«Αχτίδα» ελπίδας η σύμβαση μεταξύ οδηγών και πρακτόρων

«Αχτίδα» ελπίδας η σύμβαση μεταξύ οδηγών και πρακτόρων

«Αχτίδα» ελπίδας η σύμβαση μεταξύ οδηγών και πρακτόρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 688 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες σε πανηγυρικό κλίμα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου

Μία «αχτίδα» ελπίδας σε μία εξαιρετικά αβέβαιη εποχή, συμβολίζει η υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων «ο Κολοσσός», της Ένωσης τουριστικών γραφείων και του πανδωδεκανησιακού Σωματείου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, χθες, μέσα σε κλίμα ομόνοιας, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, παρουσία και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση, χθες, απ’ όλες τις πλευρές, για την υπογραφή της σύμβασης αυτής, που συνοδεύτηκε από τις ευχές όλων για μία όσο το δυνατόν καλύτερη σεζόν.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, που είναι η πρώτη πανελλαδικά, οι εκπρόσωποι όλων των κλάδων προέβησαν σε δηλώσεις, με τις οποίες τόνισαν πόσο σημαντική είναι η εργασιακή ειρήνη. Καταρχάς, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζο, είπε:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, όχι μόνο για το Εργατικό Κέντρο αλλά και για τους εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία. Υπογράψαμε τη σύμβαση τριετούς διάρκειας η οποία εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας που έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε από κοινού να είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα της σεζόν, μίας σεζόν η οποία όπως ξέρετε πέρυσι ήταν κατά πολύ μειωμένη. Υπήρχαν πάρα πολλές απώλειες εσόδων, τόσο από τους εργαζόμενους αλλά και από τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, πράκτορες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Και συμπλήρωσε ακόμη: «Η σύμβαση αυτή είναι σε πανελλαδικό επίπεδο η πρώτη που υπεγράφη και μάλιστα υπογράφεται με μία σημαντική αύξηση για τους εργαζόμενους, η οποία ενόψει πανδημίας αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της σχέσης και εξασφαλίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο το μόνο που θα μας απασχολήσει από εδώ και στο εξής πλέον είναι μόνο πότε θα ξεκινήσει η σεζόν».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, κ. Σωτήρης Δρακιού, δήλωσε ότι μετά από μερικές ημέρες διαπραγματεύσεων, κατάφεραν χθες να υπογράψουν μία συλλογική σύμβαση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και κατάφεραν να αποφύγουν απεργίες που μόνο κακό κάνουν στον τουρισμό, θυμίζοντας μάλιστα ότι πριν τρία χρόνια οι οδηγοί βρίσκονταν στους δρόμους επί ένα μήνα και οι ίδιοι προσπαθούσαν να λύσουν το θέμα με τον Δήμαρχο.

Στόχος τους, λοιπόν, φέτος, ήταν να τα αποφύγουν όλα αυτά και τα κατάφεραν. Υπέγραψαν μία τριετή σύμβαση με πάρα πολύ καλούς όρους για τους οδηγούς, τους άμεσους συνεργάτες τους όπως είπε, στους οποίους ευχήθηκε καλή σεζόν και να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Πέρυσι χάσαμε δυστυχώς την τουριστική περίοδο και πολλοί οδηγοί δεν εργάστηκαν. Εάν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις δεν μπορεί να κυλήσει ομαλά η τουριστική περίοδος», είπε και κάλεσε και τα υπόλοιπα Σωματεία στα άλλα νησιά όπως και τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις αφού, όπως τόνισε, «η εργασιακή ειρήνη είναι το άλφα και το ωμέγα».

Ο κ. Δρακιού, ευχαρίστησε ακόμη τους εργαζόμενους γιατί μέσα στη νέα σύμβαση προέβλεψαν μειωμένες αποδοχές για το Νοέμβριο και ευχαρίστησε τους οδηγούς που συνέβαλαν σ’ αυτό, που γίνεται για να δώσουν κίνητρα στους tour-operators για καλύτερα και φθηνότερα πακέτα το Νοέμβριο και ευχήθηκε να το πετύχουν ώστε να επιτευχθεί η επιμήκυνση της σεζόν.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη από την κυβέρνηση για τις απώλειες που είχαν, καταρχάς ο κ. Δρακιού θύμισε ότι πανελλαδικά είχαν αποφασίσει κινητοποιήσεις για χθες με βασικό αίτημα η οικονομική ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων, που εδώ και δεκαέξι μήνες στα νησιά είναι ανενεργά. Τη σεζόν του 2020 κανένα ιδιόκτητο τουριστικό λεωφορείο δεν εργάστηκε στη Ρόδο και σε πολλά μέρη της χώρας, είπε και τόνισε:

«Δυστυχώς, καλούμαστε να καλύψουμε όλα τα έξοδα, τα πάγια, ΤΕΒΕ, ασφάλειες στα αυτοκίνητα, τα προσωπικά μας έξοδα, χωρίς να έχουμε κάποια ενίσχυση από το Κράτος. Δόθηκαν, βέβαια, κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά αυτά τα λεφτά, όπως γνωρίζετε, είναι δάνεια-θα πρέπει να επιστραφούν. Ζητούσαμε να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή να μην τα πληρώσουμε για το 2021 διότι ούτως ή άλλως τα τουριστικά λεωφορεία δεν κινήθηκαν στην Ελλάδα το 2020. Τελευταία στιγμή, τη Δευτέρα το πρωί, ανακοινώθηκε ότι μειώνονται στο 50%. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία οικονομική ενίσχυση για κάθε λεωφορείο, για τις πληρότητες που είχαμε Ιούλιο-Αύγουστο, και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι 15 Μαρτίου θα δοθεί».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Δρακιού ευχαρίστησε κα τους βουλευτές του νομού μας για τη στήριξη όλο αυτό τον καιρό. Και ευχήθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της και να βοηθήσει τον κλάδο και τα τουριστικά γραφεία διότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών γραφείων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, δήλωσε: «Σ’ αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που περνάμε, που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας και επικρατεί ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο, στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, είναι πάρα πολύ σημαντικό-θέλω να σταθώ-ο τρόπος που υπογράφηκε αυτή η σύμβαση, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με προοπτική για την επόμενη τριετία, προβλέποντας αυξήσεις στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή και από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι συμμερίζονται την αγωνία μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και κάνουν και αυτοί από την πλευρά τους την υποχώρηση που έπρεπε να κάνουν». Όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο να υπάρχει αυτή η σχέση και αυτή η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να πάνε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα.

Σχετικά με τις προβλέψεις, είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα γιατί είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος. «Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι αυτά που θέλουμε να είναι, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα το κλίμα θα αλλάξει», επεσήμανε ο κ. Μιχαλάκης.
Από την πλευρά του Σωματείου των οδηγών, ο Πρόεδρός τους, κ. Γιώργος Κρυστάλλης, καταρχάς, εξέφρασε την ικανοποίησή τους και είπε ότι η ανανέωση της σύμβασης τους αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας που έχουν τα δύο μέρη και ευχαρίστησε τον κ. Μιχαλάκη για την άμεση ανταπόκριση καθώς και τον κ. Δρακιού αλλά και το ΕΚΡ που, όπως είπε, είναι πάντα δίπλα τους.

Σχετικά με τη μείωση που δέχθηκαν για τον μήνα Νοέμβριο, είπε ότι είναι για την επιμήκυνση της σεζόν που αφορά την περίοδο από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο και ευελπιστούν η σεζόν να κυλήσει ομαλά.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γιώργος Στάθης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σ’ αυτή τη Συλλογική Σύμβαση και μάλιστα με σημαντική αύξηση αποδοχών. Ελπίζω να πάει καλά η σεζόν, και οι επόμενες βέβαια. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συμβάλουμε όσο μπορούμε στην εργασιακή ειρήνη, αφού βέβαια τηρηθούν και από τις δύο πλευρές τα συμφωνηθέντα και πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Τέλος, το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΡ, κ. Ηλίας Μπούκλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεννόηση μεταξύ των Εταίρων λέγοντας ότι αυτή φέρνει αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων