Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στην Ελλάδα

Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στην Ελλάδα

Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στην Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 290 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Προκοπίου

Εμπορικό ισοζύγιο αγαθών είναι ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο παρουσιάζεται η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών εμπορευμάτων μιας χώρας και των αντίστοιχων εισαγωγών της.

Όταν οι εξαγωγές είναι μικρότερες από τις εισαγωγές υπάρχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Όταν οι εξαγωγές είναι μικρότερες από τις εισαγωγές τότε υπάρχει πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Αν και το εμπορικό ισοζύγιο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο για μία χώρα, εντούτοις δεν είναι και το μοναδικό καθώς το εμπόριο αποτελεί μία μόνον από τις συνιστώσες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εμπορικό ισοζύγιο ονομάζονται αλλιώς οι καθαρές εξαγωγές.

Το εμπορικό ισοζυγίο επηρεάζεται από τις προτιμήσεις των ντόπιων και των ξένων καταναλωτών. Όταν προτιμούμε τα εξαγώγιμα προϊόντα ευνοούμε το έλλειμμα. Οι τιμές των προϊόντων στις εγχώριες και τις ξένες αγορές επίσης ασκούν επιροή. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ο οποίες επηρεάζουν τα εισαγόμενα προϊόντα από το εξωτερικό για το πόσο ακριβά θα είναι σε σχέση με τα ντόπια. Το εισόδημα των ντόπιων και ξένων καταναλωτών που καθορίζει την αγοραστική δύναμη.

Το μεταφορικό κόστος των εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων όπως επίσης και η εμπορική πολιτική των κυβερνήσεων και ειδικότερα η δασμολογική πολιτική των εισαγόμενων ασκούν εξίσου επιρροή.

Το 2009 η ελληνική οικονομία αντιμετώπιζε τεράστια ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εμπορικό ισοζύγιο).

Η δημόσια πολιτική και οιονομική συζήτηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη εστίασε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Και ακολούθως δανεισμός από ιδιωτικός μετετράπη σε δημόσιος.

Το εμπορικό έλλειμμα είναι εξίσου σημαντικό για τις οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα είναι όταν το εμπορικό έλλειμμα είναι υψηλό η χώρα να λαμβάνει δανεισμό, με επακόλουθα τη μακροπρόθεσμη πτώχευση του κράτους και της κοινωνίας.

Μετά το 2008 οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση και οι εξαγωγές μείωση. Αυτό σχετίζεται με τη μείωση του εισοδήματος εντός της χώρας. Το αποτέλεσμα όμως είναι θετικό μακροοικομικά.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε. Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας τον περασμένο Νοέμβριο 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

H βιομηχανική παραγωγή είχε άνοδο στην Ελλάδα 6,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 8,8% συγκρινόμενη με τον Νοέμβριο του 2019.

Αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2020 -χωρίς τα προϊόντα πετρελαίου-σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Η εν λόγω αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,8%, ενώ -χωρίς τα πετρελαιοειδή- αυξητική ήταν και η πορεία των εισαγωγών κατά 1,8%.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές κινήθηκαν καθοδικά και μειώθηκαν κατά 10,6%, δηλαδή €303,3 εκατ. ανερχόμενες σε €2.556,8 εκατ. έναντι €2.860,1 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίσης, αρνητική ήταν και η πορεία των εισαγωγών καθώς μειώθηκαν κατά €769,8 εκατ., δηλαδή 16,0% και κυμάνθηκαν σε €4.037,2 εκατ. Το εμπορικό έλλειμμα για τον Σεπτέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε σε €1.480,4 εκατ., βελτιωμένο κατά €466,5 εκατ., δηλαδή 24,0% συγκριτικά με το 2019.

Ουσιαστικά το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται, γεγονός πολύ σημαντικό για την οικονομία αλλά και ειδικότερα για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες