Τροποποίηση των έργων στην περιοχή του Κόβα

Τροποποίηση των έργων στην περιοχή του Κόβα

Τροποποίηση των έργων στην περιοχή του Κόβα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 567 ΦΟΡΕΣ

Η τροποποίηση του πίνακα έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της περιοχής Κόβα, έρχεται για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρόδου, στο πλαίσιο πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, υπέβαλλε πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), για την πρώην βιομηχανική περιοχή ΚΟΒΑ, την ευρύτερη γειτνιάζουσα αστική περιοχή και το νοτιοανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, που εκτείνεται από την Ακαντιά μέχρι το Καρακόνερο σε απόσταση τριών (3) χιλιομέτρων περίπου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανήλθε σε 4.928.000€, από τα οποία 4.128.000€ για δράσεις ανάπλασης και 800.000€ για δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και κατάρτισης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση που έρχεται στο δ.σ., με απόφαση της Περιφέρειας, έγινε τροποποίηση της απόφασης έγκρισης της ΣΒΑΑ περιοχής Κόβα, με την τροποποίηση του πίνακα έργων και νέο συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 5.350.624 € (αύξηση κατά 422.624,00€), δηλαδή 4.550.624 € για δράσεις ανάπλασης και 800.000 € για δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και κατάρτισης.

Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης και κατά την οριστικοποίηση των μελετών των έργων προς υποβολή από το Δήμο, απαιτήθηκε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού των έργων που αναφέρονται στη ΣΒΑΑ.

Έτσι, η τροποποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει η ΣΒΑΑ, βάση των οποίων τροποποιείται και ο πίνακας έργων συνίσταται στα εξής:

1. Το έργο με τίτλο: «Τμήμα παραλιακού πεζοδρομίου-ποδηλατόδρομου από το Λιμάνι Ακαντιάς ως τη Νέα Μαρίνα», ενοποιείται με τα έργα «Χώρος Στάθμευσης στην περιοχή Σφαγεία», «Οδικός κόμβος στην περιοχή Σφαγεία» και «Πρόσβαση από την περιοχή παρέμβασης στη Νέα Μαρίνα», σε ένα έργο με τίτλο «Ανάπλαση και Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις από το λιμάνι Ακαντιάς ως τη Νέα Μαρίνα Ρόδου», και αναπροσαρμόζεται ως προς τον προϋπολογισμό του σε 4.000.000€.

Το έργο αυτό αποτελεί τη βασική παρέμβαση ανάπλασης, καθώς ενοποιεί τη περιοχή Κόβα με τις υφιστάμενες υπερτοπικές υποδομές -λιμάνια, μαρίνα, μεσαιωνική πόλη, νέα πόλη-, δημιουργώντας ένα περιμετρικό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, τους απαραιτήτους οδικούς κόμβους και τους αναγκαίους χώρους στάθμευσης. Το έργο έχει ενταχθεί με απόφαση της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση 2.000.000€ από την Περιφέρεια και 2.000.000€ χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου.

2. Το έργο «Επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας ως το λιμάνι Ακαντιάς», με προϋπολογισμό 1.250.000€, έχει ενταχθεί με απόφαση της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση 778.000€ από την Περιφέρεια και 472.000€ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου, και εκτελείται με εργολαβική σύμβαση και προϋπολογισμό 635.618,68€.

3. Αφαιρείται το έργο «Τμήμα ποδηλατόδρομου από τη Νέα Μαρίνα ως το δημοτικό αθλητικό κέντρο «Καλλιπάτειρα» , για να αποτελέσει τμήμα νέας μελέτης συνολικής αναβάθμισης του δημοτικού αθλητικού κέντρου Καλλιπάτειρα.

4. Αναπροσαρμόζεται ως προς τον προϋπολογισμό του σε 227.000€, το έργο «Χώρος Στάθμευσης και Πρόσβαση στην παραλία Ζέφυρος», με διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης επί της οδού Κλαυδίου Πέπερ και αναπλάσεις των οδών από τον υφιστάμενο κόμβο της Νέας Μαρίνας ως και την πλατεία Ταξιάρχη.

5. Αφαιρείται το έργο «Δίκτυο πεζοδρόμων - τμήμα Μητρ. Αποστόλου, Αγ. Νικολάου, ως Π. Γιαλλούρη και πάρκο Βύρωνος», για να αποτελέσει τμήμα νέας μελέτης διευθέτησης πεζοδρόμων και πλατειών στις συνοικίες Αγ. Νικολάου και Αγ. Δημητρίου κάτω.

6. Αναπροσαρμόζεται ως προς τον προϋπολογισμό του σε 1.545.624€, το έργο «Πλατεία Ταξιάρχη» με καίριες παρεμβάσεις στην ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς στην πλατεία Ταξιάρχη.

7. Αφαιρείται το έργο «Πλατεία Αγ. Δημητρίου», ήδη διαμορφωμένο από άλλο φορέα, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου.

8. Αφαιρείται το έργο «Πλατεία Αγ. Νικολάου», για να αποτελέσει τμήμα νέας μελέτης διευθέτησης πεζοδρόμων και πλατειών στις συνοικίες Αγ. Νικολάου και Αγ. Δημητρίου κάτω.

9. Αφαιρείται το έργο «Ανάπλαση – διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων δημοτικού αθλητικού κέντρου Καλλιπάτειρα» για να αποτελέσει τμήμα νέας μελέτης συνολικής αναβάθμισης του δημοτικού αθλητικού κέντρου «Καλλιπάτειρα».

10.Για όλα τα έργα καθορίζεται νέο δελτίο έργου στη ΣΒΑΑ περιοχής Κόβα Δήμου Ρόδου. 11.Για όλα τα έργα καθορίζεται νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής και νέο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, σύμφωνα με την πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπως τροποποιήθηκε με την πρόσκληση της, ως την 31η/12/2020 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων) και ως την 31η/12/2023 (ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων) αντίστοιχα.

Συνολικά τα έργα που αφαιρούνται από τον πίνακα έργων (πράξεων) δεν επηρεάζουν τους σκοπούς, τους στόχους και τους άξονες στρατηγικής της ΣΒΑΑ, όπως αυτή εγκρίθηκε με τη σχετική απόφαση του δημοτικού δυμβουλίου Ρόδου και της Περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη