Έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και οι ξεναγοί

Έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και οι ξεναγοί

Έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και οι ξεναγοί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Πληρώθηκαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ξεναγοί όλης της χώρας, όμως εκφράζουν φόβους για το επόμενο διάστημα, καθώς και η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι προβληματική τουλάχιστον στην αρχή της, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς, δήλωσε χθες ότι περιμένουν το «πράσινο φως» για να θέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης αίτημα για τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου στον αρμόδιο υπουργό.

«Τα καλά νέα είναι ότι πληρωθήκαμε. Χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των ξεναγών τα χρήματα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Δε σταματήσαμε όμως εκεί.

Έχουμε στείλει τρεις επιστολές στο υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε να έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και να θέσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματά μας που είναι επειδή η σεζόν όπως φαίνεται καθυστερεί, να ενισχυθούν οι ξεναγοί για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο γιατί υπήρξε μεγάλη αδικία που δεν ενισχυθήκαμε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που πήραν οι συνάδελφοί του το 2020 ήταν 1.868 ευρώ.

«Με έναν πρόχειρο υπολογισμό ένα νοικοκυριό μόνο για ρεύμα, τηλέφωνο και ίντερνετ που είναι βασικές ανάγκες χρειάζεται περίπου 2.000 ευρώ τον χρόνο με μέτριους υπολογισμούς. Εμείς πήραμε λιγότερα και από αυτά. Δεν μπορούμε να καλύψουμε βασικότατες ανάγκες και είχαμε και το περιστατικό με τον άνεργο συνάδελφο ξεναγό στον οποίο έκοψαν το ρεύμα» υπογράμμισε ο κ. Ξυλουράς ο οποίος, όπως είπε, ίσως να υπήρξε μία ευαισθητοποίηση για το γεγονός αυτό.

Πάντως εξέφρασε την ευχή η πολιτεία να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους ενισχύσει μέχρι να ξεκινήσει πραγματικά η τουριστική περίοδος. «Τα νέα για την ώρα δεν είναι τόσο καλά, γιατί κάποιοι αξιωματούχοι σε κάποιες χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία τη μία λένε ότι ανοίγουν τα ταξίδια και από την άλλη ότι θα συνιστούσαν στους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και να μην πάνε στο εξωτερικό.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ελπίζουμε βέβαια πραγματικά να ανοίξει η σεζόν το Μάιο γιατί αυτό δεν θα σημαίνει ότι αυτόματα θα δουλέψουν οι ξεναγοί. Θα πρέπει να αυξηθούν οι αφίξεις, να μπουν πτήσεις από όλες τις μεγάλες αγορές, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν οι ξεναγοί και ελπίζουμε στην καλύτερη περίπτωση τα πράγματα να ομαλοποιηθούν από τα μέσα Ιουνίου.

Αυτό περισσότερο στα νησιά γιατί σε πόλεις που δουλεύουν με περιηγητικό τουρισμό δεν προβλέπεται να ξεκινήσει κάτι πριν από το φθινόπωρο. Ειδικά οι Αμερικανοί δεν θα ταξιδέψουν αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι ο προορισμός έχει αρκετούς εμβολιασμούς και σχετική ανοσία» δήλωσε επίσης.

Σε ερώτηση αν και άλλοι ξεναγοί έχουν οικονομικό πρόβλημα και πώς το αντιμετωπίζουν, ο κ. Ξυλουράς απάντησε ότι και άλλοι συνάδελφοί του βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Όπως είπε, κάποιοι το αντιμετωπίζουν σιωπηρά και όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν με βοήθεια από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Μάλιστα με την ευκαιρία δήλωσε: «Στήριξη από την πολιτεία είχαμε πολύ μικρή και ελπίζουμε το 2021 ότι θα είναι καλύτερο. Αν στηριχθούμε μέχρι το Μάιο και μετά έχουμε και μία υποτυπώδη έναρξη της τουριστικής περιόδου θα μπορούμε να επιβιώσουμε και να είμαστε σε μία λίγο καλύτερη κατάσταση».

Αναφορικά με το αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πληρωθούν για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο έκανε γνωστό ότι «δεν έχει απαντήσει επίσημα το υπουργείο Εργασίας αλλά αυτό που έχει πει προφορικά είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Στις διαμαρτυρίες μας έδωσαν αυτή την απάντηση. Το ίδιο μας είχαν πει και όταν ζητούσαμε Μάιο και Ιούνιο που ήταν όλα κλειστά με κρατική εντολή, άρα δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε γιατί είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις. Μας έδωσαν όμως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σε σχέση με άλλους κλάδους υπήρξε ένα πολύ μεγάλο κενό με εμάς, δηλαδή Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Και μετά Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αν είχαμε πάρει αυτή την εξάμηνη βοήθεια θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα» κατέληξε.

Με την ευκαιρία ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Όπως είπε, με αφορμή τον προγραμματισμό πτήσεων από το Ισραήλ «αν δεν ανοίξει η εστίαση και δεν έχουμε ανοιχτά μαγαζιά, δεν πρόκειται να έρθει Ισραηλινός τουρίστας γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την τοπική ζωή.

Δεν θέλουν να πάνε μόνο στα αξιοθέατα. Θέλουν να γίνουν κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τους αρέσει ο τοπικός τρόπος ζωής και αισθάνονται πολύ κοντά μας γιατί τους αρέσει πολύ και η ελληνική μουσική. Αν δεν ανοίξουν αυτοί οι χώροι, μην περιμένετε καλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου».

Διαβάστε ακόμη

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο