Γκάλοπ για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και έλλειμμα πληροφόρησης

Γκάλοπ για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού  και έλλειμμα πληροφόρησης

Γκάλοπ για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και έλλειμμα πληροφόρησης

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Περίεργη φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή που σε χώρες όπως η Γερμανία τουλάχιστον το μισό του πληθυσμού, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, είναι υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων, την ώρα που η Ελβετία παρά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με τη Γερμανία ετοιμάζεται για άνοιγμα της αγοράς, στην Ελλάδα τα μέτρα αυξάνονται και πέραν της φυσιολογικής ανεκτικότητας.

Με βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι λαμβάνονται πάντα προληπτικά τα μέτρα προκειμένου να μην φτάσουμε στο επίπεδο των κρουσμάτων των άλλων χωρών και με πρότυπο τη μέχρι τώρα συνολική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το lockdown παρατείνεται και η αγορά τείνει πλέον προς ολική καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά, είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί δεν γίνονται ή τουλάχιστον δε προβάλλονται μικρές ή μεγάλες δημοσκοπήσεις για την επιθυμία των Ελλήνων και τη στάση τους απέναντι στα ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά και τη γνώμη τους για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, τα γκάλοπ – ανεξάρτητα από ποιους πραγματοποιούνται και ποια συμφέροντα υπηρετούν - διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, πράγμα που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι κυβερνήσεις στην εκάστοτε χάραξη στρατηγικής απέναντι στον κορωνοϊό.

Έτσι, για παράδειγμα, και πάλι στη Γερμανία, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, προκύπτει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός των ερωτηθέντων αρνείται τον περιορισμό ελευθεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που δηλώνουν πως δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς τον εμβολιασμό. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το ένα τρίτο των πολιτών στη Γερμανία αρνείται επεμβάσεις στις ατομικές ελευθερίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε εύρος απαντήσεων που κυμαίνονται από «μάλλον» μέχρι «απόλυτα». Ποσοστό 34% δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Για τη δημοσκόπηση το Ινστιτούτο Nordstat ρώτησε στα τέλη του 2020 περισσότερους από 1.000 ενήλικες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος στο Gütersloh, η αρνητική θεώρηση απέναντι στον εμβολιασμό και στους περιορισμούς των ελευθεριών μεταξύ αποδοτικών και επιτυχημένων ανθρώπων, αποδείχθηκε ιδιαίτερα υψηλή και μάλιστα πάνω από το μέσο όρο.

Η κρίση του κορωνοϊού επιδεινώνει τις συγκρούσεις αξιών που είχαν ήδη προηγουμένως διογκωθεί, υποστήριξε η Yasemin El-Menouar, συν-συγγραφέας της μελέτης με τίτλο «Ανάμεσα στην ατομική ελευθερία και το δημόσιο συμφέρον».

Γύρω στο 45% των ερωτηθέντων φάνηκε να είναι πεπεισμένο, ότι η κρίση μπορεί να έχει και θετικές επιπτώσεις, εν προκειμένω σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος αλλά και την κοινωνική συνύπαρξη. Ποσοστό 82% δήλωσε ότι η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μια βαθιά κοινωνική μεταβολή.

Η πολιτική θα πρέπει να αποδείξει ότι οι ατομικές ελευθερίες και η αποδοτική ετοιμότητα είναι περαιτέρω αποφασιστικής σημασίας, συμπέρανε η El-Menouar. Αλλά και το ότι τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να μειωθούν με τον χρόνο και να επιτευχθεί ο στόχος της επαναφοράς και πάλι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μιας ελεύθερης και αυτοτελούς ζωής.

Αυτά στη Γερμανία, μια χώρα που μετρά ήδη πολλές χιλιάδες νεκρών από τον COVID-19. Και διερωτάται κανείς αυτομάτως: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άραγε εταιρείες δημοσκοπήσεων που να μπορούν έστω και στοιχειωδώς να περιγράψουν το πώς αισθάνονται οι Έλληνες απέναντι στα μέτρα ή μήπως το lockdown έχει μεταφερθεί και εδώ;

Μιλάμε για πανελλαδική δημοσκόπηση που να προβληματίσει την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, πέραν από τις όποιες καταδικαστέες συνωμοσιολογίες πως τάχα δεν υπάρχει κορωνοϊός που εκπορεύονται από άλλα κέντρα.

Ειδικά μια δημοσκόπηση – και εννοώ σοβαρή – για τη συνολική στάση των Ελλήνων απέναντι στη στέρηση των ατομικών ελευθεριών και το απόλυτο κλείσιμο της αγοράς θα ήταν απόλυτα χρήσιμη.

Όμως στην Ελλάδα, τα πάντα καθώς φαίνεται έχουν σιωπήσει. Και αν αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους, πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι. Πάντως ως εκ θαύματος και σημαντικές φωνές από τον πνευματικό χώρο σίγησαν.

Ολοκληρώνοντας θα πω πως το χειρότερο lockdown είναι αυτό της πληροφόρησης. Από αυτήν εξαρτώνται και χιλιάδες πολίτες που αν μη τι άλλο δεν έχουν πρόσβαση από τα smartphones και το ράδιο – αρβύλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτοί που ποτέ δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν μέσω Twitter στην κάθε είδους ανάρτηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Αυτοί είναι που με την πρώτη ευκαιρία θα πέσουν θύματα του κάθε φαντασιόπληκτου που θέλει να διαδώσει σενάρια περί ανυπαρξίας του ιού και διεθνούς συνωμοσίας. Λες και οι πολίτες δεν είναι τίποτε άλλο παρά πιόνια της όποιας λέσχης ή τσιράκια των κυβερνήσεων.

Για τη χώρα μας πάντως το ερώτημα παραμένει.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες