Άστεγοι υπάρχουν αλλά αρνούνται να μεταφερθούν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Άστεγοι υπάρχουν αλλά αρνούνται να μεταφερθούν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Άστεγοι υπάρχουν αλλά αρνούνται να μεταφερθούν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 572 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για το επίδομα των 300 ευρώ

…Άρνηση να μεταφερθούν στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αυτές τις ημέρες, παρά την επέλαση του ψύχους και εδώ, διαπιστώνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου της Ρόδου, από συμπολίτες μας άστεγους ή με προβλήματα στέγασης.

Ως γνωστόν, τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννη Καμπούρη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη ότι παραχωρεί προσωρινά το κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, για να μεταφέρει εκεί ο Δήμος συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος είχε κάνει λόγο για εκατό συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στο νησί.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Καμπούρης είπε ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση αφού μόλις δύο άτομα έχουν πάει μέχρι στιγμής στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Είπε, χαρακτηριστικά: «Είναι ένας επίπονος αγώνας των υπηρεσιακών, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σεβασμό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, η ψυχολογία τους αυτή τη στιγμή τους λέει να μην «εγκαταλείψουν» τον χώρο στον οποίο βρίσκονται».

Εξήγησε, ακόμη, ο κ. Καμπούρης, ότι μπορεί να είναι προσωρινό αυτό που έκαναν με τον Δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, και τον Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά σ’ αυτές τις μονοψήφιες θερμοκρασίες καλό θα ήταν οι συμπολίτες μας αυτοί να πάνε στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για όλη την τρέχουσα εβδομάδα. Μάλιστα, η Διεύθυνση Καθαριότητας έχει καθαρίσει το κτήριο ενώ ο Δήμος τους έχουν εξασφαλίσει τροφή, κουβέρτες, θέρμανση κτλ.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι για τους αστέγους έχει βγει ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, δεκαοκτάμηνης διάρκειας, και αφορά στην επιδότηση ενοικίου και εργασίας. Αυτό το παρακολουθούν 20 νοικοκυριά και προσπαθούν μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σταμάτη, να το επεκτείνουν έτσι ώστε και τα υπόλοιπα 30 στο νησί να βρουν στέγη για 18 μήνες και να τους επιδοτήσει το Κράτος, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, για εργασία.

Πάντως, ο κ. Καμπούρης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, για όσους δεν μετέβησαν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και Σύλλογοι του νησιού είναι δίπλα τους, ειδικά αυτές τις ημέρες, και μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και οι κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης τους προμηθεύουν με τα απαραίτητα εκεί που θέλουν να βρίσκονται.

Δηλαδή, τροφή, κουβέρτες κτλ. Άλλωστε, επειδή οι συμπολίτες μας αυτοί είναι καταγεγραμμένα από τους κοινωνικούς λειτουργούς, γνωρίζουν και τις παθήσεις τους και φροντίζουν να προμηθεύονται τη συνταγογράφησή τους.

Κλείνοντας γι’ αυτό το θέμα ο κ. Καμπούρης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το πρόωβλημα το μεγάλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ψυχολογικό αφού οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν μία άρνηση για όλα και δεν πάνε στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που είναι καθαρό, ζεστό κτλ. γιατί πιθανώς θεωρούν ότι αν φύγουν από εκεί που βρίσκονται θα χάσουν τον χώρο τους, όπως λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί. Επίσης, εξήρε και τον ρόλο των Συλλόγων του νησιού που είναι συνέχεια στο πλευρό των ανθρώπων αυτών.

Για το βοήθημα
Όσον αφορά το βοήθημα των 300 ευρώ που θα χορηγήσει άπαξ ο Δήμος, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση και ενημέρωσε ότι και σ’ αυτό η προσπάθεια είναι τεράστια αφού περίπου 450 άτομα δεν έχουν φέρει δικαιολογητικά και συνεχίζουν τις οχλήσεις ώστε να πάρουν το βοήθημα.

Ακόμη, από την υπηρεσία έχουν βρεθεί 50 άτομα ανάμεσα σε εκείνους που κατέθεσαν αίτηση, που δικαιούνται ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) οι οποίοι δεν το γνώριζαν και προέκυψε μέσα από τη διαδικασία.
Τώρα, βρίσκονται στη φάση που η πρώτη επιτροπή σκανάρει τη διαδικασία ενώ η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα συνέλθει περίπου σε μία εβδομάδα θα βγάλει και το τελικό αποτέλεσμα με τις αιτήσεις, δηλαδή πόσες θα γίνουν δεκτές, στα τέλη του τρέχοντα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί περίπου 1188 αιτήσεις.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τη νέα εφαρμογή της Κοινωνικής Πολιτικής. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα στον Δήμο είναι ότι όταν βγαίνει ένας νόμος για τις θέσεις στάθμευσης των ΑμΕΑ, ο Δήμος συστήνει επιτροπή για να τον ελέγχει. Όλο αυτό έχει σταματήσει αφού όλα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Ο πολίτης θα αιτείται πλέον στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και ο υπάλληλος, από τον υπολογιστή του και με τη χρήση του Google earth, θα μπορεί να βλέπει αν δικαιούται τη θέση ο αιτών και που βρίσκεται αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας