Κοσμάς Σφυρίου: Το πλήθος των αναρτήσεων για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα social media

Κοσμάς Σφυρίου: Το πλήθος των αναρτήσεων  για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα social media

Κοσμάς Σφυρίου: Το πλήθος των αναρτήσεων για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα social media

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 275 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες, έληξε στο τέλος του 2003. Μέχρι τότε, ελληνικός λαός του έδωσε εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης 5 φορές (το 1981, το 1985, το 1993, το 1996 και το 2000).

Με την εμπιστοσύνη τους οι Έλληνες, τόσες φορές, απέδειξαν ότι «αγκάλιασαν» τις πολιτικές του Κινήματος. Από τότε έχουν περάσει 17 χρόνια. Τότε μόλις είχαν γεννηθεί οι νέοι και οι νέες, που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι σημερινοί 30άρηδες τότε ήταν μόνο 13 ετών και φυσικά δεν γνώρισαν ποτέ τις κοινωνικές, οικονομικές και λοιπές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Για την ελληνική νεολαία λοιπόν, που δεν έχει βιώματα εκείνων των χρόνων, όσα γράφονται εδώ και τόσους μήνες στα social media, γίνονται αντικείμενα αστεϊσμού. Όμως, για τους γνωρίζοντες απηχούν νοσταλγία, για τη διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κάποιοι αναρτούν φράσεις του τύπου: «ΠΑ.ΣΟ.Κ. σώσε μας!» Και κάποιοι άλλοι «θα φύγουν τα σύννεφα, θα βγει πάλι ο ήλιος» ή «ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλα πάρε με από δω»...

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θέλοντας να εξορκίσουν τα δεινά, που σήμερα βιώνουν καθημερινά, καταφεύγουν στην εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν είναι δυνατόν, να αναλυθούν σε ένα συντομογράφημα όσα προσέφεραν οι κυβερνήσεις του Κινήματος: - στον ελληνικό λαό, με τις κοινωνικές και εισοδηματικές πολιτικές του και τη θεμελίωση «κοινωνικού κράτους».
• στη χώρα, με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, με τα έργα και τις αναπτυξιακές πολιτικές του, με παράλληλη κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων,

• στη Δημοκρατία, με την εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού και πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα,
• στις ελληνικές οικογένειες με ισότητα των φύλων, με σύγχρονο οικογενειακό δίκαιο και τόσα άλλα...

Γενικά είναι το κόμμα, που το όνομά του συνδέθηκε με μεγάλες προοδευτικές τομές και μεταρρυθμίσεις, που άλλαξαν την πορεία της χώρας μας.
Το 2009, όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνησή του βρέθηκε σε «ναρκοθετημένο» πεδίο. Βρέθηκε με τη βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια

Η Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή είχε κυβερνήσει 6 χρόνια, περίπου (το 2004, μέχρι και το 2009) και είχε «εκτροχιάσει» την ελληνική οικονομία:
• παρέδωσε το δημόσιο χρέος 129,7% του Α.Ε.Π, από 94,5% που παρέλαβε,
• παρέδωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,4% του Α.Ε.Π, από 3,5% που παρέλαβε,
• παρέδωσε ύφεση της οικονομίας - 2,3%, από ανάπτυξη + 4,7% που παρέλαβε.

Και όμως ο ελληνικός λαός θεώρησε ως μοναδικό υπεύθυνο για την οικονομική κρίση το ΠΑ.ΣΟ.Κ., - το τιμώρησε με 4,7% τον Γενάρη του 2015 και με 8,1% στις εκλογές 2019 - και έδωσε «ασυλία» στη Ν.Δ., η οποία τώρα κυβερνά, πάλι, τη χώρα μας. Η εκλογική βάση του «λεηλατήθηκε», κυρίως από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με άκρατη δημαγωγία και ψεύτικες υποσχέσεις, που έμειναν στα λόγια.

Είναι απόλυτα άδικο, να θεωρείται, ακόμη και σήμερα, (από τους παλαιότερους, αλλά και από τη νεότερη γενιά, που δεν τα βίωσε αυτά) μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπεύθυνο για κάθε κακό που συνέβη στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, κατά τη δεκαετία 2010 -‘19, κατά την οποία τα οκτώ (8) χρόνια πρωθυπουργοί ήταν ο Α. Σαμαράς και ο Α. Τσίπρας.

Θα μου πείτε συνήψε δανειακή σύμβαση, με αντιλαϊκούς όρους του 1ου μνημονίου.
Ναι. Αλλά κι εκείνοι που είχαν σηκώσει τα αντιμνημονιακά «λάβαρα», εφάρμοσαν τα δικά τους μνημόνια: η Ν.Δ .εφάρμοσε το 2ο μνημόνιο, εγκαταλείποντας τα «Ζάππεια» και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- που υπόσχετο να «σκίσει» το 2ο μνημόνιο, με ένα άρθρο, σ’ ένα νόμο, υπέγραψε και εφάρμοσε το 3ο μνημόνιο, με σκληρότερους όρους.

Όμως, αυτά τα κόμματα δεν «πλήρωσαν τίμημα» για τις μνημονιακές πολιτικές τους...
Καθώς περνούν τα χρόνια και βρισκόμαστε σήμερα στην «καρδιά» της πανδημίας, ο ελληνικός λαός εκτιμά - τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε - το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ίδρυσε και συγκρότησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τα εισοδηματικά, τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα, που απέκτησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις οκταετίες 1982 - 1989 και 1994 - 2003. Τότε έκανε πράξη το σλόγκαν «Αλλαγή».

Γι’ αυτό έχει ψηλή δημοφιλία. Γι’ αυτό πολλά απ’ όσα αναρτώνται-κατά τους τελευταίους μήνες-στα social media «φέρτε πίσω το ΠΑΣΟΚ» και άλλα παρόμοια, απηχούν τη νοσταλγία εκείνων των οκταετιών. Θα μου πείτε βέβαια, ότι η ψηλή δημοφιλία του Κινήματος, με το σλόγκαν «νέα Αλλαγή», μέχρι σήμερα δεν αποτυπώθηκε σε ψήφους. Όμως, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό - Κίνημα Αλλαγής έχει βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές «ρίζες» και μέσα στο έδαφος των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων, που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, είναι «στο χέρι τους» να μεγαλώσει τόσο, που να «δώσει τους καρπούς» της νέας Αλλαγής, με προοδευτική διακυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες