.000 δόσεων για να εμβολιαστεί η δημοτική ενότητα Ρόδου θα χρειαστούμε δέκα εμβολιαστικά κέντρα και το στηρίζουμε στο ότι χρειάζονται 10 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για το κάθε περιστατικό, και υπολογίζουμε 48 άτομα ανά εμβολιαστικό κέντρο, δηλαδή 480 τη μέρα και άρα 10.000 το μήνα.

Στο κομμάτι των μικρών νησιών και των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων στο νησί της Ρόδου ήδη είναι ανεπτυγμένη η πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς υπάρχουν οι δομές και μπορεί ο κόσμος να απευθύνεται. Σε αυτά τα μέρη δεν υπάρχει ζήτημα. Υπάρχει πρόβλημα εκεί που υπάρχει συνωστισμός και γι’ αυτό λέμε ότι στην πόλη της Ρόδου στο κέντρο υγείας Ρόδου θα αναπτυχθούν δύο εμβολιαστικά κέντρα, ένα στην Ιαλυσό και βέβαια υπάρχουν δύο με τρία πολυιατρεία που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και αν χρειαστεί θα μπουν και αυτά στη μάχη του εμβολιασμού ώστε να εμβολιαστεί έγκαιρα ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Τσέρκης.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων