Κορωνοϊός: οι μεταλλάξεις προκαλούν ενδοευρωπαϊκές αναταράξεις

Κορωνοϊός: οι μεταλλάξεις προκαλούν ενδοευρωπαϊκές αναταράξεις

Κορωνοϊός: οι μεταλλάξεις προκαλούν ενδοευρωπαϊκές αναταράξεις

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 125 ΦΟΡΕΣ

Η εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν έφτανε μόνο η μεταδοτικότητα που ώθησε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προβούν σε αυστηρά μέτρα και lockdown, έρχονται τώρα και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού να προκαλέσουν έμφραγμα στην ευρωπαϊκή αγορά, με δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις αυτές είναι ακόμα πιο μεταδοτικές και επικίνδυνες.

Κάθε εθνικό κράτος λοιπόν εντός ΕΕ προβαίνει βαθμηδόν σε νέα μέτρα που έχουν και μεγάλες συνέπειες στην εσωτερική Ευρωπαική αγορά. Πρώτη η Γερμανία, μετά τους ελέγχους ειδόδου στις διαβάσεις προς την Τσεχία και το Αυστριακό Τιρόλο έδιωξε χιλιάδες ανθρώπους. Η Τσεχία και οι εταίροι της κατηγορούν για τον λόγο αυτό τη Γερμανία για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οι εν λόγω περιοχές θεωρούνται από τη γερμανική αστυνομία και κατ’ επέκταση το γερμανικό κράτος περιοχές όπου υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη στα σύνορα με την Αυστρία βρίσκονταν περίπου 1200 άτομα και στα σύνορα με την Τσεχία 7.100, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι και στα δύο συνοριακά περάσματα είχαν ελεγχθεί συνολικά 37.362 άτομα.

Λόγω της συνοριακής διαμάχης, oι τέσσερις χώρες της ομάδας Visegrad ζήτησαν, σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Andrej Babis, από την ΕΕ να επέμβει δραστικά. «Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Γερμανίας είναι φυσικά μια παραβίαση της εσωτερικής αγοράς και μεγάλο πρόβλημα για όλους μας», είπε ο Babis ματά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ζήτησαν επίσης τη βοήθεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Η ομάδα του Visegrad αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1991, οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της άλλοτε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, συναντήθηκαν στον πύργο Βίζεγκραντ στο βόρειο τμήμα της Ουγγαρίας όπου και προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Τα προβλήματα λοιπόν, όπως βλέπουμε παρατείνονται και μάλιστα προκαλούν και εσωτερικές τριβές εντός της ΕΕ. Αν μη τι άλλο, θίγονται περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ.

Η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί μόνο εντός ΕΕ είναι τεράστια και δεν μπορεί να υπολογιστεί συνολικά μέχρι στιγμής. Αν προστεθεί τώρα και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων (που το είδαμε αυτό να συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπως το προσφυγικό), τότε θα μιλάμε για μια πραγματικά νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αφήσει περαιτέρω το στίγμα της στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού από την άλλη, που είναι πολύ πιο μεταδοτικές και αναγκάζουν χώρες όπως τη Γερμανία να κλείνουν τα σύνορα με χώρες που πλήττονται από αυτές, αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση, με δεδομένο ότι με την πάροδο του χρόνου προστίθενται και νέες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τις μεταλλάξεις, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βιοαμυντικής ετοιμότητας κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, το οποίο έχει ονομαστεί «εκκολαπτήριο HERA», θα συνεργάζεται με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας και δημόσιες αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων, την προώθηση της ανάπτυξης νέων προσαρμοσμένων εμβολίων, την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισής τους και την αύξηση της ικανότητας παραγωγής τους.

Είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση τώρα που συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και υπάρχουν δυσκολίες στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, τονίζεται χαρακηριστικά.
Θα έλεγα πως το γοργόν και χάριν έχει για τις χώρες συνολικά της ΕΕ. Για να μην περάσουμε σε άλλου είδους εμπορικά και γενικότερα οικονομικά εμπάργκο και που ως αιτία θα έχουν αυτή τη φορά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους