Απερρίφθη η αίτηση πρώην διευθυντή τράπεζας ως ανυποστήρικτη

Απερρίφθη η αίτηση πρώην διευθυντή τράπεζας ως ανυποστήρικτη

Απερρίφθη η αίτηση πρώην διευθυντή τράπεζας ως ανυποστήρικτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 745 ΦΟΡΕΣ

Απορρίφθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ως ανυποστήρικτη η έφεση που είχε ασκήσει ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 8 ετών για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο 62χρονος που στις 9 Νοεμβρίου 2020 είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στο οποίο είχε προσφύγει, θα επιστρέψει στη φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην διευθυντής απέστειλε έγγραφο προς το δικαστήριο με το οποίο ζητούσε την αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του καθώς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρει και οι συνθήκες της πανδημίας δεν του επιτρέπουν να εμφανιστεί ενώπιόν του.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και έτσι η έφεση απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη. Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και 69χρονος συνέταιρος στην επιχείρηση που διέθετε ο πρώην διευθυντής, για τον οποίο το δικαστήριο διέκοψε και θα αποφανθεί σήμερα.

Ο 69χρονος πρωτόδικα είχε κριθεί αθώος για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχος χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 62χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε REPO, δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρισε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

Η δίκη
Η υπόθεση είχε εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και ο 62χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε στην παραπάνω ποινή (ισόβια κάθειρξη και οχτώ χρόνια κάθειρξη) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη του πρώην διευθυντή από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όπως κατηγορείται του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 69χρονου συνέταιρού του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 και με αυτή καταδικάστηκε ο πρώην διευθυντής στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 67χρονο συνέταιρο και συγκατηγορούμενό του, στον οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το δικαστήριο.

Ο πρώην διευθυντής αν και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος έστω και με περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου).

Το αίτημά του αυτό έγινε δεκτό τον Νοέμβριο του 2020 καθώς όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα και με τις διατάξεις των νόμων του νέου Ποινικού Κώδικα ο 62χρονος πληρούσε τις προϋποθέσεις και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην διευθυντή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα, το πρώτο πενθήμερο, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων