Η ταλαιπωρία των πολιτών για τη μεταβίβαση των ακινήτων

Η ταλαιπωρία των πολιτών  για τη μεταβίβαση των ακινήτων

Η ταλαιπωρία των πολιτών για τη μεταβίβαση των ακινήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρής
Δικηγόρος Ρόδου

Προς Τον κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κύριε Υπουργέ,
Αφορμή για τη σύνταξη αυτής της επιστολής διαμαρτυρίας υπήρξε το γεγονός ότι θέλησα να προβώ σε μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας λόγω γονικής παροχής. Πραγματικά δεινοπάθησα ταλαιπωρούμενος επί μήνες και ταλαιπωρούμαι μέχρι σήμερα για την έκδοση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταβίβαση, πλην όμως αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ αγωνίζομαι για διάστημα πέραν των 6 μηνών.

Η ταλαιπωρία αρχίζει από τη σύνταξη έκθεσης από πολιτικό μηχανικό ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση της άδειας ανέγερσης της οικοδομής έστω και αν αυτή έχει γίνει πριν από 20 χρόνια. Ακόμη και μία γωνιά του σπιτιού να έχει πέσει κάπως στραβά και αυτό θεωρείται παράβαση και πρέπει να πληρώσεις.

Τέλος πάντων, ας το προσπεράσουμε αυτό, ο άλλος δηλαδή, το κράτος θα σου πει «αφού έκανες παράβαση πλήρωνε και μη μιλάς». Εκεί όμως που αγανακτείς είναι ότι πρέπει να πάρεις βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ ότι δεν έχεις οφειλές. Η απορία και η αγανάκτησή μου οφείλεται στο γεγονός ότι εγώ δεν ήμουν ποτέ ασφαλισμένος στο ΙΚΑ αφού ως Δικηγόρος ήμουν ασφαλισμένος στο τότε Ταμείο Νομικών.

Η απορία αλλά και η αγανάκτησή μου οφείλονται στο γεγονός ότι επειδή πριν είκοσι και πλέον χρόνια απασχολούσα στο γραφείο μου προσωπικό θα πρέπει να πάρω βεβαίωση από 6 διαφορετικά τμήματα ότι δεν έχω οφειλές ως εργοδότης. Διερωτώμαι όμως εάν πράγματι είχα οφειλές δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζει ο ΕΦΚΑ και να έχει προβεί στη λήψη των αναγκαίων σε βάρος μου μέτρων;

Είναι δυνατόν τη σημερινή πλέον εποχή που όλα γίνονται και φαίνονται ηλεκτρονικά να ζητά η διοίκηση να αποδείξει ο πολίτης ότι δεν είναι οφειλέτης είτε στη Δ.Ο.Υ. είτε στον ΕΦΚΑ ή οπουδήποτε αλλού και ότι το ακίνητο το οποίο έχει προ εικοσαετίας, κτίστηκε ακριβώς με βάση τα τοπογραφικά και την άδεια οικοδομής;

Και αν ακόμα υποτεθεί ότι το Κράτος ή η Διοίκηση έχει αυτό το δικαίωμα ελέγχου, θα πρέπει να το υλοποιήσει το ίδιο μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς και να πράξει περαιτέρω τα δέοντα.

Κύριε Υπουργέ, αδυνατώ πραγματικά να πιστέψω ότι υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο πολίτης της υφίσταται ταλαιπωρία μηνών ή ετών προκειμένου να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο είτε λόγω δωρεάς είτε λόγω πωλήσεως. Διερωτώμαι δε αν αυτή είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας;

Κύριε Υπουργέ, ψηφίσαμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη διότι ορθά την πιστέψαμε και εξακολουθούμε να την εμπιστευόμαστε.
Θα πρέπει όμως να διορθώσει και τα κακώς κείμενα, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το Κράτος ως imperium είναι εκείνο το οποίο πρέπει να αναπτύξει τους μηχανισμούς του ώστε οι νόμοι να τηρούνται, για να εισπράττει κάθε νόμιμο έσοδο, αλλά και να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη να αποδείξει εκείνος ότι δεν είναι παραβάτης του πολεοδομικού κανονισμού, των φορολογικών και των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είμαστε πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους