Ειδήσεις... από το παρελθόν

Ειδήσεις... από το παρελθόν

Ειδήσεις... από το παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 336 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Aντώνης Ν. Βενέτης

Μια πυρκαγιά στην Τρίπολη, ένα θανατηφόρο περιστατικό στον Δομοκό μεταξύ παιδιών 10 ετών!

Μια θρησκευτική πανήγυρις στην Κεφαλονιά. Ο Βασιλεύς Γεώργιος επισκέπτεται τις προσαρτηθείσες περιοχές της Άρτας. Ο Γιατρός Αν. Παπαναστασίου συλλαμβάνεται από τους Τούρκους στη Χαλκιδική. Θάνατοι, γάμοι Ελλήνων και φοιτητές της διασποράς και του μικρού Ελληνικού Βασιλείου.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στο Άγιο Όρος. Η Κυπριακή αδελφότητα της Αιγύπτου συνδράμει γενναίως την εκπαίδευση στη γενέτειρά τους. Ο Αριστοτέλης Ρωμαΐδης, της είδησης της 9-1-1882, κατάγονταν από την Κόνιτσα. Ληστείες και απαγωγές στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ένας Ούγγρος μηχανικός εποπτεύει τις εργασίες της τομής του Ισθμού της Κορίνθου.

Αυτές είναι οι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος αλιευμένες από αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα, που βρίσκονται στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου.

Οι ειδήσεις
ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 3-9-1881.
Εν Τριπόλει τη 3 Αυγούστου 1881. Υπό το κράτος μεγάλης συγκινήσεως άμα και ταραχής σας γράφω· διότι η Τρίπολις, ακηδεία των αρμοδίων αρχών, εγένετο παρανάλωμα του πυρός.
Η όψις αυτής παριστά ερείπια υπό τα οποία εξέρχεται καπνός… το εσπέρας του Σαββάτου… εξεράγη πυρκαϊά εις εν των μεγαλυτέρων παντοπωλείων της Τριπόλεως… του κ. Αθαν. Μουζακιώτου, […] ούτω η πυρκαϊά αφεθείσα ελευθέρα… κατακαύσασα τας μεγάλας οικίας των κ.κ. Λαιμέων, Μουζακιώτου, Αναστ. Παπαζαφειροπούλου, Βογγοπούλου και Αναστασιάδου όλα δε τα μαγαζεία των παντοπωλών οίον των κ.κ. Καστριτών, Αθ. Ιωάννου και Σωτηρίου, Κονδύλη, Κουροπούλου, Καλλιαντζοπούλου, Μουζοπούλου, Σαραντάρη και Δημ. Π. Δημητρίου· τα εμπορικά των κ.κ. Δημητριάδου, Χρήστου Γεσίμη και Γ. Σχίζα· […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 8-9-1881. Εν Σκαρμίτση του Δομοκού δεκαετής μαθητής Θεμ. Παπαθανασίου καλούμενος εφόνευσε εντός της σχολής κατόπιν έριδος τον συμμαθητήν του Αθ. Δημόγια.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 26-9-1881. Η εν τη κωμοπόλει Πεσάδος του δήμου Λειβαθούς της νήσου Κεφαλληνίας η Ιερά Μονή του Εσταυρωμένου επανηγύρισεν εφέτος την 14.9, επέτειον εορτής αυτής, λαμπρώς. Την ιεράν λειτουργίαν ετέλεσε προσκληθείς ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Καμποθέκρας εκφωνήσας μετά το Ιερόν Ευαγγέλιον και λόγον διδακτικώτατον εις το πολυπληθές αυτού ακροατήριον.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 2-10-1881. Την ημέραν καθ’ ήν ο βασιλεύς μετά της συνοδείας αυτού διήρχετο εκ της βαρυπενθούσης επί τη στερήσει της ανεξαρτησίας της Πρεβέζης, αι τουρκικαί αρχαί ηθέλησαν να εμποδίσωσι τους κατοίκους της να εξέλθωσιν εις το παράλιον και να επιβώσι λέμβων.
Οι κάτοικοι όμως έδειξαν σταθεράν απόφασιν και απήντησαν ότι αυτοί θα εξέλθουσι… Μετά ωριμωτέραν σκέψιν αι τουρκικαί αρχαί εθεώρησαν φρόνιμον να μην τραχύνωσι τα πράγματα και άφησαν ελεύθερον τον λαόν να εξέλθη. Ο λαός σύμπας εξήλθεν επί των προκυμαιών και επί των λέμβων. Οι εν ταις λέμβοις περιεκύκλωσαν το φέρον τον βασιλέα και πρωθυπουργόν του σκάφος, εις ό ητένιζον μετά πικραμένης καρδιάς.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 8-10-1881. Ο βασιλεύς κατά την περιοδείαν του εν τω προσαρτηθέντι τμήματι της Ηπείρου έστη εν τη ωραία και μεγαλοπρεπή κώμη των Τζουμέρκων Πράμαντα, εκ της οποίας είδεν την περίδοξον και περιπόθητον πόλιν των Ιωαννίνων και την περιβρέχουσαν αυτήν Παμβώτιδα λίμνην, […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 1-12-1881. Μεταξύ των εξ Ιερισσού αποσταλέντων εις Θεσσαλονίκην κατόπιν χαλκευθείσης σκευωρίας κατά των φιλησύχων κατοίκων της Χαλκιδικής συγκαταλέγεται και ο έλλην πολίτης ιατρός κ. Αν. Παπαναστασίου εκ Λεβαδείας και ερρίφθη και ούτος εις τας φυλακάς, ενώ κατά τα συμβάντα τω 1877 και 1878 περί ών πρόκειται ευρίσκετο εν Ελλάδι.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 11-12-1881. Ανθηρά την ηλικίαν και πριν ή έτι παρέλθη το έτος του υμεναίου αυτής απεβίωσεν εν Ιωαννίνοις… η σύζυγος του εκεί δικηγόρου κ. Ι. Τατσοπούλου Φωτεινή, το γένος Σκουμπουρδή. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 14-12-1881. Προχθές το εσπέρας ετελέσθησαν εν τω ναώ των Αγίων Αποστόλων του εν Κυψέλη κτήματος Κανάρη και εν στενώ οικογενειακώ κύκλω οι γάμοι του εκ Χίου κ. Δημητρίου Ι. Ροδοκανάκη μετά της δεσποινίδος Δεσποίνης Θρ. Κανάρη. Παράνυφος ήν ο ταγματάρχης της Οικονομίας Ιω. Χωματιανός.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 17-12-1881. Χθες και έτερος προσετέθη διδάκτωρ εις τον πρώτον της Ατταλείας του κ. Β. Θεοφανίδου μετ’ ευδοκίμους εξετάσεις ανακηρυχθέντος διδάκτορος της Νομικής μετά του βαθμού λίαν καλώς. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 18-12-1881. Χθες δους τας νενομισμένας εξετάσεις ενώπιον των καθηγητών της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου ο εκ Νεγάδων του Ζαγορίου κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης έτυχε διδακτορικού διπλώματος. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 18-12-1881. Ο εκ Νιβάνης της Ζαγοράς Τεπελενίου τελειόφοιτος της Ιατρικής κ. Δημήτριος Χαρίτος… εκρίθη άξιος διδακτορικού πτυχίου. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 21-12-1881. …Νέαν αρχαιολογικήν ανακάλυψιν, μεγάλως μέλλουσαν να συντελέση εις την διάλυσιν των αμφισβητήσεων των φιλολογούντων περί των έργων του μεγάλου αοιδού της αρχαιότητος Ομήρου, ποιήσατο εσχάτως ο γνωστός εις τον φιλολογικόν κόσμον διά την εν Άθωνι κατά το παρελθόν έτος ανεύρεσιν των ανεκδότων του Πατριάρχου Φωτίου συγγραμμάτων κ. Π. Ν. Ρόκκος, Κεφαλλήν.
Ο ακούραστος αυτός, όσω και ευτυχής Έλλην μεσαιωνοδίφης επιμόνους ποιούμενος τελευταίον ερεύνας προς συμπλήρωσιν σημειώσεων τινών, αφορωσών εις τας μετ’ ολίγον εκδιδομένας συγγραφάς του Φωτίου, ανεκάλυψεν εν τω θησαυροφυλακείω επισήμου Μονής κύλινδρον εκ παπύρου, επί της ετέρας επιφανείας του οποίου είναι ευκρινώς αντιγεγραμμένη η Οδύσσεια του θείου ποιητού. Το ανεκτίμητον τούτο κειμήλιον της αρχαιότητος αντεγράφη, ως εν αυτώ καταφαίνεται κατά την 117ην Ολυμπιάδα ήτοι το 308 π.Χ. επί άρχοντος Σιμωνίδου υπό Θεοφράστου τινός Αθηναίου, μετεκομίσθη δ’ εν Άθωνι τω 1428 υπό Ανδρονίκου αδελφού του τελευταίου Έλληνος αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, όστις αφιέρωσεν αυτά μετ’ άλλων τιμαλφών αντικειμένων εις την Μονήν, …Εν τω πολυτίμω τούτω ευρήματι εξηκριβωμένως καθορίζεται ο χρόνος, καθ’ όν ήκμασε ο θείος Έλλην ποιητής, η γενέτειρα πατρίς αυτού και αι πηγαί, όθεν ήντλησε τας θετικάς των αφηγήσεών του μαρτυρίας. (Φάρος της Μακεδονίας, 12-12-1881).

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 19-12-1881. Η προ εξ ετών συστάσα εν Αιγύπτω Κυπριακή αδελφότης προς εκπαίδευσιν του εν τη νήσω, Κύπρω αγροτικού πληθυσμού συνέστησεν εφέτος τέσσαρας σχολάς εν τοις τέσσαρσιν επαρχίαις αυτής, άς διευθύνουσιν ικανοί διδάσκαλοι, και εν αις φοιτώσιν ήδη 240 παίδες ποτιζόμενοι τα γλυκήτατα νάματα της ελληνικής γλώσσης και παιδείας και διδάσκονται τα προς τον Θεόν και την πατρίδα καθήκοντα αυτών. Όθεν λίαν αξιέπαινοι διά τούτο εισίν οι εν Αιγύπτω παρεπίδημοι Κύπριοι.

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 9-1-1882. Προχθές εσπέραν επί οιωνοίς αισίοις ετελέσθησαν… οι αρραβώνες της σεμνής και πλείστοις άλλοις πλεονεκτήμασι κεκοσμημένης δεσποινίδος Χαρικλείας Χ. Δροσινού μετά του κ. Αριστοτέλους Β. Ρωμαϊδου, ευπαιδεύτου νέου και εκ των ενταύθα κορυφαίων αριστοτεχνών της φωτογραφικής. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 9-1-1882. Γράφουσιν ημίν, εξ Ιωαννίνων… Ο Ιωάννης Καττής ουδεμίαν έχει είδησιν περί του αιχμαλωτισθέντος υιού του. Οι αιχμαλωτίσαντες αυτόν εισί Μπρουσκολίται, και ο αρχηγός αυτών καλείται Μπρούζος, τηλεγραφικώς ηγγέλθη εις την διοίκησιν, ότι ο ληστής Σταυρέκας, πολιορκείται δεινώς εις Λαμπανίτσαν υπό του Έλληνος Λακιώτου οπλαρχηγού Μήτσου Θύμιου Ζήκου, και ελπίζεται να παραδοθή εντός μικρού και να εξοντωθή και το τέρας τούτο, ούτινος τέσσαρες οπαδοί προσήλθον ήδη εις τας αρχάς και προσεκύνησαν. […]

ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 12-1-1882. Αφίκετο χθες και κατέλυσεν εις το ξενοδοχείο της Αγγλίας ο Ούγγρος μηχανικός κ. Bella Gester μεταβαίνων εις Κόρινθον, όπως εποπτεύη εν ταις εργασίαις της τομής του Ισθμού.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους